ការផលិត​ស្ករត្នោត​ក្លែង ក្លាយ​ធ្វើ​ឱ្យ​​ប៉ះពាល់​ដល់​ផលិតផល​តំណាង​ជាតិ

ស្ថាបនិក​ក្រុមហ៊ុន​ ខនហ្វីរេល (Confirel) ដែលជា​ក្រុមហ៊ុន​កម្ពុជា​ដ៏​ល្បី​​ក្នុង​ការ​កសាង​យីហោស្ករត្នោត​កម្ពុជា​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​​ពិភពលោក និង​ទើប​ទទួល​បាន​ពាន​រង្វាន់​លេខ1 ថ្នាក់​តំបន់​អាស៊ានបានសម្តែង​នូវ​ការ​គាំទ្រ​ចំពោះ​ចំណាត់ការ​របស់​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម ​និង​សិប្បកម្ម ​ក្នុង​ការ​លុប​បំបាត់​សកម្មភាព​កែច្នៃ​ស្ករស​ឱ្យ​ទៅ​ជា​ស្ករត្នោត។

បន្ទាប់​ពី​មាន​ការ​បែកធ្លាយ និង​ការ​ចាត់​វិធានការ​ចុះ​បង្ក្រាប​ការ​ផលិត​ស្ករត្នោត​ក្លែង​ក្លាយ​នៅ​ស្រុក​បាទី ខេត្ត​តាកែវ ឱសថ​បណ្ឌិត ហៃ លីអ៊ាង ស្ថាបនិកនិង​ជា​នាយក​ក្រុមហ៊ុន​ខនហ្វីរេល ដែល​ជា​ក្រុមហ៊ុន​ធំ​មួយ​ក្នុង​ការ​កែច្នៃ​ផលិតផល​ពី​ស្ករត្នោត បាន​ហៅ​ការ​ក្លែង​បន្លំ​ផលិតផល​ស្រដៀង​ស្ករត្នោត​នេះ​ថា ជា​ការ​បំផ្លាញ​ផលិត​ផល​ជាតិ និង​សេដ្ឋកិច្ច​ជាតិ។ ឱសថ​បណ្ឌិត ហៃ លី​អ៊ាង បាន​គាំទ្រ​យ៉ាង​ពេញ​ទំហឹង​ចំពោះ​ចំណាត់​ការ​ដ៏​ម៉ឺងម៉ាត់​របស់​ថ្នាក់​ដឹកនាំ នៃ​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម ក្នុង​ការ​ចាត់​វិធានការ​ផ្លូវច្បាប់​ចំពោះ​ជន​ខិលខូច​ដែល​លួច​ក្លែង​បន្លំ ធ្វើ​ឱ្យ​ខូច​នូវ​ផលិតផល​ស្ករត្នោត​របស់​ខ្មែរ និង​ផលិតផល​ខ្មែរ​ផ្សេងៗ​ទៀត​ដែល​ជា​មរតក​ដ៏​វិសេស​វិសាល និង​ជា​និមិត្តរូប​ដ៏​សំខាន់​បំផុត​របស់​ប្រទេស​កម្ពុជា ខណៈ​ពេល​ដែល​ពិភពលោក​កំពុង​តែ​ឱ្យ​តម្លៃ​ និង​ទទួល​ស្គាល់​ជា​អន្តរជាតិ។

លិខិត​របស់​ឱសថ​បណ្ឌិត ហៃ លី​អ៊ាង ​កាល​ពី​ពាក់​កណ្តាល​ខែធ្នូ​ បាន​សរសេរ​ថា ការ​យក​ស្ករ​តោ្នត​ទៅ​ក្លែង​បន្លំ​ក្នុង​រូបភាព​ណា​មួយ វា​ពិត​ជា​ធ្វើ​ឱ្យ​ខូចខាត​យ៉ាង​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​មុខមាត់​នៃ​ប្រទេស​កម្ពុជា ហើយ​ក៏​ជា​ការ​បំផ្លាញ​ដល់​សេដ្ឋកិច្ច​គ្រួសារ​កសិករ​ឡើង​ត្នោត​នៅ​ទីជនបទ ពិសេស​ធ្វើ​ឱ្យ​ខូចខាត​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​កំណើន​សេដ្ឋកិច្ច​​កម្ពុជា​ទាំង​មូល។ រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម នា​ពេល​កន្លង​មក​បាន​ចេញ​បញ្ជា​ដល់​ប្រធាន​មន្ទីរ​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម​ រាជធានី ​ខេត្ត​ទាំង​25ត្រូវ​ធ្វើ​យ៉ាង​ណា​លុប​បំបាត់​ជា​បន្ទាន់​នូវ​រាល់​សិប្បកម្ម​ផលិត​ស្ករត្នោត​ក្លែង​ក្លាយ ខណៈ​នា​ពេល​ថ្មីៗ​នេះ​មាន​ករណី​បង្ក្រាប​បាន​ទីតាំង​ផលិត​ស្ករត្នោត​ក្លែង​ក្លាយ​នៅ​ស្រុក​បាទី ខេត្ត​តាកែវ។

