គន្លឹះ 9យ៉ាង​ដើម្បី​សុខភាព​ល្អ​

បញ្ហា​សុខភាព​គឺជា​រឿង​មួយ​ដែល​មនុស្ស​យើង​គិតគូរ​ខ្លាំងណាស់​នាពេល​បច្ចុប្បន្ន​នេះ អាច​សង្កេតឃើញ​បាន​តាមរយ:ពេលធ្វើ​បុណ្យ​សុំ​ពរ ឬ​ជូនពរ​គ្នា​ទៅវិញទៅមក​ជាដើម ពាក្យ​ថា “សូមឱ្យ​មាន​សុខភាព​រឹងមាំ” តែង​បានឮ​ជាប់​ជានិច្ច។ កន្លងមកនេះ ទស្សនា​វ​ដ្តី​សុខភាព H to H Magazine នៅក្នុង​សហរដ្ឋអាមេរិក បាន​សរសេ​អត្ថបទ​សុខភាព​មួយ​ដែលមាន​ចំណងជើង​ថា “គន្លឹះ9យ៉ាង ដើម្បី​សុខភាព​ល្អ” ដែល ឡា​រ៉ែ​ន សូម​នាំមក​ជម្រាប​ប្រិយមិត្ត​អ្នកអាន​ជា​បន្ត ដើម្បី​សាកល្បង​អនុវត្តតាម ព្រោះ​មិនមែនជា​រឿង​ពិបាក​ឡើយ។

1/ ផ្លែ​ប៉ោម

មួយថ្ងៃ​មួយ​ផ្លែ​ពាក្យស្លោក​ដែលថា «An apple a day, keeps doctor away» គឺជា​រឿង​ត្រឹមត្រូវ​ជានិច្ច។តាមរយ:ការសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​របស់​មហា​វិទ្យា-ល័យ ឡុ​ន​ដុន បាន​រកឃើញថា ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​មួយ​ថ្ងៃមួយ​ផ្លែ នឹងធ្វើ​ឱ្យ​ការធ្វើការងាររបស់​សួត​កាន់តែ​ល្អប្រសើរ​ឡើង។ ដោយសារ អ៊ែន​ទី​អុក​ស៊ី​ឌែ​ន​ត៍ និង​សារធាតុ​នៅក្នុង​ផ្លែ​ប៉ោម​ដែល​ហៅថា Quercetin នឹង​ជួយ​ធ្វើឱ្យ​សួត​រឹងប៉ឹង និង​ធ្វើការ​បាន​យ៉ាង​ត្រឹមត្រូវ។

2/ ដកដង្ហើមវែងៗយើង​គួរ​ដកដង្ហើម​ឱ្យបានវែងៗ

ដើម្បី​ពង្រីក​ការធ្វើការងារ​របស់​សួត និង​ធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​បានទទួល​អុក​ស៊ី​ហ្ស៊ែ​ន​យ៉ាង​គ្រប់គ្រាន់​ផង តែ​រៀងរាល់​ថ្ងៃនេះ​យើង​ច្រើនតែ​ដកដង្ហើមខ្លីៗ ដោយសារ​តែ​ធ្វើការ​នៅក្នុង​កន្លែង​តូច​ហប់ ឬ​ព្រោះតែ​មិន​បានដឹង​ក៏មានដែរ ដូច្នេះហើយ​ក្នុងមួយថ្ងៃៗចូរ​សាកល្បង​ដកដង្ហើមវែងៗឱ្យបាន​យ៉ាងតិចណាស់​ក្នុង​មួយថ្ងៃ10ដង ដោយ​ត្រូវ​ដកដង្ហើម​ចូល​ឱ្យ​ពោះ​ឡើង​ប៉ោង និង​ដក​ដង្ហើមចេញ​វិញ​ឱ្យ​ពោះ​ឡើង​ផត​ទើប​ត្រឹមត្រូវ​តាម​វិធី។

3/ ចៀសវាង​យក​បន្លែ​ទៅ​ដាក់​ចម្អិន​ក្នុង​ឆ្នាំង​ម៉ៃ​ក្រូ​វេ​វ​តាមរយ

ការស្រាវជ្រាវ​វិភាគ​របស់​ប្រទេស​អេស្បាញ​បាន​រកឃើញថា ការ​ចម្អិន​បន្លែ​ឱ្យ​ឆ្អិន​នៅក្នុង​ឆ្នាំង​ម៉ៃ​ក្រូ​វេ​វ​នឹង​ធ្វើឱ្យ​សារជាតិ​អាហារ​បាត់អស់​ដល់​ទៅ97% ដូច្នេះហើយ​អ្នក​គួរ​ជ្រើសរើស​ទទួលទាន​បន្លែស្រស់​ទើប​ប្រសើរ​ជាង។

4/ កម្រើកខ្លួន​ជានិច្ច​

អ្នក​ដែល​ក​ម្រើ​ខ្លួន ឬ​ធ្វើ​ចលនា​ជាប់​ជានិច្ច​នឹងមាន​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ល្អ​ជាង​អ្នក​ដែល​គិតតែ​អង្គុយតែ​មួយកន្លែង។ វិធី​នេះ​ជួយ​ការពារ​អាការ​ចុក​ឆ្អល់ពោះ រួមទាំង​រោគ​ពុក​ឆ្អឹង​ទៀតផង។

