ស៊ែរ​ចែកគ្នា​ជាបន្ទាន់! គ្រោះថ្នាក់​របស់​ផ្សែង​ធូប​ដែល​យើង​មិនដឹង​រហូតមក

តើ​ធូប​ជា​វត្ថុ​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ឬទេ? ការដុត​ធូប​ជា​ទំនៀមទម្លាប់​ប្រចាំ​ថ្ងៃមួយ​ដែល​ប្រជាជន​ខ្មែរ​និយម​ធ្វើ​ក្នុងពេល​សែនព្រេន បន់ស្រន់​ដូនតា ឬ​ក្នុង​ពិធី​សាសនាផ្សេងៗ ហើយ​វា​ក៏​ជា​ចំណែក​មួយ​នៃ​ជីវិត​របស់​យើង​ផងដែរ។ ក្លិនក្រអូប​របស់​ផ្សែង​ធូប មាន​បញ្ហា​អាក្រក់​ចំពោះ​សុខភាព​របស់​យើង បើ​យើង​មិនបាន​ប្រយ័ត្ន ហើយ​ស្រូប​វា​ចូលទៅក្នុង​ខ្លួន។  សព្វថ្ងៃនេះ​មិន​ត្រឹមតែ​ផ្សែង​ធូប​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ​ដែល​បំពុល​ជីវិត​មនុស្ស​នោះ គឺ​នៅមាន​ផ្សែង​ពុល​ដែល​ចេញពី​តំបន់ឧស្សាហកម្ម​ផ្សេង និង​ផ្សែង​ពី​រថយន្ដ​ក៏​ដូចគ្នា​ដែរ។

ដូច្នោះ​ហើយ ថ្ងៃនេះ​គេហទំព័រ​ឡា​រ៉ែ​ន នឹង​ជម្រាបជូន​នូវ​ផលប៉ះពាល់​របស់​ផ្សែង​ធូប​ចំពោះ​សុខភាព​ដែល​យើង​គួរតែ​ប្រុងប្រយ័ត្ន។

1.កើត​ជំងឺមហារីក

អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​អះអាងថា ផ្សែង​ធូប​មាន​សារធាតុពុល​ម្យ៉ាង​ដែល​បណ្ដាលឱ្យ​រាងកាយ​មនុស្ស​កើត​ជំងឺមហារីក ដូចជា ឧស្ម័ន​បង់​ហ្ស៊ែ​ន កាបូន​អ៊ី​ត្រាត និង អ៊ី​ដ្រូ​កាបូន​ប៉ួ​លី​អា​រូ​ម៉ា​ទិ​ក ជាតិពុល​របស់​វា​គឺ​ស្ថិតនៅលើ​ប្រភេទ​ឈើ​ដែល​គេ​យកមក​ធ្វើជា​ធូប ហើយ​មាន​គ្រោះថ្នាក់​នៅពេលដែល​យើង​ដុត​វា។

2.ខូច​ស្បែក និង​ភ្នែក

ផ្សែង​ធូប​អាច​បណ្ដាលឱ្យ​ស្បែក និង​ភ្នែក​របស់​យើង​រលាក​ក្រហាយ ហើយ​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​កុមារ និង​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ ដែល​ធ្វើឱ្យមាន​អារម្មណ៍​ថា រមាស់​នៅលើ​ស្បែក។

3.ប្រតិកម្ម​ជាមួយ​អ្នក​កើត​ជំងឺហឺត

សម្រាប់​អ្នក​កើត​ជំងឺហឺត​ដែល​បាន​ស្រូប​ផ្សែង​ធូប​ចូលទៅក្នុង​រាងកាយ​អាចមាន​ផលប៉ះពាល់ និង​គ្រោះថ្នាក់​បំផុត ព្រោះ​វា​អាចមាន​ប្រតិកម្ម​នៅក្នុង​បំពង់ខ្យល់​បាន។

4.គ្រោះថ្នាក់​ប្រព័ន្ធ​ដង្ហើម

ក៏​ដូចគ្នា​ដែរ ការ​ស្រូប​ផ្សែង​ធូប​ចូលទៅក្នុង​ខ្លួន មនុស្ស​ទូទៅ​អាច​កើត​ជំងឺមហារីក​ក្នុង​ប្រព័ន្ធ​ដង្ហើម​ក្នុង​កម្រិតណា​នោះ គឺ​វា​អាស្រ័យទៅលើ​ប្រភេទ​នៃ​ធូប​នោះ។

5.កើត​ជំងឺ​សួត​ប្រភេទ COPD

សារធាតុ​កាបូន​ម៉ូ​ណុ​ក​ស៊ីត ស៊ុ​ល​ផួ​ឌីអុកស៊ីត និង​សារធាតុ​ម្ស៉ា​ង​ដែល​ហៅថា Formaldehyde ជា​សារធាតុ​ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​រាងកាយ ហើយ​បណ្ដាលឱ្យ​កើត​ជំងឺមហារីក​សួត ជំងឺ​សួត​ប្រភេទ COPD ជំងឺហឺត ជំងឺ​រលាក​ផ្លូវដង្ហើម​ជាដើម៕

Advertisement