កសិករ​ខេត្ត​កំពង់ចាម​នាំគ្នា​ដាំ​បន្លែ​ស្ពៃក្ដោប​បំពេញ​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​

កសិករ​ដាំ​បន្លែ​សរីរាង្គ​នៅ​ខេត្ត​កំពង់ចាម​នា​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​នេះ​ កំពុងតែ​នាំគ្នា​ងាក​មក​ដាំ​បន្លែ​ស្ពៃក្ដោប​ច្រើនជាង​បន្លែ​ដទៃទៀត​ នៅពេល​ដែល​ស្ពៃក្ដោប​ដែលគេ​ដាំដុះ​នៅ​ខេត្ត​កំពង់ចាម​ត្រូវ​បាន​អ្នក​បរិភោគ​ទូទៅ​វាយតម្លៃ​ថា​ មានគុណ​ភាពល្អ​ ស្រួយ​ឆ្ងាញ់​ជាង​ស្ពៃក្ដោប​ដែល​ដាំ​នៅ​តំបន់​ផ្សេង​ ដោយសារ​កត្តា​នេះ​ហើយ​ទើប​ជំរុញ​ឱ្យ​កសិករ​នៅ​ទីនោះ​ពង្រីក​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ស្ពៃក្ដោប​ទ្វេដង​ឡើង​ ដើម្បី​បង្កើនផលិតផល​បន្លែ​កសិកម្ម​ប្រភេទ​នេះ​ឱ្យ​គ្រប់​តាម​តម្រូវការ​ និង​ធ្វើការ​ផ្គត់ផ្គង់​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ឱ្យ​បាន​ច្រើន​ផង​ដែរ​។

លោក​ គឹម​ សា​រឿន​ ជា​កសិករ​ដាំ​បន្លែ​នៅ​ភូមិ​ទី3​ ឃុំ​ល្វា​ ស្រុកចំការ​លើ​ ខេត្ត​កំពង់ចាម​ ដែល​ជា​អ្នក​ទីផ្សារ​ និង​ផ្សព្វផ្សាយ​សហគមន៍​បន្លែ​ បាន​រៀបរាប់​ឱ្យ​កាសែត​ ឡា​រ៉ែ​នពា​ណិ​ជ្ជ​បានដឹង​ថា​ សព្វថ្ងៃ​នេះ​សហគមន៍​របស់​លោក​បាន​ដាំ​បន្លែ​គ្រប់​ប្រភេទ​លើ​ផ្ទៃដី​ប្រហែលជា​ជាង​ 3ហិ​កតា​ ដោយ​នៅក្នុង​ចម្ការ​ដំណាំ​បន្លែ​នោះ​លោក​បាន​ដាំ​ស្ពៃក្ដោប​ ប្រមាណ​ពី​ 3ម៉ឺន​ ទៅ​ 3ម៉ឺន​ 5ពាន់​គុម្ព​ ច្រើនជាង​បន្លែ​ដទៃ​ ព្រោះស្ពៃ​ក្ដោប​អាច​លក់​បាន​ក្នុង​តម្លៃ​ថ្លៃ​ និង​មាន​ទីផ្សារ​ល្អ​ជាង​បន្លែ​ផ្សេង​។

ក្រៅពី​ប្រភេទ​បន្លែ​ស្ពៃក្ដោប​នោះ​ លោក​ គឹម​ សា​រឿន ​បាន​បញ្ជាក់​ថា​ សហគមន៍​របស់​លោក​នៅ​មាន​ដំណាំ​ស្ពៃ​ជាច្រើន​មុខ​ទៀត​ ដែល​ក៏អាច​លក់​បាន​ និង​មាន​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​ច្រើន​ដូចគ្នា​ដែរ​ ប៉ុន្តែ​គ្រាន់តែ​មិន​ច្រើន​ដូច​បន្លែ​ស្ពៃក្ដោប​ទេ​ ដូច្នេះហើយ​ទើប​លោក​សម្រេចចិត្ត​ដាំ​បន្លែ​ស្ពៃក្ដោប​ច្រើនជាង​គេ​ ព្រោះ​វា​ត្រូវ​នឹង​រដូវ​ដាំដុះ​ បន្ទាប់មក​គឺ​ បន្លែ​ស្ពៃចង្កឹះ​ ស្ពៃ​ក្រ​ញ៉ាញ់​ និង​ស្ពៃបូកគោ​ ហើយ​ក្រៅពីនោះ​គឺ​ នៅ​មាន​ដំណាំ​បន្លែ​រួមផ្សំ​បន្តិចបន្តួច​ទៀត​ ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារ​ក្នុង​ខេត្ត​ទាំងមូល​។

លោក​ សា​រឿន​ បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ សហគមន៍​របស់​លោក​មាន​សមាជិក​តែ​ 10គ្រួសារ​ប៉ុណ្ណោះ​ដោយ​បាន​ធ្វើចម្ការ​បន្លែ​ប្រភេទ​ស្ពៃ​គ្រប់​ប្រភេទ​ជិត​ 10ឆ្នាំ​មក​ហើយ​ ប៉ុន្តែ​សហគមន៍​របស់​លោក​ពុំ​ទាន់​មាន​ទីផ្សារ​ល្អ​នៅឡើយ​ទេ​។

