ផ្សិត​អំបោះ​មាន​តម្រូវការ​ខ្ពស់​នៅលើ​ទីផ្សារ តែ​ពុំ​សូវ​មាន​កសិករ​ដាំ

ផ្សិត​អំបោះ​ជា​ប្រភេទ​រុក្ខជាតិ​បន្លែ​ម្យ៉ាង​ដែល​គេ​អាច​យកទៅ​ច្នៃ​ធ្វើជា​ម្ហូបម្ហា​បាន​ច្រើន​មុខ ដូចជា​ឆា​សាច់មាន់ ឆា​សាច់ជ្រូក សាច់គោ ឬ​ស្ងោ​ជ្រក់​ជាមួយ​សាច់មាន់ ជាដើម ជាពិសេស​អាច​យកទៅដាក់​លាយ​ជាមួយ​បបរគ្រឿង ឬ​យក​ធ្វើ​ម្ហូបផ្សេងៗទៀត​សម្រាប់​កម្មវិធី​បុណ្យទាន ឬ​ពិធីមង្គលការ​ជាដើម ទើប​ជាហេតុ​ធ្វើឱ្យ​ផ្សិត​ប្រភេទ​នេះ​មាន​តម្រូវការ​ខ្ពស់​នៅលើ​ទីផ្សារ តែ​វា​បែរជា​ពុំ​សូវ​មាន​កសិករ​ដាំ​ច្រើន​ឡើយ​នៅក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា។

យុវជន ម៉េង សុភ័ក្ត្រ ដែលជា​និស្សិត​កំពុង​សរសេរ​សារ​ណា​ត្រៀម​ឡើង​ការពារ​បញ្ចប់​ថ្នាក់​បរិញ្ញាបត្រ​នៅ​សាកលវិទ្យាល័យ​ភូមិន្ទ​កសិកម្ម​បានឱ្យដឹងថា មុននឹង​បញ្ចប់​ថ្នាក់​បរិញ្ញាបត្រ ខ្លួនគេ និង​យុវជន​ជាច្រើន​នាក់​ទៀត​បាន​សាកល្បង​បណ្តុះ​ផ្សិត​អំបោះ​នេះ​ឡើង​ដើម្បី​ទុកជា​បទពិសោធ សម្រាប់​បង្កើត​កសិដ្ឋាន​ផ្ទាល់ខ្លួន​នៅ​ស្រុកកំណើត​ក្នុង​គោលបំណង​ចែកចាយ​លក់​នៅលើ​ទីផ្សារ​ឱ្យបាន​ទូលំទូលាយ​ទូទាំងប្រទេស​កម្ពុជា​នាពេល​ខាងមុខ។ ក្រោយពី​បាន​សាកល្បង​ធ្វើការ​បណ្តុះ​ផ្សិត​អំបោះ​រួមគ្នា​មួយរយៈ​នៅក្នុង​សាកលវិទ្យាល័យ​ផ្ទាល់​តាម-រយៈ​ការសិក្សា​កន្លងមក ពួកគេ​បានទទួល​ជោគជ័យ100% ដោយ​អាច​ប្រមូល​ផល​ផ្សិត​លក់​នៅលើ​ទីផ្សារបាន​ចំនួន 4-5គីឡូក្រាម​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ក្នុងចំណោម​ដំណាំ​ផ្សិត​ចំនួន 2,000កញ្ចប់ ហើយ​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម​អាច​លក់​បោះ​ដុំ​បាន​ក្នុងតម្លៃ 5,000រៀល​ទៀតផង ចំណែក​ម៉ូយ​យកទៅ​លក់រាយ​បន្ត​មានតម្លៃ​ចន្លោះ​ពី7,000 ទៅ8,000រៀល។

យុវជន​ខាងលើ​បន្តថា ក្រោយពី​ទទួលបាន​បទពិសោធ​ជោគជ័យ​ក្នុងការ​បណ្តុះ​ផ្សិត​អំបោះ​រួចមក ប្អូនប្រុស​បាន​ត្រឡប់​ទៅ​ស្រុកកំណើត​ដែល​ស្ថិតនៅ​ក្នុងភូមិ​លេខ6 ឃុំ​ព្រែក​តាន​ង់ ស្រុក​កោះសូទិន ខេត្តកំពង់ចាម ដើម្បី​រៀបចំ​កសិដ្ឋាន​តូច​មួយ​នៅផ្ទះ​របស់ខ្លួន សាកល្បង​ដាំ​ដុះ​ផ្ទាល់ខ្លួន​ចំនួន​តែ1,000កញ្ចប់​សាជាថ្មី​ម្តងទៀត ហើយក៏​ទទួលបាន​ជោគជ័យ​ដូច​ការគ្រោងទុក​ដែរ ដោយ​ប្អូន​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​ប្រមាណ​ជា 1-2គីឡូក្រាម​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ដើម្បីឱ្យ​ប្រជាជន​នៅ​ទី​នោះបាន​សាកល្បង​ធ្វើជា​ម្ហូបអាហារ​ពិសា និង​លក់​ទៅឱ្យ​ម៉ូយ​នៅ​ផ្សារ​ដែល​ត្រូវបាន​ពួកគាត់​សរសើរ​ថា ផ្សិត​អំបោះ​ពិត​ជាមាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​មែន។

