ដាំ​ផ្ទីដូង​ងាយស្រួល​ថែទាំ​ និង​ឆាប់​បាន​ប្រមូល​ផល​លក់​ជាង​បន្លែ​ដទៃ​

ផ្ទីដូង​ជា​ប្រភេទ​បន្លែ​ដែល​ងាយស្រួល​ដាំដុះ​ ងាយស្រួល​ថែទាំ​ និង​ឆាប់​បាន​ប្រមូល​ផល​ជាង​បន្លែ​ផ្សេង​ៗទៀត​ និង​មាន​តម្រូវការ​ខ្ពស់​គួរសម​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ផង​ដែរ​ ដោយសារតែ​បន្លែ​ប្រភេទ​នេះ​ គេ​អាចយ​កទៅ​ចម្អិន​ធ្វើជា​អាហារ​បាន​ច្រើន​ប្រភេទ​ទៅតាម​ចំណង់​ចំណូលចិត្ត​របស់​គ្រួសារ​នី​មួយ​ៗ ដូចជា​ ស្រុស​ធ្វើជា​អន្លក់​ជ្រលក់​ប្រហុក​ ឬញ៉ាំ​ជាមួយ​ទឹកគ្រឿង​ ធ្វើជា​បន្លែ​ស្ងោរ​ជា​មួយ​ឆ្អឺង​ជំ​នី​ជ្រូក​ ឬស្ងោរ​ជាមួយ​សាច់​មាន់​ក៏បាន​ និង​ថែមទាំង​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​ទៀតផង​។

លោក​ ប៉ែន​ វណ្ណៈ​ អ្នកមើល​ការ​ទូទៅ​ក្នុង​សហគមន៍​ដាំ​បន្លែ​សម្បូរសប្បាយ​ មាន​ទីតាំងនៅ​ភូមិ​ព្រៃ​ក្តួច​ ឃុំ​ត្រពាំង​ក្រញូង​ ស្រុក​ត្រាំកក់​ ខេត្តតាកែវ​ មានប្រសាសន៍​ថា​ ផ្ទីដូង​ពិតជា​ងាយស្រួល​ដាំដុះ​ ងាយស្រួល​ថែទាំ​មែន​ និង​ប្រើ​រយៈពេល​ខ្លី​ត្រឹម​រយៈពេល​តែ​ 1ខែ​ ឬ10ខែ​ 10ថ្ងៃ​ ប៉ុណ្ណោះ​គេ​អាច​កាត់​វាយ​កម​កធ្វើម្ហូប​ពិសា​ ឬយក​ទៅ​ដាក់​លក់​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​បាន​ហើយ​ និង​ថែមទាំង​មាន​តម្រូវការ​ច្រើន​គួរសម​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ទៀតផង​។