លោក​បន្ត​ថា​ ស្ពៃក្ដោប​របស់​សហគមន៍​លោក​អាច​លក់​បាន​ក្នុង​តម្លៃ​ 1,300​-1,500រៀល​ប៉ុណ្ណោះ​ក្នុង1គីឡូក្រាម​ ហើយ​មាន​ប៉ុន្មាន​ ក៏​លក់​អស់​ដែរ​ទោះជា​បច្ចុប្បន្ន​ពុំ​ទាន់​មានការ​បញ្ជាទិញ​ពីទី​ផ្សារ​ធំៗ​នៅ​ទីក្រុង​ភ្នំពេញ​ក៏ដោយ​។ ដោយ​សព្វថ្ងៃ​នេះ​ មានតែ​ការចែកចាយ​តាម​ទីផ្សារ​ក្នុង​ស្រុក​ និង​តាម​ទីផ្សារ​ក្នុង​ខេត្ត​កំពង់ចាម​ប៉ុណ្ណោះ​ ហើយ​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​ក្នុង​ខេត្ត​វិញ​ គឺ​មួយថ្ងៃ​មិន​លើស​ពី​ 80​ ទៅ100គីឡូក្រាម​ឡើយ​។

លោក​ក៏បាន​បញ្ជាក់​ទៀត​ដែរ​ថា​ តម្លៃ​លក់​ដែល​បាន​បញ្ជាក់​ខាងលើ​នោះ​ គឺ​ស្ថិតនៅ​ក្នុង​រដូវ​ផលិត​រយៈពេល​(3ខែ​)ដែល​ក្នុងរយៈពេល​នោះ​ ការ​ប្រមូល​ផល​ គឺ​ទទួល​បាន​ច្រើន​ ប្រមាណ​ជាជាង​ 5តោន​ ហើយ​តម្លៃ​ដែល​បាន​បញ្ជាក់​ខាងលើ​នោះ​ គឺជា​តម្លៃ​ដែល​លក់​បាន​នៅក្នុង​រដូវ​ប្រមូល​ផល​របស់​បន្លែ​ស្ពៃ​ក្តោប​ ដែល​មានន័យថា​ ពេល​ដែល​វា​សម្បូរ​ វា​ពុំសូវ​បាន​ថ្លៃ​ខ្ពស់​ទេ​ តែបើ​រដូវ​មិន​សម្បូរ​វិញ​ វា​បាន​តម្លៃ​ខ្ពស់​ខ្លាំង​ គឺ​ 5,000រៀល​ឯណោះ​ក្នុង1គីឡូក្រាម​។ លោក​បាន​បន្ត​ឱ្យ​ដឹង​ទៀត​ថា​ សម្រាប់​ដំណាំ​ស្ពៃក្ដោប​នេះ​ វា​ផ្តល់​ផល​លឿន​ ទោះជា​រដូវ​ប្រមូល​ផល​វា​មិនសូវ​ផ្ដល់​កម្រៃ​ច្រើន​ដល់​សហគមន៍​លោក​ក្ដី​ តែ​សមាជិក​សហគមន៍​របស់​លោក​នៅតែ​យកចិត្ត​ទុកដាក់​ក្នុង​ការ​ដាំ​បន្លែ​ស្ពៃ​ក្តោប​នេះ​ជាបន្តបន្ទាប់​ ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ទី​ផ្សា​មិន​ឱ្យ​ខ្វះ​ និង​មាន​បន្លែ​ស្ពៃក្ដោប​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​នេះ​លក់​ជាប់​រហូត​ ព្រោះ​ការ​ដាំដំណាំ​បន្លែ​ធម្មជាតិ​ ជាពិសេស​បន្លែ​ស្ពៃក្ដោប​នេះ​ គឺជា​មុខរបរ​ចម្បង​របស់​សមាជិក​សហគមន៍​របស់​លោក​ដែល​បាន​បង្កើន​ប្រាក់ចំណូល​ដល់​ក្រុម​គ្រួសារ​។

សម្រាប់​មហិច្ឆតា​នៃ​ការ​ធ្វើចម្ការ​ដំណាំ​បន្លែ​ស្ពៃ​ក្តោប​នេះ​ លោក​សា​រឿន​ក៏បាន​បញ្ជាក់​ឱ្យ​ដឹង​ដែរ​ថា​ សហគមន៍​របស់​លោក​នឹង​ធ្វើ​ពង្រីក​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ស្ពៃ​ក្តោប​នេះ​បន្ថែម​ទៀត​ ដោយ​នឹង​ពង្រីក​ផ្ទៃដី​ដាំដុះ​ឱ្យ​បាន​រហូតដល់​ប្រមាណ​ 10ហិ​កតា​ ហើយ​សហគមន៍​របស់​លោក​មានពូជ​ស្ពៃ​ក្ដោប​ល្អ​ៗមួយចំនួន​ទៀត​ដែល​ទីផ្សារ​ និង​អ្នក​បរិភោគ​ប្រាកដជា​នឹង​ទទួលស្គាល់​នូវ​រសជាតិ​របស់​វា​ដែល​បច្ចុប្បន្ន​សហគមន៍​របស់​លោក​កំពុង​ដាំដុះ​ និង​ប្រមូល​ផល​ក្នុងរយៈពេល​ដ៏​ខ្លី​ខាងមុខ​៕

Advertisement