សហគមន៍​ស្វាយទាប​ចំណេញ​ពី​ដំណាំ​បន្លែ​សាលាដ​ និង​ស្ពៃចង្កឹះ​ខ្ទង់ម៉ឺន​ដុល្លារ​ក្នុង1ឆ្នាំ​

ដំណាំ​បន្លែ​គ្រប់​ប្រភេទ​ត្រូវ​បាន​កសិករ​កម្ពុជា​នាំគ្នា​ដាំ​ដើម្បី​ស្វែងរក​តម្លៃ​លក់​ក្នុង​ទីផ្សារ​ឱ្យ​បាន​ល្អ​ប្រសើរ​ និង​សម្រាប់​ការ​ជួយ​ផ្គត់ផ្គង់​ដល់​ជីវភាព​របស់​ខ្លួន​ផង​ដែរ​ ប៉ុន្តែ​ដំណាំ​បន្លែ​ទាំងនោះ​ច្រើនតែ​ផ្តល់​ទៅតាម​រដូវ​កាល​របស់​វា​ ធ្វើ​ឱ្យ​តម្លៃ​ទីផ្សារ​មិន​ស្ថិតស្ថេរ​ទៅតាម​នោះ​ដែរ​ ទើប​ធ្វើ​ឱ្យ​បន្លែ​មួយចំនួន​បាន​ទទួលបរាជ័យ​(ជន់​ច្រើន​លើ​ទីផ្សារ​លក់​មិន​ចេញ​) ឬលក់​មិនបាន​តម្លៃ​ខ្ពស់​ក្នុង​ទីផ្សារ​ ធ្វើ​ឱ្យ​សហគមន៍​កសិករ​មួយចំនួន​តែង​ស្វែងរក​ដំណាំ​បន្លែ​ណា​ដែល​អាច​ទទួល​បាន​ជោគជ័យ​ក្នុង​ការ​រក​ទីផ្សារ​ផង​(លក់​បាន​ថ្លៃ​)និង​ទទួល​បានការ​គាំទ្រ​ច្រើន​ពី​អ្នក​បរិភោគ​ផង​។

ហេតុដូច្នេះ​ហើយ​ទើប​គេ​សង្កេតឃើញ​ដំណាំ​បន្លែ​មួយចំនួន​មានការ​ពេញនិយម​ផលិត​ ដូចជា​ស្ពៃ​ក្តោប​ ស្ពៃចង្កឹះ​ សាលាដ​ ខាត់ណា​ ស្ពៃ​តឿ​ ស្ពៃក្រញាញ់​ និង​បន្លែ​ជាច្រើន​មុខ​ទៀត​ដែល​សុទ្ធតែ​ជាដំណាំ​បន្លែ​ដែល​ងាយស្រួល​ដាំ​ត្រូវ​បាន​កសិករ​ជាច្រើន​នាំគ្នា​ដាំដុះ​ ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ជីវភាព​គ្រួសារ​។

ដោយឡែក​បន្លែ​ស្ពៃចង្កឹះ​ និង​សាលាដ​ ដែល​ជាដំណាំ​បន្លែ​ក្នុងចំណោម​ដំណាំ​បន្លែ​ជាច្រើន​មុខ​នោះ​ ជាដំណាំ​ប្រភេទ​ងាយស្រួល​ដាំ​ ងាយស្រួល​ថែទាំ​ និង​មាន​រយៈពេល​ខ្លី​ ឆាប់​បាន​ទទួលផល​ មាន​ទីផ្សារ​ និង​ជាទី​ពេញនិយម​ និង​ចូលចិត្ត​ពិសា​សម្រាប់​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរ​ផង​ដែរ​។

ដោយសារតែ​ជា​បន្លែ​ដែល​ងាយស្រួល​ដាំ​ ឆាប់​ទទួល​បានផល​ ទើប​ធ្វើ​ឱ្យ​សហគមន៍​ដាំ​បន្លែ​នៅ​ខេត្ត​កំពង់ចាម​មួយ​ គឺ​សហគមន៍​ស្វាយទាប​បាន​នាំគ្នា​ដាំ​បន្លែ​ស្ពៃចង្កឹះ​ និង​សាលាដ​នេះ​ពេញ​មួយឆ្នាំ​ទល់​មួយឆ្នាំ​ រួម​នឹង​បន្លែ​គួបផ្សំ​ដទៃទៀត​ ដូចជា​ត្រកួន​ ត្រប់​ប៉េងប៉ោះ​ ត្រសក់​ ត្រឡាច​ ល្ពៅ​ ននោង​ ស្លឹកគ្រៃ​ ស្ពៃ​តឿ​ និង​ខាត់ណា​ ជាដើម​។

