ទើបតែ​ដឹងថា ត្រកួន មិនមែន​គ្រាន់តែ​ជា​បន្លែ​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ តែ​ជា​ឱសថ​បុរាណ​ដ៏​ពូកែ​ទៀតផង

ត្រកួន ជា​បន្លែ​ពេញនិយម​មួយ​ប្រភេទ ដែល​ប្រជាជន​ខ្មែរ​និយម​យើង​យកមក​ចម្អិន​ច្នៃ​ជា​ម្ហូបអាហារ​បានជា​ច្រើន​មុខ និង​ក្រៅពី​ធ្លាប់តែ​ដឹងថា វា​ជា​បន្លែ​នោះ ត្រកួន​ក៏​ជា​ឱសថ​បុរាណ​មួយ​ប្រភេទ​អាច​ព្យាបាល​ជំងឺ​ជាច្រើន​មុខ​ដែល​យើង​មិន​ធ្លាប់​ដឹង​ពីមុនមក​ទៀតផង។ គុណប្រយោជន៍​របស់​ត្រកួន​មាន​ដូចខាងក្រោម​នេះ៖

1.កា​ពារ​ជំងឺ​ហើមពោះ ៖ ត្រកួន​ជា​ប្រភព​របស់​ជាតិ​កាក​សរសៃ​ច្រើន​បំផុត វា​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាពជា​ថ្នាំ​រលាយ​កាកសំណល់​ឱ្យទន់ៗ ជួយ​ឱ្យ​ការបញ្ចេញ​លាម​កមក​ខាងក្រៅ​ងាយស្រួល។ វា​ជួយ​ការពារ និង​ព្យាបាល​ជំងឺ​ទល់លាមក ហើមពោះ និង​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការកើត​ជំងឺ​ឫសដូងបាត​បាន ពោលគឺ​ការទទួល​ទាន​បន្លែ​ត្រកួន​ជាប្រចាំ​ថ្ងៃ នឹង​ជួយ​សម្អាត​រាល់​កាកសំណល់ និង​ជាតិពុល​ដែល​ធ្លាក់​ទៅក្នុង​ពោះវៀនតូច​ឱ្យ​ចេញមកក្រៅ ហើយ​ជួយ​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដល់​រាងកាយ​ល្អប្រសើរ​ផងដែរ។

2.ជំនួយ​ភ្នែក ៖ ជា​បន្លែ​ដែលមាន​វីតាមីន Aច្រើន ជំនួយ​ដល់​ភ្នែក និង​ប្រ​ស្រី​ភ្នែក ហើយ​មានគុណ​សម្បត្តិ​ជួយ​ដល់​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ ធ្វើឱ្យ​យើង​មាន​អារម្មណ៍​ស្រស់ស្រាយ បំបាត់​ភាព​នឿយហត់ និង​ងាយ​គេង​លក់​ស្រួល។

3.សម្រួល​ដំណេក ៖ ក្នុង​ត្រកួន​ក៏មាន​នូវ​សារធាតុ Selenium និង​ស័ង្កសី ដែល​ជួយ​សម្រាល​ផ្នែក​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ ហើយ​ធ្វើឱ្យ​អ្នក​ឆាប់​គេង​លក់បាន​ស្រួល។

4.ជំនួយ​គ្រាប់​ឈាម ៖ មាន​សារ​ធាតុដែក ជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដែលមាន​សារៈសំខាន់​ចំពោះ​ប្រព័ន្ធ​ឈាម និង​ចលនា​ឈាម​រត់ វា​ជួយ​បង្កើត​អេ​ម៉ូ​ក្លូ​ប៊ី​ន​នៅក្នុង​ឈាម ទើប​អាច​ការពារ​ជំងឺ​ខ្វះ​ឈាម និង​ជំងឺ​ស្លេកស្លាំង​បាន​ទៀតផង។

5.ជួយ​លាង​ជាតិពុល​នៅក្នុង​ខ្លួន ៖ ត្រកួន​ក៏​នៅមាន​គុណប្រយោជន៍​ក្នុង​ការជួយ​លាង​សារ​ជាតិពុល​នៅក្នុង​រាងកាយ​ដូចជា ថ្លើម​ជាដើម  ជួយ​ការពារ​កោសិកា​មិនឱ្យ​ត្រូវបាន​បំផ្លាញ និង​ជួយ​ការពារ​ថ្លើម​ទៀតផង។

6.បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម ៖ បច្ចុប្បន្ននេះ​មានការ​ស្រាវជ្រាវ​រកឃើញ​ថា ត្រកួន​មាន​សារធាតុ​ស្រដៀង​នឹង Insulin ដែលមាន​សមត្ថភាព​បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម និង​ជួយ​បន្ថយ​ការ​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹមរ​បស់​គ្លុយកូស​នៃ​រាងកាយ​បាន អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម គួរតែ​ទទួលទាន​បន្លែ​ត្រកួន​ជាប្រចាំ។

7.ជួយ​សម្រក​ទម្ងន់ ៖ ជា​ប្រភេទ​បន្លែ​ពណ៌​បៃតង​ដែលជា​អាហារ​សម្រក​ទម្ងន់​បាន​លទ្ធផល​ល្អ​គាប់ចិត្ត វា​មាន​បរិមាណ​កាក​សរសៃ​ច្រើន មាន​កាល់​ឡូរី​ទាប ទទួលទាន​ហើយ​ងាយ​ឆ្អែត និង​ឆ្អែត​បានយូរ។

8.ប​ញ្ជុះ​ជាតិ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល ៖ អាហារ​កាក​សរសៃ និង​វីតាមីន​ដែលមាន​នៅក្នុង​ត្រកួន ជា​ផ្នែក​មួយ​ដែល​សំខាន់បំផុត​ក្នុងការ​បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល និង ទ្រី​គ្លី​សេ​រីដ (ខ្លាញ់​អាក្រក់) ក្នុង​រាងកាយ​បាន ទើប​វា​បាន​ហុច​ផល​ល្អ​សម្រាប់​ប្រព័ន្ធ​សរសៃឈាម និង​បេះដូង។

9.ការពារ​ជំងឺ​បេះដូង និង​សរសៃឈាម ៖ ត្រកួន​មាន​វីតាមីន A, វីតាមីន C ,Beta និង Carotene ដែល​ជួយ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ហើយ​ការពារ​កោសិកា  ជួយ​កាត់បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល ការពារ​ការកើត​ជំងឺ​បេះដូង គាំងបេះដូង និង​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល។ ក្រៅពីនោះ វា​មាន​សារ​ធាតុដែក​ដែលមាន​សារៈសំខាន់​ដើម្បី​បង្កើត​ឈាមក្រហម និង​មាន​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​ជួយ​បន្ថយ​សម្ពាធ​ឈាម​ដែល​ការពារ​មិនឱ្យ​កើត​ជំងឺ​បេះដូង​បាន​ទៀតផង។

10.ការពារ​ជម្ងឺមហារីក៖ នៅក្នុង​ត្រកួន​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាង 13 ប្រភេទ ដែល​វា​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​ការពារ​កោសិកា​មិនឱ្យ​កើត​ជំងឺមហារីក ជាពិសេស​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ ក្រពះ ស្បែក និង​មហារីក​សុដន់ ជាដើម៕

Advertisement