ពីដំបូង កុំថាឡើយ​ដាំ​ដុះ​ផ្សិត​ប្រភេទ​នេះ ប្រជាជន​នៅក្នុង​ភូមិ​ខាងលើ​មិន​ទាំង​ស្គាល់​អ្វី​ទៅ​ដែល​ហៅថា​ផ្សិត​អំបោះ​នេះ​ផង តែ​ក្រោយពី​បាន​ភ្លក្ស​រសជាតិ​ម្តង​ហើយ ពួកគាត់​តែង​មករក​ទិញ​ម្តងទៀតដែល​កត្តា​នេះ​បានធ្វើឱ្យ​ប្អូន សុភ័ក្ត្រ​គិតថា ងាយស្រួលរក​ទីផ្សារ និង​មិនចាំបាច់​ដឹក​ជ​ញ្ចូ​ន​ទៅ​លក់​ទី​ឆ្ងាយ​ឡើយ គឺ​លក់​នៅក្បែរ​ផ្ទះ​ក៏មាន​អ្នក​មក​ទិញ​ដែរ។

ប្អូនប្រុស​បន្តថា ដោយសារតែ​រវល់​សរ​សេរ​សារណា​បញ្ចប់​ការសិក្សារ បច្ចុប្បន្ន​ប្អូន​បានសម្រេច​ចិត្ត​ផ្អាក​ការដាំដុះ​ផ្សិត​មួយរយៈ​សិន រង់ចាំ​ការប្រឡង​ចប់​ជា​ស្ថាពរ ទើប​វិលត្រឡប់​ទៅ​ស្រុកកំណើត​ម្តងទៀត ដើម្បី​ពង្រីក​កសិដ្ឋាន​ឱ្យបាន​កាន់តែ​ធំ​ឡើង​ដោយ​គ្រោង​ដាំ​ដុះ​ដល់​ទៅ 10,000ថង់​ដើម្បី​ប្រមូល​ផល​ឱ្យបាន​ប្រមាណ​ពី20 ទៅ30គីឡូក្រាម​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ដែល​នឹង​អាចធ្វើឱ្យ​ជីវភាព​គ្រួសារ​បានល្អ​ប្រសើរឡើង ពោលគឺ​ប្រសើរ​ជាង​រក​ការងារ​ធ្វើ​ដែល​បាន​ប្រាក់ចំណូល​ប្រចាំខែ​សឹង​មិន​គ្រប់​ចំណាយ​ប្រចាំថ្ងៃ​ទៅវិញ​ផង​នោះ។

និស្សិត ម៉េង សុភ័ក្ត្រ បាន​រៀបរាប់ថា ផ្សិត​អំបោះ​ដុះ​លូតលាស់​នៅក្នុង​បរិស្ថាន​ធម្មជាតិ​សើមមិន​ស្ងួត​ក្រៀម និង​ប្រើ​រុក្ខជាតិ​ពុកផុយ​ដែលមាន​សំណើម​ពី60 ទៅ70ភាគរយ និង​សីតុណ្ហភាព​ពី25ទៅ28អង្សា​C។ វា​ជា​ដំណាំ​ម្យ៉ាង​ដែល​ត្រូវការ​សំណើម និង​ភាព​ត្រជាក់​គ្រប់ពេលវេលា ហើយ​មិនសូវ​ចូលចិត្ត​ឱ្យគេ​រំខាន​ឡើយ​ក្នុងពេល​កំពុង​លូតលាស់។ ផ្សិត​អំបោះ គឺជា​ប្រភេទ​ផ្សិត​ដែល​ងាយស្រួល​បណ្តុះ ការចំណាយ​ថវិកា​ក៏​តិច ប្រើ​កម្លាំង​ពលកម្ម​ក៏​តិច វត្ថុធាតុដើម​ដែល​យកមកប្រើ​ប្រាស់​ក៏​ជា​កាកសំណល់​ដែល​ងាយស្រួលរ​កមក​បណ្តុះ ដែលមាន​ដូចជា​អាចម៍រណា ស្នូល​គ កន្ទក់​ស្រូវ ម្សៅ​អង្ករដំណើប ជី​អ៊ុយ​រេ និង​កំបោរ​ស ប៉ុន្តែ​វា​ទាមទារ​ឱ្យ​អ្នក​ដាំ​ដុះ​ត្រូវមាន​ភាព​អំណត់​អត់ធន់​ព្យាយាម ជាពិសេស​បំផុត​ផ្តោតលើ​ការអនុវត្ត​តាម​លក្ខណៈ​បច្ចេកទេស និង​អនាម័យ​ឱ្យបាន​ស្អាត​ជានិច្ច។