តាម​រយៈ​លិខិត​របស់​ឯកឧត្តម ចម ប្រសិទ្ធ ទេស​រដ្ឋមន្ត្រី រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម កាល​ពី​ថ្ងៃទី​12 ខែធ្នូ ឆ្នាំ2017 បាន​ដាក់​បទ​បញ្ជា​ឱ្យ​ប្រធាន​មន្ទីរ​ឧស្សាហកម្ម និង​សិប្បកម្ម​រាជធានី​ ខេត្ត ​ទាំង​អស់​ក្នុង​ព្រះ​រាជាណាចក្រ​កម្ពុជា​ធ្វើការ​លុប​បំបាត់​រាល់​សិប្បកម្ម​ផលិត​ស្ករត្នោត​ក្លែងក្លាយ​ចាប់​ពី​ពេល​នេះ​ត​ទៅ។

លិខិត​នោះ​បាន​បញ្ជាក់​ថា ដោយ​កន្លង​មក​មានការ​ផលិត​ស្ករត្នោត​ក្លែងក្លាយ ដែល​បាន​ផលិត​ចេញពី​វត្ថុ​ធាតុ​ដើម​ស្ករស ឬ​ស្ករ​ប្រភេទ​ផ្សេង​ទៀត ហើយ​បាន​កែច្នៃ​ទៅជា​ផលិតផល​ស្ករ​ដែលមាន​រសជាតិក្លិន ពណ៌ និង​ទ្រង់​ទ្រាយ​ដូចគ្នា​ទៅនឹង​ស្ករត្នោត និង​បាន​យកទៅ​ចរាចរ​លើ​ទីផ្សារ​បន្លំ​ធ្វើជា​ស្ករត្នោត​ខ្មែរ ដែល​សកម្មភាព​នេះ គឺ​ជា​វិច្ឆេទកម្ម​សេដ្ឋកិច្ច ដើម្បី​បំផ្លាញ​កិត្តិនាម​ស្ករត្នោត​ខ្មែរ ដែលជា​អត្តសញ្ញាណ​ផលិតផល​ជាតិ កំពុង​ត្រូវបាន​ទទួលស្គាល់​ជា​សាធារណៈ​ទាំង​ក្នុង និង​ក្រៅប្រទេស។

គួរ​រំឭក​ថា ចំណាត់ការ​នេះ​បាន​ធ្វើឡើង​ក្រោយពី​មាន​បាតុភាព​មួយ​បាន​កើតឡើង​នៅ​ស្រុក​បាទី ខេត្ត​តាកែវ គឺ​ការផលិត​នូវ​ផលិតផល​ស្ករត្នោត ដែល​ប្រើប្រាស់​ធាតុ​ផ្សំ​អំពី​ស្ករស100​% ដោយ​យកទៅ​កម្លោច​លាយ​ជា​មួយ​ទឹក រួច​យកទៅ​កូរ​ធ្វើ​ឱ្យ​មាន​រូបភាព​ដូច​ស្ករត្នោត​ពិតៗ។ ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ ត្រូវបាន​ផ្ដល់​ឋានៈ​ជា​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ (GI) កាលពី​ឆ្នាំ2010។ ចាប់តាំងពី​ពេល​នោះ​មក ផលិតផល​ស្ករត្នោត​កម្ពុជា​កាន់តែ​មាន​ភាព​ល្បីល្បាញ​ជា​បន្ត​បន្ទាប់​ទៅ​កាន់​ទីផ្សារ​អន្តរជាតិ ហើយ មាន​ភ្ញៀវ​ទេសចរ​បរទេស​កាន់​តែ​ច្រើន​គាំទ្រ​ផលិត​សរីរាង្គ​ល្អ​បំផុត​មួយ​នេះ។

នៅក្នុង​សន្និសីទ​ម្ហូបអាហារ​អាស៊ាន ​លើក​ទី15 ដែល​បាន​ប្រារព្ធ​ធ្វើ​នៅ​ប្រទេស​វៀតណាម កាលពី​ពាក់​កណ្ដាល​ខែវិច្ឆិកា​ ឆ្នាំ​មុន​ ស្ករត្នោត​កម្ពុជា​ត្រូវ​បាន​ផ្តល់​ពាន​រង្វាន់​លេខ1 ក្នុងឋានៈ​ជា​ផលិតផល​សរីរាង្គ​ល្អ​បំផុត។ អ្នក​ជំនាញ​នៅ​ក្នុង​ផលិតកម្ម​ស្ករត្នោត​ពិត​ប្រាកដ​ បាន​អះអាង​ថា ការ​ឈ្នះ​ពាន​រង្វាន់​​នេះ​នឹង​ធ្វើ​ឱ្យ​ស្ករត្នោត​កម្ពុជា​កាន់​តែ​ល្បី​នៅ​ទីផ្សារ​អន្តរជាតិ៕

Advertisement