ទំពាំង​ផ្អែម ងាយស្រួល​ដាំ និង​មានការ​គាំទ្រ​ខ្លាំង​នៅលើ​ទីផ្សារ

ឫស្សី​ទំពាំង​ផ្អែម​ជា​រុក្ខជាតិ​ដំណាំ​បន្លែ​ប្រភេទ​ថ្មី​មួយទៀត​ដែល​ទើបតែ​នាំ​ចូលមក​ដាំ​ដុះ​នៅក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា​យើង​ក្នុង​រយៈពេល​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំ​ចុង​ក្រោយនេះ។ ដោយសារតែ​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​របស់​វា បានធ្វើឱ្យ​ទំពាំង​ផ្អែម​ក្លាយជា​អាហារ​ដ៏​ពេញនិយម និង​មានការ​គាំទ្រ​ខ្លាំង​នៅលើ​ទីផ្សារ​ទាំង​ក្នុង និង​ក្រៅប្រទេស​ទៀតផង។

លោក សុខ វិជ្ជា អ្នកបច្ចេកទេស និង​ជា​ម្ចាស់​កសិដ្ឋាន “សួន​កសិកម្ម​បន្ទាយស្រី” មាន​ទីតាំងនៅ​ភូមិ​ឃុន​រាប ឃុំ​ឃុន​រាប ស្រុក​បន្ទាយស្រី ខេត្តសៀមរាប​បាន​មានប្រសាសន៍ថា លោក​បាន​នាំចូល​ពូជ​ឫស្សី​ទំពាំង​ផ្អែម​នេះ​មកពី​ប្រទេស​ថៃ យកមក​ដាំ​នៅក្នុង​កសិដ្ឋាន​របស់លោក អស់​រយៈពេល 3ឆ្នាំ​មកហើយ ហើយ​ដោយសារតែ​រសជាតិ​របស់​វា​ឆ្ងាញ់ មិន​ហាង​ខ្លាំង​ដូច​ទំពាំង​ឫស្សី​ក្នុងស្រុក​យើង បានធ្វើឱ្យ​ទំពាំង​ផ្អែម​នេះ​មានការ​គាំទ្រ​ខ្លាំង​នៅលើ​ទីផ្សារ ពិសេស​លក់​សម្រាប់តែ​ម៉ូយ​ដុំ​នៅ​ភ្នំពេញ និង​ក្នុង​ខេត្តសៀមរាប​តែប៉ុណ្ណោះ មិនមាន​សល់​សម្រាប់

លក់រាយ​នោះទេ ហើយ​បច្ចុប្បន្ន​ក៏មាន​ឈ្មួញ​ជនជាតិ​ថៃ​មក​ចរចា​រក​ទិញ​ដើម្បី​នាំ​ចេញទៅ​លក់​នៅ​ប្រទេសក្រៅ​ផងដែរ​ប៉ុន្តែ​មិនទាន់​មានលទ្ធភាព​ផ្គត់ផ្គង់​ឱ្យនៅ​ឡើយ។

ឫស្សី​ទំពាំង​ផ្អែម​នេះ​វា​ផ្តល់​ផល​អាចឱ្យ​យើង​កាត់​ទំពាំង​លក់បាន​ជាប្រចាំ ដោយ 3ថ្ងៃ​អាច​ជីក​កាត់​លក់​ឱ្យ​ម៉ូយ​បាន​ម្តង ហើយ​នៅលើ​ផ្ទៃដី 3ហិកតា​គេ​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​ចន្លោះ​ពី 200គីឡូក្រាម ទៅ300គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយលើកៗ ហើយ​តម្លៃ​បោះ​ដុំ​នៅ​រដូវប្រាំង អាច​បាន​ថ្លៃ​ចន្លោះ​ពី 6,000ទៅ8,000រៀល​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ចំណែក​រដូវវស្សា​វិញ​លក់បាន​ថ្លៃ​ទាប​ជាង​ខែប្រាំង បាន​ប្រហែល​តែ​ពី 2,000ទៅ3,000រៀល​ប៉ុណ្ណោះ​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម ដោយសារ​រដូវវស្សា​មាន​ភ្លៀង​ធ្លាក់​ច្រើន ដី​ធូរ​ទំពាំង​ដុះ​ច្រើន កសិករ​មិនសូវ​ជួប​ការលំបាក និង​មិន​ចំណាយ​កម្លាំង​ពលកម្ម​ក្នុងការ​ស្រោច​ទឹក​ច្រើន ដូច​នៅ​រដូវប្រាំង​ឡើយ។