ប្អូន ម៉េង សុភ័ក្ត្រ ក៏បាន​ប្រាប់​ពី​រូបមន្ត​ធាតុ​ផ្សំ​ផងដែរ ដែល​រួមមាន​អាចម៍រណា​ចំនួន 100គីឡូ-ក្រាម មេ​ផ្សិត​អំបោះ​ចំនួន​ពី3 ទៅ3.5ដប កន្ទក់​ម៉ដ្ឋ10គីឡូក្រាម ម្សៅ​អង្ករដំណើប 1គីឡូក្រាម កំបោរ​ស0.5គីឡូក្រាម(កន្លះ​គីឡូ) ជីអ៊ុយរ៉េ​ទម្ងន់ 0.3គីឡូក្រាម(3ខាំ)។ បន្ទាប់ពី​រក​វត្ថុ​ធាតុ​ផ្សំ​ទាំងនេះ​បានមក​ហើយ គេ​ត្រូវ​រែង​អាចម៍រណា​ដើម្បី​យក​សម្បក និង​ចំណាំងឈើ​ចេញ ហើយ​ត្រូវ​លាយ​វត្ថុធាតុដើម​ទាំងនោះ​ទៅតាម​រូបមន្ត​ខាងលើ​ឱ្យបាន​ច្បាស់លាស់ ហើយ​ដាក់​ធាតុ​ផ្សំនីមួយៗទៅតាមស្រទាប់ៗ រួច​ទើប​ច្របល់​ធាតុ​ផ្សំ​ទាំងនោះ​ឱ្យចូល​គ្នា​បាន​សព្វ​ល្អ ហើយ​ត្រូវ​យកដៃ​ជ្រោយ​ល្បាយ​នោះ​ឱ្យ​សព្វ​ស្មើ និង​ត្រូវ​ចេះ​ការពារ​ខ្លួនឯង​ដោយ​ការយក​ម៉ាស់ ឬ​ក្រមាម​ករុំ​ច្រមុះ​ផង។

បន្ទាប់ពី​លាយ​ល្បាយ​រួច គេ​ត្រូវ​ប្រមូល​ល្បាយ​នោះមក​ពូតផ្ដុំ​ជាដុំៗ រួច​វែក​ល្បាយ​នោះ​ឱ្យមាន​ប្រហោង បន្ទាប់មក​ស្រោច​ដោយ​ទឹកស្អាត​ទៅក្នុង​ប្រហោង​នោះ ដោយ​យកដៃ​ច្របល់​ល្បាយ​ជាមួយ​ទឹក​ដែល​ចាក់​ចូល​ទៅនោះ​ឱ្យបាន​សព្វ​ល្អ ដែល​ធ្វើឱ្យមាន​សំណើម​ប្រហែល60 ទៅ70ភាគរយ ចៀសវាង​កុំឱ្យ​ស្ងួត​ពេក និង​កុំឱ្យ​សើម​ពេក​ទើប​ជាការ​ប្រសើរ។

បន្ទាប់ពី​ចាក់ទឹក​ផ្សើម​រួច យើង​ត្រូវ​ប្រមូល​ល្បាយ​ទាំងនោះ​ទុក​មួយ​ឡែក យក​ក្រណាត់​តង់​មក​គ្របពីលើ​ទុកចោល​មួយរយៈ​ពី1 ទៅ3ថ្ងៃ​នៅក្នុង​ម្លប់​សម្រាប់​អាចម៍រណា​ចាស់ និង​សម្រាប់​អាចម៍រណា​ថ្មី​ត្រូវ​គ្រប​ចោល​រយៈពេល7 ទៅ10ថ្ងៃ។ បន្ទាប់មក​ត្រូវ​ត្រឡប់​ល្បាយ​នោះ​ឱ្យបាន​សព្វ​ល្អ​ចំនួន 2ដង​អំឡុងពេល​គ្រប​នោះ។ លុះ​គ្រប់​តាម​រយៈពេល​ខាងលើ​ហើយ ត្រូវ​បើក​គម្រប​ក្រណាត់​តង់​ចេញហើយ​ច្រក​ល្បាយ​ទៅក្នុង​ថង់​ឱ្យបាន​ទម្ងន់​ពី 8ខាំ ទៅ1គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយថង់។ បន្ទាប់មក​ត្រូវ​បុក​ល្បាយ​នោះ​ឱ្យ​ណែន​ល្អ តែ​ត្រូវធ្វើ​ដោយថ្នមៗដើម្បី​កុំឱ្យ​ថង់​រហែក​ការពារ​ចូល​ទឹក​នៅពេល​ចំហុយ ដែល​បណ្តាលឱ្យ​មេ​ផ្សិត​មិន​ដើរ​ល្អ​ក្នុង​ថង់​ល្បាយ។