លោក​ ស៊ុន​ សុ​ខខេង​ ប្រធាន​សហគមន៍​ស្វាយទាប​ នៅ​ភូមិ​វ៉ា​រី​ខាងលិច​ ឃុំ​ស្វាយទាប​ ស្រុកចំការ​លើ​ ខេត្ត​កំពង់ចាម​ បាន​រៀបរាប់​ប្រាប់​កាសែត​ឡា​រ៉ែ​នពា​ណិ​ជ្ជ​ថា​៖“មូលហេតុ​ដែល​កសិករ​ខ្មែរយើង​នៅ​ទីនេះ​ចាប់អារម្មណ៍​ងាក​មក​ដាំដំណាំ​បន្លែ​ទាំង​ 2មុខ​នេះ​ គឺ​ដោយសារ​កឃើញថា​ ជា​បន្លែ​ដែល​ងាយស្រួល​ដាំ​ និង​តម្លៃ​ក្នុង​ទីផ្សារ​ក៏បាន​ថ្លៃ​គួរសម​ដែរ​ ព្រោះថា​ បន្លែ​ប្រភេទ​នេះ​វា​ពេញនិយម​សម្រាប់​ការ​បរិភោគ​របស់​ពលរដ្ឋ​ទូទៅ​ ធ្វើ​ឱ្យ​មាន​តម្រូវការ​ឥត​ឈប់ឈរ​ ហើយ​តម្លៃ​វា​ក៏​ពុំ​មានការ​ធ្លាក់​ថ្លៃ​ខ្លាំងពេក​ដូច​ដំ​ណាំ​ផ្សេង​ៗដែរ​ ដូច្នេះហើយ​ទើប​ពួកគាត់​សម្រេចចិត្ត​ដាំ​បន្លែ​ស្ពៃចង្កឹះ​ សាលាដ​ ពេញ​ 1ឆ្នាំ​តែម្តង​”។

លោក​ប្រធាន​សហគមន៍​រូប​នេះ​បាន​រៀបរាប់​ថា​៖“ទោះបីជា​សហគមន៍​របស់​យើង​បច្ចុប្បន្ន​នៅ​ពុំ​ទាន់​មានការ​ដាំដុះ​ក្នុង​ទំហំផ្ទៃ​ដី​ធំ​ក៏​ពិតមែន​ ប៉ុន្តែ​សហគមន៍​ដែល​មាន​សមាជិក​ 27គ្រួសារ​ ដែល​ក្នុង​ 1គ្រួសារ​មាន​ដី​ត្រឹមតែ​ 40អា​ ឬ 20អា​ និង​ខ្លះទៀត​មាន​ដី​ត្រឹមតែ10អានេះ​ បាន​ធ្វើចម្ការ​ដាំដុះ​រួមគ្នា​ទៅ​ធ្វើ​ឱ្យ​យើង​មានផ្ទៃ​ដី​ដាំដុះ​បន្លែ​ស្ពៃចង្កឹះ​បាន​ជាង​ 1ហិ​កតា​ និង​សាលាដ​បាន​ជាង​ 1ហិ​កតា​ដូចគ្នា​ដែរ​”។

លោក​ សុ​ខខេង​ បាន​បញ្ជាក់​ថា​៖“សព្វថ្ងៃ​ពូជ​បន្លែ​ ដែល​សហគមន៍​យើង​នាំមក​ដាំ​មានតែ​ 2ប្រភេទ​ទេ​ដែល​យើង​និយម​ដាំ​ គឺ​ពូជ​បន្លែ​មក​ពី​ប្រទេស​ថៃ​ និង​ពូជ​បន្លែ​មក​ពី​ប្រទេស​វៀតណាម​។ ប្រភេទ​ទាំង2នេះ​យើង​និយម​ដាំ​ពូជ​បន្លែ​មក​ពី​ប្រទេស​ថៃ​ខ្លាំង​ជាង​”។

