សហគមន៍​អឺរ៉ុប​ចុះបញ្ជី​ការពារ​ម៉ាក​សម្គាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ជា​ផ្លូវការ​

April 11, 2019​ ម៉ោង 12:17 pm

សហគមន៍​អឺរ៉ុប​បាន​ចុះបញ្ជី​ការពារ​ និង​ទទួលស្គាល់​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ ជា​ម៉ាក​សម្គាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​ នៅក្នុង​ទីផ្សារ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​ជា​ផ្លូវការ​ហើយ​ បន្ទាប់ពី​ប្រើ​រយៈពេល​ជាច្រើន​ឆ្នាំ​ក្នុង​ការ​ត្រួតពិនិត្យ​ពាក្យ​ស្នើសុំ​ និង​ដោះស្រាយ​វិវាទ​នានា​។

ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ត្រូវ​បាន​ដាក់​ចូល​ទៅ​ក្នុង​បញ្ជី​ការពារ​ម៉ាក​សម្គាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​ (PGI​) របស់​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​នៅ​ថ្ងៃទី2​ ខែមេសា​ ឆ្នាំ2019​។ វា​មានន័យថា​ គ្រប់​ផលិតផល​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ដែល​មាន​លក់​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​អឺរ៉ុប​ គឺ​មាន​ប្រភព​ កែច្នៃ​ និង​ផលិត​នៅក្នុង​ខេត្ត​កំពង់ស្ពឺ​ ក្នុង​ស្រុក​ចំនួន3​ រួមមាន​ស្រុក​ សំរោងទង​ ស្រុក​ឧដុង្គ​ និង​ស្រុក​អង្គស្នួល​។

លោក​ អប់​ រ៉ា​ឌី​ ប្រធាន​នាយកដ្ឋាន​កម្មសិទ្ធិ​បញ្ញា​ នៃ​ក្រសួង​ពាណិជ្ជកម្ម​បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ ផលិតផល​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ដែល​បាន​ចុះបញ្ជី​ការពារ​នៅ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​នេះ​ គឺជា​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​ទី2ហើយ​ បន្ទាប់ពី​ម្រេច​ខេត្តកំពត​ដែល​ត្រូវ​បាន​ចុះបញ្ជី​ទទួលស្គាល់​ និង​ការពារ​ជា​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​កាលពី​ខែកុម្ភៈ​ ឆ្នាំ2016​ កន្លងមក​។

លោក​បាន​បន្ត​ថា​ ការចុះបញ្ជី​ទទួលស្គាល់​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ចូល​ទៅ​ក្នុង​បញ្ជី​ការពារ​ម៉ាក​សម្គាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​(PGI​) របស់​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​នេះ​ នឹង​ជួយ​ឱ្យ​ស្ករត្នោត​របស់​ខ្មែរ​មាន​មូលដ្ឋាន​គ្រឹះ​រឹងមាំ​ និង​បង្កើន​តម្លៃបន្ថែម​ដល់​ផលិតផល​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ ហើយនឹង​ជួយ​ទប់ស្កាត់​ពី​ការ​ក្លែងបន្លំ​បំពាន​ទៅលើ​ ផលិតផល​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ផង​ដែរ​។

លោក​ រ៉ា​ឌី​ ថ្លែង​ថា​៖“សហគមន៍​អឺរ៉ុប​នឹង​ចាត់វិធានការ​ផ្លូវច្បាប់​ណាមួយ​ បើសិនជា​មានការ​ក្លែងបន្លំ​ម៉ាក​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​នៅ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​ មួយ​វិញទៀត​វា​ក៏​នឹង​ជួយ​ឱ្យ​ផលិតផល​ស្ករត្នោត​មាន​កេរ្តិ៍ឈ្មោះ​ល្បី​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​ផង​ដែរ​”។

លោក​បន្ត​ថា​ វា​ក៏​នឹង​ជួយ​ឱ្យ​តម្លៃ​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​មាន​លំនឹង​ល្អ​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​អឺរ៉ុប​ ហើយ​បន្ថែម​លើ​នេះ​ វា​នឹង​ជួយ​លើកកម្ពស់​ជីវភាព​របស់​ប្រជាកសិករ​អ្នក​ឡើងត្នោត​នៅ​ខេត្ត​កំពង់ស្ពឺ​ផង​ដែរ​។ លោក​បន្ត​ថា​ ការចុះបញ្ជី​ទទួលស្គាល់​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ចូល​ទៅ​ក្នុង​បញ្ជី​ការពារ​ម៉ាក​សម្គាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​ (PGI​) របស់​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​នេះ​ ក៏​ជា​មធ្យោបាយ​មួយ​ជួយ​ឱ្យ​មានតម្លៃ​បន្ថែម​ខ្ពស់​ដល់​កសិករ​ដែរ​។

លោក​បាន​បន្ត​ទៀត​ថា​ បើ​ធៀប​នឹង​ប្រទេស​ផ្សេង​ៗ កម្ពុជា​ទើបតែ​មាន​ផលិតផល2ទេ​ ដែល​បាន​ចុះបញ្ជី​នៅ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​។ លោក​បន្ថែម​ថា​ វា​ក៏​ជា​ការជំរុញ​ឱ្យ​កសិករ​ពង្រីក​ និង​ពង្រឹង​ផលិតកម្ម​ស្ករត្នោត​ផង​ដែរ​។ លោក​ រ៉ា​ឌី​ បញ្ជាក់​ថា​៖“ការចុះបញ្ជី​នេះ​នឹង​មាន​សុពលភាព​ 20ថ្ងៃក្រោយ​ បន្ទាប់ពី​ការ​ទទួលស្គាល់​របស់​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​”។