ដំណាក់កាល​បន្ទាប់ គេ​យក​កង​មក​ចង​មាត់​ថង់​ល្បាយ ដោយ​ដាក់​សំឡី​ក្នុង​ប្រហោង​មាត់​ថង់​ល្បាយ ហើយ​គ្រប​មាត់​ថង់​ល្បាយ​ដោយ​ថង់​ប្លា​ស្ទិ​ក និង​កៅស៊ូកង រួច​ទើប​ចាប់ផ្តើម​យកទៅដាក់​ចំហុយ​នៅក្នុង​ឆ្នាំង​ចំហុយ​ដាស់​ដំណេក​ល្បាយ​រយៈពេល3 ទៅ4ម៉ោង រួច​សឹម​យក​ចេញទៅ​ដាក់​សំដិល​ចោល​រយៈពេល 12ម៉ោង​ទៀត រួចហើយ​ទើប​បើក​គម្រប​ដាក់​មេ​ផ្សិត​អំបោះ​ចូល ដោយ​ត្រូវ​រោល​ឱ្យ​ក្ដៅ​ជាមួយ​ភ្លើងចង្កៀង​អាល់កុល​ដើម្បី​សម្លាប់​មេរោគ ជាពិសេស​ត្រូវយក​ឡាំង​បាំង​កុំឱ្យ​ត្រូវ​ខ្យល់​នាំឱ្យ​មេរោគ​ជ្រៀតចូល​បាន។

ដំណាក់កាល​ចុងក្រោយ គេ​ត្រូវយក​ថង់​ល្បាយនីមួយៗទៅ​ដាក់​ផ្តុំគ្នា​នៅក្នុង​រោង​ដែល​បិទ​ជិត​មិនមាន​ពន្លឺ​ថ្ងៃ​ចេញចូល។ ចន្លោះ​ពី21 ទៅ25ថ្ងៃ​ទើប​មេ​ផ្សិត​ដើរ​ពេញ​កញ្ចប់​ល្បាយ ពេលនោះ​ទើប​គេ​ចាប់ផ្ដើម​ស្រោច​ទឹក​រយៈពេល 7ថ្ងៃ​ទៀត ផ្សិត​នឹង​ចាប់ផ្តើម​លាស់​ចេញមក​អាច​ប្រមូល​ផល​បានជាបណ្តើរៗ ហើយ​ត្រូវ​បន្ត​ស្រោច​ទឹក​មួយថ្ងៃ2 ទៅ3ដង ឬ4 ទៅ5ដង​ទៅតាម​លក្ខខណ្ឌ​អាកាសធាតុ​ថា​ត្រជាក់ ឬ​ក្តៅ។

គេ​អាច​ប្រមូល​ផល​ផ្សិត​អំបោះ​បាន​រហូតដល់​ទៅ 3ខែ ឬ5ខែ​ឯណោះ​ទើប​វា​ឈប់​ឱ្យ​ផល ហើយ​ពេល​នោះគេ​នឹង​ចាប់ផ្តើម​ធ្វើការ​ដាំ​បណ្ដុះ​សាជាថ្មី​ឡើងវិញ​ម្ដងទៀត។ ចំណែក​វិធីសាស្ត្រ​ធ្វើយ៉ាងណា​កុំឱ្យ​អស់​ផ្សិត​លក់​នោះ គឺ​គេ​ត្រូវធ្វើ​ការដាំ​បណ្ដុះ​ជា​របៀប​វិលជុំ គឺ​ប្រមូល​ផល​អស់ពី​មួយ​រោង ក៏មាន​មួយ​រោង​ទៀត​ដល់ពេល​ប្រមូល​ផល​ជា​បន្តបន្ទាប់​គ្នា​ជាប់​រហូត​មិន​ដាច់​ហ្នឹងឯង៕

Advertisement