មន្ទីរពិសោធន៍​សុវត្ថិភាព​ផលិតផល​កសិកម្ម និង​ចំណីអាហារ​ត្រូវបាន​ដាក់ឱ្យ​ប្រើប្រាស់

មន្រ្តីជំនាញកំពុងសាកល្បងពិនិត្យ សមត្ថភាពឧបករណ៍ពិសោធន៍

មន្ទីរពិសោធន៍​ផលិតផល​កសិកម្ម និង​ចំណីអាហារ​មួយ​ត្រូវបាន​ប្រកាស​ដាក់ឱ្យ​ប្រើ​ដោយ​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា ប្រមាញ់ និង​នេសាទ​កាលពី​ដើមខែ​នេះ (ឧសភា) ស្រប​ពេលដែល​ប្រជាពលរដ្ឋ​កម្ពុជា​កំពុង​ព្រួយបារម្ភ​យ៉ាងខ្លាំង​ពី​សុវត្ថិភាព​ចំណីអាហារ​ដែលជា​ផលិតផល​ក្នុងស្រុក​ដែល​កំពុង​ដាក់លក់​ពាសពេញ​នៅលើ​ទីផ្សារ​ក្នុងប្រទេស​នាពេល​បច្ចុប្បន្ន។

តាម​ប្រកាស​របស់​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា ប្រមាញ់ និង​នេសាទ​ដែល​ចុះហត្ថលេខា​ដោយ​ឯកឧត្ដម​រដ្ឋមន្ត្រី វេ​ង សាខុន បានឱ្យដឹងថា មន្ទីរពិសោធន៍​នេះ​នឹង​ផ្តល់នូវ​ការវិភាគ​អំពី​គុណភាព និង​សុវត្ថិភាព​លើ​ចំណីអាហារ​ដែលមាន​វត្ថុ​ធាតុ​ដើម​ជា​ផលិតផល​កសិកម្ម​ដោយ​អនុលោម​ទៅតាម​បទដ្ឋាន​ជាតិ​របស់​អាស៊ាន អង្គការ​សុវត្ថិភាព​ស្បៀង និង​កសិកម្ម ក្រុម​អង្គការ​សុខភាព​ពិភពលោក និង​ស្តង់ដារ​តម្រូវ​នៃ​បណ្តា​ប្រទេស​នាំចូល​ផ្សេង។

សេចក្តីប្រកាស​នេះ​ក៏បាន​ណែនាំ​ឱ្យ​ម្ចាស់​សិប្បកម្ម ផលិតកម្ម និង​អ្នកជំនួញ​ផ្នែក​កសិកម្ម​អញ្ជើញ​មកប្រើប្រាស់​មន្ទីរពិសោធន៍​ផលិតផល​កសិកម្ម និង​ចំណីអាហារ​របស់​រដ្ឋ​នេះ​ដើម្បី​ធានា​នូវ​គុណភាព និង​សុវត្ថិភាព​លើ​ផលិតផល និង​ទំនិញ​ដែលជា​ចំណីអាហារ​របស់ខ្លួន ព្រោះថា រាល់​មុខទំនិញ ឬ​ផលិតផល​ដែល​បាន​ឆ្លងកាត់​មន្ទីរពិសោធន៍​មួយ​នេះ​នឹងត្រូវ​បានចេញ​វិញ្ញាបនបត្រ​បញ្ជាក់​ពី​គុណភាព និង​សុវត្ថិភាព​ជូន​ទាំងអស់។