លោក​បាន​លើកឡើង​ថា​ សហគមន៍​របស់​លោក​បានសម្រេច​ចិត្ត​ដាំ​បន្លែ​ស្ពៃចង្កឹះ​ និង​សាលាដ​ គឺ​ដោយសារតែ​ដំណាំ​នេះ​ឆាប់​បាន​ប្រមូល​ផល​ និង​លក់​បាន​ចំណេញ​ជាង​ដំណាំ​ដទៃទៀត​។ លោក​បាន​បញ្ជាក់​ថា​ ដូចជា​បន្លែ​ស្ពៃចង្កឹះ​ យើង​ប្រើ​ពេល​តែ20ថ្ងៃ​ប៉ុណ្ណោះ​(សម្រាប់​កូន​ដក​ដាំ​(ស្ទូង​))យើង​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​ហើយ​ តែ​សម្រាប់​កូន​សាប​ដាំ​វិញ​ យើង​ត្រូវការ​រយៈពេល​ 40ថ្ងៃ​ឯណោះ​ទម្រាំ​ប្រមូល​ផល​បាន​។ ចំណែក​បន្លែ​សាលាដ​ យើង​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​ក្នុងរយៈពេល​ 1ខែ​ ទៅ1ខែ​កន្លះ​ និង​ទទួល​បាន​ប្រាក់​ចំ​ណូ​លភ្លាមៗ​សម្រាប់​ផ្គត់ផ្គង់​ជីវភាព​របស់​សមាជិក​ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​មុខរបរ​ដាំដុះ​បន្លែ​របស់​សហគមន៍​លោក​កាន់តែ​មាន​ភាព​ធូរធារ​ និង​ល្អ​ប្រសើរ​ឡើង​មួយ​កម្រិត​ទៀត​។

លោក​បានឱ្យ​ដឹង​ទៀត​ថា​៖“ក្នុងរយៈពេល​កន្លងមក​នេះ​ សហគមន៍​របស់​យើង​បាន​លក់​បន្លែ​សាលាដ​ និង​ស្ពៃចង្កឹះ​ដែល​ប្រមូល​ផល​ក្នុង​ 1ថ្ងៃ​ បាន​ប្រមាណ​ 300​-400គីឡូក្រាម​ដែរ​ និង​បើ​គិត​ទាំង2មុខ​ គឺ​បាន​ជិត800គីឡូក្រាម​ដែរ​ ដោយ​ក្នុង​ 1គីឡូក្រាម​យើង​លក់​បាន​តម្លៃ​ 2,000រៀល​។ បើ​គិតជា​សរុបទៅ​ យើង​ទទួល​បាន​ប្រាក់កម្រៃ​ ក្នុង1ឆ្នាំ​ ខ្ទង់ម៉ឺន​ដុល្លារ​ដែរ​”។

លោក​បាន​ប្រាប់​ទៀត​ថា​ ការដែល​សមាជិក​សហគមន៍​របស់​លោក​ងាក​មក​ដាំ​បន្លែ​ពពួក​ស្ពៃ​ទាំងនេះ​ គឺ​ដោយសារ​ទាំងអស់គ្នា​បាន​ទទួលការ​បង្ហាត់បង្រៀន​ពី​បច្ចេកទេស​ដាំ​បន្លែ​មក​ពី​មន្ទីរ​កសិកម្ម​ខេត្ត​ ដោយ​ពុំ​បាន​ប្រាប់​ឱ្យ​ប្រើ​ជីគីមី​ទេ​ គឺ​ឱ្យ​ប្រើ​ជីធម្មជាតិ​ ប៉ុន្តែ​បើ​មានការ​ប្រើ​ថ្នាំ​គីមី​សម្រាប់​សម្លាប់សត្វ​ល្អិត​ ក៏​ត្រូវ​ប្រើ​ក្នុង​កម្រិត​មួយ​ និង​ពេល​ជិត​ប្រមូល​ផល​ ក៏​ត្រូវ​ទុក​ពេល​យ៉ាងហោចណាស់​ 2សប្តាហ៍​ដែរ​ ទើប​អាច​ប្រមូល​ផល​យក​ទៅ​លក់​បាន​ ដើម្បី​ចៀសវាង​អ្នកទិញ​យក​ទៅ​បរិភោគ​មានផល​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​។