លោក​បាន​រៀបរាប់​ និង​បង្ហាញ​ពីរ​បៀ​បដាំ​ដុះ​បន្លែ​ផ្ទីដូង​នេះ​ថា​ មុនដំបូង​គេ​ត្រូវ​ធ្វើ​ធ្នើរៀ​បចំ​ថ្នាល​សម្រាប់​បណ្តុះ​កូន​ផ្ទី​ឱ្យ​ខ្ពស់​ផុត​ពី​ដី​ប្រមាណ​ជា​ 1ម៉ែត្រ​ ដែល​មាន​ទទឹង​ប្រហែល1.5ម៉ែត្រ​ និង​បណ្តោយ​ប្រហែល10ម៉ែត្រ​ ហើយ​យក​ដីដំបូក​លាយ​ជាមួយ​ជី​អាចម៍គោ​ ដោយ​ត្រូវ​លាយ​ច្របល់​ចូលគ្នា​ឱ្យ​សព្វ​ដែល​មាន​អត្រា​ល្បាយ​ស្មើគ្នា​ រវាង​ដី​ និង​ជី​អាចម៍គោ​ ពោល​គឺ50​%ម្នាក់​ បន្ទាប់មក​គេ​ត្រូវ​យក​ធ្យូង​អង្កាម​ទៅ​លាយ​ជាមួយ​ ដោយ​ដាក់​ធ្យូង​អង្កាម1គីឡូ​ក្នុងចំណោម​ដីជី10ទៅ15គីឡូក្រាម​ រួច​យក​ទៅ​ចាក់​លើ​ធ្នើ​កម្រាស់​ជាង1តឹក​ ហើយ​ផ្អាប់​ទុក​រហូត​ដី​ត្រជាក់​មាន​ដុះ​ស្មៅ​ខ្លះ​ហើយ​ ទើប​យក​គ្រាប់​ផ្ទី​ទៅ​បាច​ពីលើ​ឱ្យ​ល្មម​ៗ ដែល​ត្រូវ​ចេះ​ប៉ាន់ស្មាន​ដោយខ្លួនឯង​ កុំឱ្យ​ស្តើង​ពេក​ កុំឱ្យ​ក្រាស​ពេក​ បន្ទាប់មក​ត្រូវ​យក​ដីស្រទាប់លើ​ទៅ​រោយ​ពីលើ​ស្តើង​ធ្វើជា​គម្រប​កប់​គ្រាប់​ផ្ទី​ ការពារ​ការ​ហើរ​ប៉ើង​គ្រាប់​ ឬសត្វ​ស្លាប​ចុះ​ចឹកស៊ី​បាន​ ហើយ​ត្រូវ​ស្រោចទឹក​ព្រឹ​កល្ងាច​ៗរៀងរាល់ថ្ងៃ​ ដោយ​ប្រើ​បោយ​ទឹក​ផ្កាឈូក​ស្រោច​ កុំ​យក​ទឹក​ទុយោ​ទៅ​បាញ់​ស្រោច​ នាំ​ឱ្យ​ប៉ើង​គ្រាប់​ផ្ទី​ដុះ​មិន​ស្មើ​ល្បាយ​។ រហូត​កូន​ផ្ទី​អាយុ​បាន10ថ្ងៃ​ទើប​គេ​ដក​យក​ទៅ​ស្ទូង​នៅ​លើ​ដី​ទៅតាម​រង​នីមួយ​ដែល​អាច​ដាំ​ឃ្លាតពី​គ្នា​ប្រមាណ​ជា​ 2.5តឹក​កន្លះ​ក្នុង​មួយ​ដើម​ឬមួយ​គុម្ព​ ហើយ​រង​នី​មួយ​ៗមាន​ទទឹង​ប្រហែល1ម៉ែត្រ​ និង​បណ្តោយ​វែង​ក៏បាន​ខ្លី​ក៏បាន​ទៅតាម​ផ្ទៃដី​ដាំដុះ​របស់​កសិករ​ម្នា​ក់ៗ​ បន្ទាប់ពី​ស្ទូង​ហើយ​ គ្រាន់តែ​ស្រោចទឹក​មួយថ្ងៃ​ពីរ​ដង​រួច​មើលថែ​ទាំ​សត្វល្អិត​ជាការស្រេច​។ ជាទូទៅ​ផ្ទីដូង​ មិនសូវ​មាន​សត្វល្អិត​បំផ្លាញ​នោះ​ទេ​ ដោយពេល​ខ្លះ​មាន​សត្វ​ស្រមោច​យាយី​ម្តងម្កាល​កើ​ដែរ​ តែ​គេ​គ្រាន់តែ​យក​ផេះ​ទៅ​រោយ​ចំកន្លែង​ស្រមោច​រោម​នោះ​ វា​នឹង​រត់ចេញ​អស់​ទៅវិញ​មិនខាន​។