5/ ប្រយោជន៍​របស់​ទឹកដូង​

ទឹកដូង​គឺជា​ទឹក​ផ្លែឈើ​ដែល​ល្អ​បំផុត​មួយ​ប្រភេទ មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​រ៉ែ​ដែល​រាងកាយ​ត្រូវការ​គ្រប់​ទាំងអស់​ដូចជា ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ជាតិ​ដែក សូ​ដ្យូ​ម កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ អាស៊ីត​អ:មី​ណូ និង​វីតាមីន B ហើយ​ថែមទាំង​មាន​ជាតិ​ស្ករ​គ្លូ​ខូ​ស​ដែល​រាងកាយ​អាច​បឺត​យកទៅ​ប្រើ​ជា​ថាមពល​បាន​ភ្លាម​តែម្តង មាន​សារធាតុ​ខ្លាញ់​ដែលមាន​ប្រយោជន៍​ដល់​រាងកាយ និង​មាន​ប្រយោជន៍​ក្នុងការ​បណ្តេញ​សារជាតិ​ពុល​ចេញពី​រាងកាយ​ទៀតផង។

6/ ពេល​គ្រុន​ក្តៅខ្លួន មិនគួរ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ត្របែក​ទេ

​នៅក្នុង​ផ្លែ​ត្របែក​មាន​រ៉ែ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់។ នៅពេល​គ្រុន រាងកាយ​នឹងមាន​សីតុណ្ហភាព​ឡើង​ខ្ពស់ ការទទួល​ទាន​អាហារ​ដែលមាន​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់ អាច​នឹង​ហុច​ផល​ឱ្យ​កើត​អាការ​ប្រកាច់​បាន។

7/ ទទួលទាន​ក្រូច​ជួយ​កែ​អាការ​ធុញទ្រាន់ នឿយណាយ​បាន

ការ​ទទួលទាន​ផ្លែក្រូច​ដោយ​បកសម្បក​ខ្លួនឯង នឹង​បាន​ធុំក្លិន​ក្រូច​ដែល​នឹង​ជួយ​ឱ្យមាន​អា-រ​ម្មណ៍​ធូរស្រាល ហើយ​វីតាមីន C ដែល​រាងកាយ​បានទទួល​ពី​ផ្លែក្រូច​ក្នុង​បរិមាណ​ដែល​គ្រប់គ្រាន់ នឹង​ជួយ​ជម្រុញ​ឱ្យ​ខួរក្បាល​បញ្ចេញ​អ័រម៉ូន​ដែល​ធ្វើឱ្យ​បាត់​ភាព​ធុញថប់​តឹងតែង​ក្នុង​ចិត្ត​បានល្អ​ទៀតផង។

8/ ទទួលទាន​អាហារ​ពេលព្រឹក​ជួយ​ការពារ​រោគ​ភ្លេចភ្លាំង​

អាហារ​ពេលព្រឹក​ជួយ​ប្រឆាំង​ការបង្ក​ក​ខ្លួន​របស់​ឈាម ព្រោះ​ឈាម​នៅពេល​ព្រឹក​នឹង​ងាយ​បង្កក​ខ្លួន​ជាង​ពេល​ប្រក្រតី ដូច្នេះ​គួរ​ទទួលទាន​អាហារ​ពេលព្រឹក​ឱ្យបាន​ទៀងទាត់ ដើម្បីឱ្យ​ខួរក្បាល​ទទួលបាន​ឈាម​ហូរ​ទៅ​ចិញ្ចឹម​យ៉ាង​គ្រប់គ្រាន់  នោះ​ខួរក្បាល​នឹង​បាន​ភ្លឺ​ថ្លា​មានការ​ចងចាំ​ល្អប្រសើរ​ឡើង។

9/ សូកូឡា​ខ្មៅ​ប្រឆាំង​អនុ​មូល​ឥស្សរ

តើ​មិត្ត​អ្នកអាន​ដឹង​ទេ​ថា សូកូឡា​ប្រភេទផ្សេងៗនោះ​ស្ទើរតែ​គ្មាន​ចំណែក​ផ្សំ​របស់​កូ​កូ​ឡើយ មានតែ​សូកូឡា​ខ្មៅ​មួយ​ប៉ុណ្ណោះ​ដែលជា​សូកូឡា​សុទ្ធ​ពិត និង​ថែមទាំង​មាន​ប្រយោជន៍​ដល់​រាងកាយ​ទៀតផង ព្រោះ​មាន​សារធាតុ Flavonoid ដែល​ជួយ​បង្កើន​ប្រព័ន្ធ​ឈាម​រត់​បានល្អ​ឡើង។ គួរ​ទទួលទាន​សូកូឡា​ខ្មៅ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ប្រមាណ​កន្លះ អន​ស៍ (Ounce = 0.0296លីត្រ)៕

Advertisement