លោក​ក៏បាន​ប្រាប់​ពី​បច្ចេកទេស​ដាំ​ដុះ​ដែរ​ថា ឫស្សី​នេះ​មិន​រើស​ដី​ដូច​ដំណាំ​ផ្សេង​នោះទេ ពោលគឺ​អាច​ដាំ​បាន​គ្រប់​សណ្ឋាន​ដី ប៉ុន្តែ​អាច​ដាំ​បានតែ​នៅក្នុង​ទីតាំង​ណា​ដែលមាន​ប្រភពទឹក ដែល​ងាយស្រួល​ក្នុងការ​ស្រោចស្រព និង​ចៀសវាង​ដាំ​នៅលើ​ដី​ណា​ដែល​លិច​ទឹក​យូរ ព្រោះ​ទោះជា​ការ​លិច​ទឹក​មិន​ធ្វើឱ្យ​ដើម​ឫស្សី​ងាប់​មែន ប៉ុន្តែ​អាចធ្វើឱ្យ​ទំពាំង​រលួយ។ ពេលរ​កដី​សម្រាប់​ដាំ​បាន​ហើយ គេ​ត្រូវ​ភ្ជួរ​ដី និង​ជីករណ្តៅ​ទំហំ4តឹក4ជ្រុង ជម្រៅ4តឹក និង​មាន​គម្លាត​ពីគ្នា​ប្រវែង 3ម៉ែត្រ​មួយ​ក្នុង​មួយ​រណ្ដៅ។

ពេល​ជីក​រួច គេ​ត្រូវ​ហាល​ដី​ចោល​មួយ​សប្តាហ៍ ទៅ​ពីរ​សប្តាហ៍​ដើម្បី​សម្លាប់​មេរោគ និង​កុំឱ្យ​ស្មៅ​ដុះ​ច្រើន​ក្នុងដំណាក់កាល​ដាក់​ដាំ​ដំបូង។ បន្ទាប់មក​ត្រូវយក​កូន​ឫស្សី​ដែល​គេ​បង្កាត់​ពូជ​នៅក្នុង​ថង់​មក​ដាក់​ដាំ ដោយ​គ្រាន់តែ​កាត់​ថង់​ចេញ និង​កប់​កូន​ឬ​ស្សី​ត្រឹម​ដី​ក្នុង​ថង់​នោះ រួច​ស្រោច​ទឹក​វា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ឬ2ថ្ងៃ​ម្តង​ទៅតាម​សំណើម​របស់​ដី កូន​ឫស្សី​នឹង​លូតលាស់​បានល្អ​ឡើង​មិន​ខាន។

ក្រោយពី​ដាក់​ដាំ​បាន​មួយខែ កូន​ឫស្សី​ចាប់ផ្តើម​លូតលាស់ ពេល​នោះគេ​ត្រូវយក​ជី​អាចម៍មាន់ ឬ​ជី​អាចម៍គោ​ច្រក​មួយ 1កា​រ៉ុង ទម្ងន់​ប្រមាណ​ជា 10គីឡូក្រាម​ទៅ​ដាក់​ក្បែរ​គល់​ឫស្សីនីមួយៗ ហើយ​យក​កូនកាំបិត​ឆូត​ទម្លាយ​កា​រ៉ុង​ក្នុង​ប្រវែង​តូច​ល្មម​ដើម្បីឱ្យ​ជី​លាមក​សត្វ​ក្នុងនោះ​ហូរ​ចេញ​បន្តិចម្តងៗនៅពេល​យើង​បាញ់​ទឹក​ស្រោច។ លោក​ថា គេ​អាចដាក់​ជី​នៅ​លើដី​ជាប់​នឹង​គុម្ព​ឬ​ស្សី​ដោយផ្ទាល់​ក៏បាន​ដែរ ប៉ុន្តែ​វិធីសាស្ត្រ​ដាក់​ក្នុងកា​រ៉ុង​នេះ​គឺ​ដើម្បី​ប្រើប្រាស់​ជី​ឱ្យ​បានយូរ​ចៀសវាង​កុំឱ្យ​អស់​ជី​ច្រើនពេក។