អ្នកជំនាញ​កសិកម្ម​ខាងលើ​អះអាង​ថា​ ក្រោយពី​ស្ទូង​កូន​បាន​ប្រមាណ​ជា​ 15ទៅ20ថ្ងៃ​មក​ដើម​ផ្ទី​ចាប់ផ្តើម​បែកខ្នែង​ ដែលគេ​អាច​កាត់​យក​ទៅ​ធ្វើម្ហូប​ឬលក់​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​បាន​ហើយ​ ដែល​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម​មានតម្លៃ​ចន្លោះ​ពី​ 3.000ទៅ4000រៀល​។ ហើយ​ជួនកាល​មាន​អ្នកភូមិ​មក​សុំ​ចែក​យក​ទៅ​ធ្វើម្ហូប​ឆា​ឬស្ងោរ​ ទៅតាម​ចំណង់​ចំណូលចិត្ត​គ្រួសារ​នី​មួយ​ៗ ប៉ុន្តែ​ភាគច្រើន​ការ​ដាំដុះ​ផ្ទី​ខាងលើ​នេះ​ គឺ​ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ទៅ​ឱ្យ​ផ្សារ​សហគមន៍​កសិផល​ធម្មជាតិ​ សេដា​ក (CEDAC​) ក្នុង​ក្រុងភ្នំពេញ​។ ក្រោយពី​កាត់​លក់​លើក​ទី1​ បើ​មានការ​ថែ​ទា​ល្អ​ដាក់ជី​ហើយ​ស្រោចទឹក​ឱ្យ​បាន​ទៀងទាត់​មួយថ្ងៃ​ 2ដង​មួយ​សប្តាហ៍​ក្រោយមក​គេ​អាច​កាត់​មែក​ទៅ​លក់​ម្តង​ទៀត​ ហើយ​វា​ផ្តល់​ផល​បាន​យូរ​រហូតដល់​អាយុ​ 6ខែ​ឯណោះ​ បើសិនជា​មានការ​ថែទាំ​ល្អ​។

សម្រាប់​ផ្ទៃដី​ដាំដុះ​ផ្ទីដូង​មាន​ទំ​ហុំ​ 20គុណ​នឹង50ម៉ែត្រ​ គេ​អាច​ប្រមូល​ផល​ផ្ទី​បាន​ប្រមាណ​ជា50ទៅ60គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយ​ខែ​ ហើយ​ការដែល​ផ្ទីដូង​នៅក្នុង​កសិដ្ឋាន​ខាងលើ​ ផ្តល់​ផល​តិច​នេះ​ដោយសារតែ​ផ្ទៃដី​កសិដ្ឋាន​ខាងលើ​ ដាំដុះ​បន្លែ​ចម្រុះ​ផ្សេង​ៗ មាន​ដូចជា​ត្រប់ស្រួយ​ ម្ទេសប្លោក​ ប៉េងប៉ោះ​ និង​បន្លែ​ផ្សេង​ៗទៀត​ប្រមាណ​ជា​ 20មុខ​ឯណោះ​។ ព្រោះថា​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ច្រើន​ប្រភេទ​នៅ​លើ​ទីតាំង​ដី​តែមួយ​ ងាយស្រួល​ប្រមូល​ផល​បន្លែ​ច្រើន​ប្រភេទ​ សម្រាប់​ផ្គត់ផ្គង់​ទៅតាម​តម្រូវការ​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​។

អ្នក​ប្រឹក្សា​អំពី​សុខភាព​លើកឡើង​ថា​ ការ​ទទួលទាន​ផ្ទីដូង​ ផ្តល់​គុណប្រយោជន៍​បាន​ល្អ​ជាង​ការ​ទទួលទាន​បន្លែ​ផ្សេង​ៗទៀត​ ប៉ុន្តែ​ការ​ផ្តល់​សារធាតុ​បន្លែ​របស់​ផ្ទីដូង​ នៅ​ចាញ់​ការ​ផ្តល់​សារធាតុ​បន្លែ​របស់​ស្លឹក​បាស់​នៅឡើយ​ទេ​៕

Advertisement