បន្លែ​ពោត​បារាំង​កំពុង​ទទួលបាន​ការគាំទ្រ​ខ្លាំង​នៅលើ​ទីផ្សារ

ភ្នំពេញ៖ ពោត​បា​រាំងជា​បន្លែ​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​គេ​អាច​យកទៅ​ធ្វើ​ម្ហូប​ដូចជា ស្ងោរ ឆា ឬ​អាំង​ទៅតាម​ចំណង់​ចំណូលចិត្ត ហើយ​ដោយសារតែ​រសជាតិ​ផ្អែម​ឆ្ងាញ់​របស់​វា​បានធ្វើឱ្យ​ពោត​បារាំង​កំពុងតែ​មានការ​គាំទ្រ​នៅលើ​ទីផ្សារ​កាន់តែច្រើនឡើង។

លោក Yone Ji ប្រធាន​ផ្នែក​បច្ចេកទេស​ដាំ​ដុះ​របស់​ក្រុមហ៊ុន Japan Farm Product ប្រចាំ​នៅ​កម្ពុជា​បាន​ប្រាប់​តាមរយៈ​អ្នកបកប្រែ​ថា ដោយសារ​សណ្ឋាន​ដី​នៅ​កម្ពុជា​អំណោយផល និង​ដោយសារ​វា​ជា​ដំណាំ​ថ្មី​សម្រាប់​កម្ពុជា ដូច្នេះហើយ​ទើប​ក្រុមហ៊ុន Japan Farm Product ចាប់អារម្មណ៍​ដាំពោត​បារាំង​សម្រាប់​ដាក់លក់​នៅលើ​ទីផ្សារ​ក្នុងប្រទេស​កម្ពុជា​នេះ។ លោ​កថា​ក្រោយពី​ធ្វើការ​ពិសោធ​ដាំ​ដុះ​ដំណាំ​ពោត​បារាំង​បាន​មួយរយៈ​ពេល​ខ្លី​មក ក្រុមហ៊ុន​ក៏​សម្រេចចិត្ត​ទិញ​ដី​ចំនួន​ជាង1ហិកតា នៅក្នុង​ភូមិ​បឹង​ធំ សង្កាត់​ពោធិ៍​សែន និង​ជិត 1ហិកតា​ទៀត នៅ​ម្តុំ​រោងចក្រ​ Tiger ក្នុងស្រុក​កៀនស្វាយ​សម្រាប់ធ្វើ​ការដាំ​ដុះ។

លោក​ថា គិត​ចាប់តាំងពី​ពេល​បណ្តុះ​កូន​រហូត​ទទួលបាន​ផល គឺ​ត្រូវ​ប្រើ​រយៈពេល50ថ្ងៃ ហើយ​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​រយៈពេល 3ខែ។ ក្នុងអំឡុងពេល​ប្រមូល​ផល ដំណាំ​ពោត​បារាំង​ហុច​ផល​ឱ្យ​អាច​បេះ​លក់បាន​ជាប្រចាំ​រៀងរាល់ថ្ងៃ  ក្នុង​មួយថ្ងៃ​មួយ​ដើម​បេះ​បាន1ផ្លែ​ឬ2ផ្លែ និង​យ៉ាងតិច​បំផុត​ទទួលបាន​ទិន្នផល​ជា​មធ្យម30គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយ​ហិកតា ហើយ​បច្ចុប្បន្ន​បន្លែ​ពោត​បារាំង​នេះ ត្រូវបាន​ក្រុមហ៊ុន​ដាក់លក់​នៅតាម​ផ្សារ​ទំនើប​នានា​នៅក្នុង​ទីក្រុង​ភ្នំពេញ មានដូចជា​ផ្សារ​ឡាក់​គី ផ្សា​ផេ​នស​ល ផ្សា​អា​រ៉ូ​ណា ផ្សារ​ថៃ​ហួត​ជាដើម។

ពោត​បា​រាំងជា​ចំណាប់អារម្មណ៍​របស់​អតិថិជន​មកពី​ក្រៅប្រទេស ដូចជា​អ៊ឺរ៉ុប អាមេរិក ជប៉ុន កូរ៉េ ចិន និង​វៀតណាម​ជាដើម ហើយ​សម្រាប់​ប្រជាជន​ខ្មែរ​វិញ​ក៏​កំពុងមាន​ការនិយម​ទទួលទាន​កាន់តែច្រើនឡើងៗផងដែរ ដោយសារ​វា​បាន​ក្លាយជា​បន្លែ​ប្រចាំថ្ងៃ​សម្រាប់​ពលរដ្ឋ​ខ្មែរ​ធ្វើ​ម្ហូប​ពិសា​បាន​ច្រើនយ៉ាង ដូចជា​យកទៅ​ធ្វើជា​បន្លែ​ស្ងោ ស្ល ឬ​ឆា ហើយ​ជាពិសេស​គេ​អាចយ​កវា​ទៅ​ស្ងោ​ធ្វើជា​បន្លែ​អន្លក់​ក៏បាន។