លោកស្រី សៀង ហ៊ុយ អតីត​អនុប្រធាន​វិទ្យាស្ថាន​បច្ចេកវិទ្យា និង​វិទ្យាសាស្ត្រ​នៃ​រាជបណ្ឌិតសភា​កម្ពុជា​បានឱ្យដឹងថា៖ មន្ទីរពិសោធន៍​មាន​ច្រើន​កន្លែង ដូចជា​មន្ទីរពិសោធន៍​របស់​ក្រសួង​ឧស្សាហកម្ម មន្ទីរពិសោធន៍​របស់​កាំកុងត្រូល ជាដើម តែ​វា​អាស្រ័យទៅលើ​ការចង់​ពិសោធ​មើល​ពីអ្វី? ក្រសួងសុខាភិបាល​ក៏មាន​មន្ទីរពិសោធន៍​របស់គេ​ដែរ តែមាន​ជំនាញ និង​ធ្វើការ​ផ្សេង​ពីគ្នា។ ពោលគឺ​វា​មាន​តួនាទីផ្សេងៗគ្នា ហើយ​ការដាក់ឱ្យ​ប្រើប្រាស់​មន្ទីរ​ពិសោធន៍​ទាំងនេះ វា​មាន​ផលប្រយោជន៍ និង​មាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​ស្ថាប័ននីមួយៗចំពោះ​សាធារណជន​ទាំងអស់។

លោកស្រី​បាន​បន្តថា៖ “ចំពោះ​ការប្រកាស​ដាក់ឱ្យ​ប្រើប្រាស់​មន្ទីរពិសោធន៍​របស់​ក្រសួងកសិកម្ម​នេះ​វិញ គឺ​គេ​ប្រើ​សម្រាប់​មើល​តែ​លើ​ផលិតផល​ក​សិ-ឧស្សាហកម្ម ឬ​ផលិតផល​កសិកម្ម​ដែលជា​ចំណីអាហារ ដូច្នេះ​វា​ជាការ​រួមចំណែក​មួយ​ដែល​ជួយ​ដល់​ការត្រួត​ពិនិត្យមើល​ទៅលើ​ផលិតផល​កសិកម្ម(បន្លែ​ផ្លែឈើ ត្រី​សាច់-ល-) ទាំងនោះ​ថា តើ​មាន​ជាតិគីមី ឬ​ជា​ផលិតផល​ដែល​បង្កឱ្យមាន​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ប្រជាពលរដ្ឋ​របស់​យើង​ដែរ​ឬ​អត់?។

ផលិតផលកសិកម្ម និងចំណីអាហារ​ដែល​ផលិត​នៅ​កម្ពុជា

សេចក្តីប្រកាស​ខាងលើ​ក៏បាន​បញ្ជាក់ដែរថា មន្ទីរពិសោធន៍​នេះ​ក៏មាន​តួនាទី​ផ្តល់​សេវាកម្ម​បណ្តុះបណ្តាល​ធនធានមនុស្ស​ដើម្បី​សហប្រតិបត្តិ-ការស្រាវជ្រាវ​លើ​ការវិភាគ​គុណភាព និង​សុវត្ថិភាព​ចំណីអាហារ​ដែលជា​ផលិតផល​កសិកម្ម​ផងដែរ។ មន្ទីរពិសោធន៍​នេះ​មានអំណាច​ចេញ​លិខិត​ព្រមាន ផ្អាក ឬ​បញ្ឈប់ និង​ដកហូត​ចំពោះ​ផលិតផល​ចំណីអាហារ​ណា​ដែល​ត្រូវបាន​រកឃើញ​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​គីមី លោហធាតុ កាកសំណល់​ថ្នាំ​គីមីកសិកម្ម សារធាតុ​កែច្នៃ កម្រិត​សារធាតុ​បន្ថែម​ដែល​ហាមឃាត់ និង​ពពួក​មីក្រូ​សរីរាង្គ​ចម្លងរោគ​ជាដើម។

មន្ទីរពិសោធន៍​ផលិតផល​កសិកម្ម និង​ចំណីអាហារ​នេះ​នឹង​ផ្តល់​ការវិភាគ​ពី​គុណភាព និង​សុវត្ថិភាព​ដ៏​គួរឱ្យ​ទុកចិត្ត​លើ​ចំណីអាហារ​ដែលជា​ផលិតផល​កសិកម្ម​ដោយ​អនុលោម​ទៅតាម​បទដ្ឋាន​ជាតិ​អាស៊ាន និង​អន្តរជាតិ ដូចជា FAO, WHO, Codex Alimentarius Commission (CAC) និង​ស្តង់ដារ​តម្រូវ​នៃ​បណ្តា​ប្រទេស​នាំចូល​ផ្សេង។ល។