លោក​បន្តទៀតថា នៅ​រដូវវស្សា​គេ​ពុំ​បាច់​ស្រោច​ទឹក​ទេ តែបើ​រដូវប្រាំង​គេ​ត្រូវ​ស្រោច​ទឹក 2ថ្ងៃ​ម្តង ឬ3ថ្ងៃ​ម្តង អាស្រ័យ​លើ​សំណើម​ដី។ ឫស្សី​មិនមាន​សត្វល្អិត​មក​យាយី​បំផ្លាញ​ឡើយ គេ​គ្រាន់តែ​ជ្រំដី ដាក់​ជី ថែ​ស្មៅ(កុំ​ប្រើ​ជី​បាញ់សម្លាប់​ស្មៅ​នាំឱ្យ​ដើម​ឫស្សី​រួញ) និង​ស្រោច​ទឹកជា​ប្រចាំ វា​នឹង​លូតលាស់​បានល្អ។ ដាំ​ត្រឹម​រយៈពេល3ខែ វា​នឹង​ចាប់ផ្តើម​ចេញ​ទំពាំង​លើកដំបូង។

ដំណាក់កាល​ចេញ​ទំពាំង​លើកដំបូង​នេះ គេ​មិន​កាត់​វា​ទេ គេ​ទុកឱ្យ​វា​លូតលាស់​ទៅជា​ដើម​ឫស្សី​បាន​ចំនួន 5 ទៅ6ដើម​សិន និង​ទុក​ឱ្យមាន​អាយុ​ប្រហែល​មួយឆ្នាំ​ពីរ​ខែ​សិន ទើប​គេ​ជីក​កាត់​យក​ទំពាំង​មក​លក់បាន ហើយ​នៅពេល​ឫស្សី​ធំ​ពេញរូបពេញរាង គេ​អាច​ប្រមូល​ទំពាំង​បានម្តងៗ ពី 1ទៅ2ទំពាំង ដែលមាន​ទម្ងន់​ពី4 ទៅ6គីឡូក្រាម ហើយ​មួយ​ហិកតា​បាន​ប្រហែល 100គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយ​លើក ដោយ3ថ្ងៃ​ត្រូវ​ប្រមូល​ផល​ម្តង ហើយ​រហូតដល់ 20 ទើប​ដើម​ឫស្សី​ចាស់​លែង​ផ្តល់​ផល ពេល​នោះគេ​អាច​កាប់​យក​ដើម​ឫស្សី​ទៅធ្វើ​ឈើចាក់ធ្មេញ ឬ​ចង្កឹះ និង​ប្រើប្រាស់​ធ្វើជា​របស់​មាន​ប្រយោជន៍ផ្សេងៗបាន។

ទំពាំង​ផ្អែម​នេះ​មាន​លក្ខណៈពិសេស​ម្យ៉ាង គឺ​មិនសូវ​ហាង ឬ​មិនមាន​ជាតិ​អាស៊ីត ដូច​ទំពាំង​ធម្មតា​ឬ​ទំពាំង​ក្នុងស្រុក​យើង​នោះទេ។ បងៗស្រី្ត​មេផ្ទះ​អាច​យក​ទំពាំង​ផ្អែម​នេះ​ទៅ​ស្រុស​បន្តិច ឬ​មិនបាច់​ស្រុស​ក៏បាន មុននឹង​យក​ធ្វើជា​ម្ហូបផ្សេងៗ ជាពិសេស​ស្ងោរ​ជាមួយ​មាន់​ស្រែ មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ រហូត​ញ៉ាំ​ភ្លេច​ឆ្អែត​មិន​ខាន និង​លើសពីនេះ​ទៀត​គេ​អាច​ច្នៃ​ធ្វើជា​ទំពាំង​ក្រៀម ទំពាំង​ជ្រក់ ឬ​ទំពាំង​កំប៉ុង​ទុក​ពិសា​បានយូរ​ទៀតផង៕

Advertisement