លោក​បញ្ជាក់​ថា​ ដោយ​ទទួល​បានការ​ពន្យល់​ពី​ការ​ដាំដុះ​ និង​ការថែទាំ​ផង​នោះ​ សហគមន៍​របស់​លោក​ក៏បាន​ធ្វើការ​ដាំដុះ​សាកល្បង​ និង​ប្រកបរបរ​ដាំ​បន្លែ​ប្រភេទ​នេះ​រហូត​មក​។ លោក​បន្ត​ថា​ ថ្វី​ដ្បិតតែ​បន្លែ​ប្រភេទ​ស្ពៃ​ងាយស្រួល​ដាំ​មែន​ តែ​នៅពេល​ដែល​យើង​ដាំដុះ​ក្នុងអំឡុងពេល​ដែល​មិនមែន​ជា​ក្នុង​រដូវ​កាល​របស់​វា​នោះ​ បន្លែ​សាលាដ​ និង​ស្ពៃចង្កឹះ​នេះ​មិន​ងាយស្រួល​ថែទាំ​ប៉ុន្មាន​ទេ​ ទោះបី​ត្រឹមតែ​រយៈពេល​ខ្លី​ដែល​បន្លែ​នេះ​ឱ្យ​ផល​ក៏ដោយ​ ប៉ុន្តែ​ក្នុងអំឡុងពេល​នោះ​យើង​នឹង​លក់​វា​បាន​ថ្លៃ​។

លោក​ប្រធាន​សហគមន៍​បាន​ត្អូញត្អែរ​ឱ្យ​ដឹង​ថា​បច្ចុប្បន្ន​គាត់​មាន​លំបាក​ក្នុង​ការ​រក​ទីផ្សារ​បន្លែ​សម្រាប់​សហគមន៍​របស់​គាត់​ ដោយ​សព្វថ្ងៃ​គាត់​មាន​ទីផ្សារ​តែ​នៅក្នុង​ខេត្តកំពង់ធំ​ និង​កំពង់ចាម​ប៉ុណ្ណោះ​ដែល​មាន​ឈ្មួញ​មក​យក​ដល់កន្លែង​តែម្តង​មិន​លំបាក​ទេ​។

លោក​ សុ​ខខេង​ បាន​បន្ថែម​ថា​៖ “ប្រសិនបើ​មាន​ទីផ្សារ​ច្រើន​ និង​តម្លៃ​មាន​លំនឹង​ល្អ​ សម្រាប់​បន្លែ​ទាំង2មុខ​នេះ​ លោក​មានបំណង​ពង្រីក​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ស្ពៃចង្កឹះ​ និង​សាលាដ​នេះ​ឱ្យ​បាន​ធំ​ និង​ច្រើនជាង​នេះ​ប្រមាណ​ជា​ 3-4ហិ​កតា​ថែមទៀត​។

លោក​ប្រធាន​សហគមន៍​ក៏បាន​អំពាវនាវ​ដល់​បងប្អូន​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរយើង​ទាំងអស់​ សុំ​ឱ្យ​បន្ត​គាំទ្រ​ដំណាំ​បន្លែ​របស់​ខ្មែរយើង​ ព្រោះថា​ ប្រជាកសិករ​យើង​ឥឡូវ​បាន​ងាក​មក​ចាប់ផ្ដើម​ដាំដំណាំ​បន្លែ​បែប​ធម្មជាតិ​ជាបន្តបន្ទាប់​ហើយ​ ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ក្នុង​ស្រុក​ផង​ និង​កាត់បន្ថយ​ការនាំចូល​ពី​ប្រទេសជិតខាង​ផង​ ដែល​នេះ​គឺជា​ការជំរុញ​ឱ្យ​កសិផល​ និង​បន្លែ​ក្នុង​ស្រុក​យើង​ដែល​ជា​បន្លែ​ធម្មជាតិ​កាន់តែ​មានតម្លៃ​ខ្ពស់​ជាង​កសិផល​នាំចូល​ពី​ប្រទេសជិតខាង​ និង​ទទួល​បានការ​និយម​ទទួលទាន​កាន់តែ​ច្រើន​៕

Advertisement