មន្ត្រី​សង្គម​ស៊ីវិល​បាន​និយាយថា មន្ទីរពិសោធន៍​នេះ​នឹង​រួមចំណែក​ដល់​ការពង្រឹង​គុណភាព និង​សុវត្ថិភាព​ចំណីអាហារ​នៅ​កម្ពុជា​ដែល​សព្វថ្ងៃ​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរ​យើង​កាន់តែច្រើន​កំពុង​ព្រួយបារម្ភ​ពីផលប៉ះពាល់​នៃ​ចំណីអាហារ​ដែលមាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​គីមី​ដែល​ដាក់លក់​ដោយ​គ្មាន​ស្ថាប័ន​ណា​ត្រួតពិនិត្យ។

លោក អ៊ុក ម៉ា​កា​រា នាយក​វិទ្យាស្ថាន​ស្រាវជ្រាវ និង​អភិវឌ្ឍន៍​កសិកម្ម​កម្ពុ​ជា​បាន​គាំទ្រ​ចំពោះ​រាជរដ្ឋាភិបាល​ក្នុង​កិច្ចខិតខំ​ប្រឹងប្រែង​បង្កើន​ទំនុកចិត្ត​លើ​គុណភាព​បន្លែ​ផ្លែឈើ និង​ចំណីអាហារ​ប្រកបដោយ​ការទទួលខុសត្រូវ​ចំពោះ​សុខភាព​សាធារណៈ។ តែ​លោក​បានឱ្យដឹង​ដែរ​ថា ចំពោះ​ផលិតផល​មួយចំនួន​ដែល​កសិករ​ផលិត​បាន ឈ្មួញ​បាន​ទិញ​ពី​កសិករ​យកទៅ​កែច្នៃ​ជា​ចំណីអាហារ ហើយ​លក់​ចេញ​ទៅដោយ​មិនបាន​ឆ្លងកាត់​មន្ទីរពិសោធន៍​នោះឡើយ ដូច្នេះ​ស្ថាប័នរដ្ឋ​ពាក់ព័ន្ធ​គួរតែ​កំណត់ ឬ​តម្រូវឱ្យ​ផលិតផល​ទាំងនោះ​ត្រូវតែ​ឆ្លងកាត់​ការត្រួតពិនិត្យ​យ៉ាង​ត្រឹម​ត្រូវជា​ចាំបាច់​ដើម្បី​ពិសោធន៍​រកមើល​សារធាតុពុល​ដែល​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​មនុស្ស​មុននឹង​ដាក់លក់​នៅលើ​ទីផ្សារ​ក្នុងស្រុក ឬ​នាំចេញ​ជាដើម។

លោក​បន្តថា៖ “តាម​ការពិត មន្ទីរពិសោធន៍​នេះ​ថែមទាំង​ត្រូវ​ពិនិត្យមើល​លើ​ផលិតផល​ដែល​បម្រើឱ្យ​ផលប្រយោជន៍ខាង​កសិក​ម្ម ដូចជា​ជីគីមី ថ្នាំ​សម្រាប់​ប្រើ​លើ​ការដាំដុះ​ដំណាំ​កសិកម្ម​ទៀតផង ហើយ​ពួកគេ​មាន​សិទ្ធិ​ចុះទៅ​ត្រួត​ពិនិត្យមើល​ផលិតផល​ដែល​កសិករ​កំពុង​ផលិត​ហ្នឹង​ថា​តើ​មាន​សារធាតុពុល​ច្រើន ឬ​តិច​កម្រិតណា? ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​អ្នកទទួល​ទាន​ឬទេ? ទៀតផងដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​ផលិតផល​ឬ​មុខទំនិញ​ដែលជា​ចំណីអាហារ​មាន​សុវត្ថិភាព​ត្រឹមត្រូវ​ទៅតាម​កម្រិតស្តង់ដា​រដែ​ល​ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម​បានកំណត់”៕

Advertisement