ចំណែក​បច្ចេកទេស​ដាំ​ដុះ​វិញ​គេ​មិន​ប្រើ​ជីគីមី​ដូច​បន្លែផ្សេងៗមួយចំនួនទៀត​នោះទេ ពោល​មុនដំបូង​គេ​ត្រូវ​ភ្ជួ​រាស់​ដី​ដោយ​បាច​ជីលា​មក​គោ ហើយ​ហាល​ដី​ឱ្យ​ស្ងួត​រយៈពេល​មួ​យស​ប្តា​ហ៏​ក្រោយមកទៀត​ទើប​គេ​ត្រូវ​លើក​ជា​រង ដោយ​ត្រូវ​បាច​ជីលា​មក​គោ​ពូន​ជា​រង​ម្តងទៀត មុននឹង​ដាក់​គ្រាប់​ដាំ។ ក្រោយពី​ដាំ​ហើយ គេ​ត្រូវ​ស្រោច​ទឹក​វា​ព្រឹកល្ងាច​ជាប្រចាំ​ដូច​បន្លែផ្សេងៗដែរ ប៉ុន្តែ​សម្រាប់​រដូវវស្សា កសិករ​ត្រូវ​ចេះ​មើល​ដី​ថា តើ​ពេលណា​ត្រូវ​ស្រោច​ទឹក ពេលណា​មិនត្រូវ​ស្រោច។ ក្នុងដំណាក់កាល​លូតលាស់ គេ​ត្រូវ​ថែ​វា​ជាប្រចាំ​ព្រោះថា ដំណាំ​ប្រភេទ​នេះ​ក៏​ងាយ​ទទួលរង​កាយា​យី​ពី​សត្វល្អិត​មួយចំនួន​ដូចជា​ស្រមោច និង​ដង្កូវ​ជាដើម​ដែរ។ វិធីសាស្ត្រ​កម្ចាត់​សត្វល្អិត​ចង្រៃ​ទាំងនេះ គេ​មិន​ប្រើ​ជីគីមី​នោះទេ កសិករ​គ្រាន់តែ​យក​ស្លឹក​ស្តៅ​ដាក់​ត្រាំ​លាយ​ជាមួយ​ស្លឹកគ្រៃ និង​ផ្លែ​ម្ទេស​លាយ​គ្នា​ក្នុង​ទឹក​ល្បាយ​នោះ​រួច​យកមក​បាញ់ស្រោច​ពីលើ​ដំណាំ វា​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​បំផុត​ក្នុងការ​កម្ចាត់​សត្វល្អិត​ទាំងនោះ ហើយ​វា​ក៏​មិន​ធ្វើឱ្យប៉ះពាល់​ដល់​អ្នកទទួល​ទាន​វា​ដែរ។ ដំណាំ​ប្រភេទ​នេះ​មិនសូវ​រើស​ដី​នោះទេ ទោះជា​ប្រភេទ​ដីក្រហម ឬ​ប្រភេទ​ដីខ្មៅ​ក៏​អាច​ដាំ​បានដែរ លើកលែងតែ​ដីល្បាយខ្សាច់​ដែលមាន​លក្ខណៈ​ស្ងួត​ប៉ុណ្ណោះ​មិន​អំណោយផល​ក្នុង​ការដាំដុះ​ទេ។

លោក Yone Ji ដដែល​បាន​បន្តទៀតថា តាមពិតទៅ​មិនមែន​ថា ពោត​បារាំង​នេះ​ទើប​តែមាន​នោះទេ ពោលគឺ​ប្រជាជន​ខ្មែរ​បាន​ដាំ​ជា​យូរ​មកហើយ​នៅលើ​ទឹកដី​របស់ខ្លួន គ្រាន់តែ​ថា ជា​ការដាំ​គ្រាន់តែ​ទុក​សម្រាប់​ហូប​ជា​លក្ខណៈ​ក្រុមគ្រួសារ ឬ​ដាំ​នៅក្បែរ​របង​ដែល​គេ​ទុកចោល​ប៉ុណ្ណោះ មិនបាន​ដាំ​វា​សម្រាប់ធ្វើ​អាជីវកម្ម​ទ្រង់ទ្រាយ​ជា​លក្ខណៈ​ក្រុមហ៊ុន​ដូច្នេះ​ទេ។ ប៉ុន្តែ​យ៉ាងណា​នោះ លោក​នៅតែ​លើកទឹកចិត្ត​ឱ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរ​ចេះ​ដាំពោត​បារាំង​នេះ​ដើម្បី​ទុកជា​របរ​បន្ថែម​ពីលើ​មុខរបរ​ដែលមាន​សព្វថ្ងៃ​ក្នុង​ការរកចំណូល​បន្ថែ​ម​ប្រចាំ​គ្រួសារ។ ប៉ុន្តែ​យ៉ាងណាក៏ដោយ វា​ទាមទារ​ឱ្យ​ការដាំដុះ ត្រូវគោរព​តាម​លក្ខខណ្ឌ​ស្តង់ដារ​នៃ​ការដាំដុះ ចៀសវាង​ដាច់ខាត​ពី​ការប្រើ​ជីគីមី​ដែលនាំឱ្យ​ខូចគុណភាព​បន្លែ និង​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​អ្នក​ទទួលទាន​ទៀតផង៕

Advertisement