លោក​ ​សំ​ សា​រឿន​ ប្រធាន​សមាគម​អភិវឌ្ឍន៍​ស្ករត្នោត​ខេត្ត​កំពង់ស្ពឺ​ ​(KSPSPA​) បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ តម្រូវការ​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​នៅ​ទីផ្សារ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​មាន​រហូតដល់​ជាង​ 350តោន​ក្នុង​ 1ឆ្នាំ​ៗ ប៉ុន្តែ​លោក​មានការ​បារម្ភ​អំពី​ទិន្នផល​ និង​បរិមាណ​ស្ករត្នោត​ដែល​ផលិត​បាន​នៅក្នុង​ឆ្នាំនេះ​ ស្រប​ពេល​ដែល​ អាកាសធាតុ​ក្តៅ​ខ្លាំង​ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​ទិន្នផល​ និង​បរិមាណ​ស្ករត្នោត​ធ្លាក់ចុះ​។

លោក​បន្ត​ថា​ រហូត​មកទល់​ពេលនេះ​ កសិករ​ផលិត​ស្ករត្នោត​នៅ​ខេត្ត​កំពង់ស្ពឺ​ដែល​ជាស​មា​ជិ​ករបស់​សមាគម​កំពុង​ផលិត​ស្ករត្នោត​បាន​ប្រមាណ​ជាង​ 60តោន​ហើយ​ ដោយសារតែ​អាកាសធាតុ​ក្តៅ​ខ្លាំងពេក​ បរិមាណ​ទឹកត្នោត​ថយ​ចុះ​ និង​ធ្វើ​ឱ្យ​ទឹកត្នោត​ឆាប់​ជូរ​។ លោក​បន្ថែម​ទៀត​ថា​ បើ​អាកាសធាតុ​ក្រោម​ 30អង្សា​នោះ​ ទិន្នផល​នឹង​ទទួល​បាន​ខ្ពស់​។ លោក​រំពឹង​ថា​ ឆ្នាំនេះ​យើង​នឹង​ផលិត​បាន​ប្រមាណ​ជា​ 100តោន​។

លោក​សា​រឿន​បាន​ថ្លែង​ទៀត​ថា​៖“ការ​ទទួល​បានការ​ចុះបញ្ជី​នៅ​អឺរ៉ុប​នេះ​ គឺ​យើង​ទទួល​បាន​ភាព​ជោគជ័យ​មួយ​កម្រិត​ទៀត​ ដោយ​យើង​នឹង​មាន​ទីផ្សារ​ធំ​សម្រាប់​ប្រជាកសិករ​អ្នក​ឡើងត្នោត​ ហើយ​ពេលនេះ​តម្លៃ​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​នៅ​មានតម្លៃ​ថេរ​នៅឡើយ​ ប៉ុន្តែ​ឆ្នាំក្រោយ​តម្លៃ​អាច​នឹង​ឡើង​បន្តិច​”។

លោក​សា​រឿន​បាន​ថ្លែង​បន្ត​ថា​ បច្ចុប្បន្ន​នេះ​តាមរយៈ​ការ​ចុះ​កិច្ច​ព្រមព្រៀង​ជាមួយ​ក្រុមហ៊ុន​ក្នុង​ស្រុក​នានា​ ធ្វើ​ឱ្យ​តម្លៃ​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​មាន​ទីផ្សារ​ល្អ​ដោយ​ក្នុង​ 1គីឡូក្រាម​ស្ករត្នោត​ កសិករ​អាច​លក់​បាន​ក្នុង​តម្លៃ​ចាប់ពី​ 5,200រៀល​ ដល់​ 6,000រៀល​តាម​តំបន់​ និង​តាម​ក្រុមហ៊ុន​បញ្ជាទិញ​។

បើ​តាម​លោក​ សា​រឿន​ ក្នុង​ 1គីឡូ​ស្ករត្នោត​ កសិករ​ត្រូវ​ចំណាយ​ថ្លៃដើម​ប្រមាណ​ជា​ 5,050រៀល​ ហើយ​នៅពេល​នេះ​ តម្រូវការ​ស្ករត្នោត​សរីរាង្គ​មាន​ជាង75ភាគរយ​ ដោយហេតុថា​ ការនាំចេញ​ភាគច្រើន​ទៅបរទេស​ ដូច្នេះ​អ្នកបញ្ជា​ទិញ​អត់​ស្គាល់​ស្ករ​ GI​ ដែល​ជា​ផលិតផល​ស្ករត្នោត​សម្គាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​នោះ​ទេ​។ លោក​បន្ត​ថា​ ដើម្បី​បំពេញ​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​ លោក​ក៏បាន​បែងចែក​ប្រភេទ​ដើមត្នោត​ដើម្បី​ចាត់ទុកជា​ ត្នោត​សរីរាង្គ​ និង​ GI​។

លោក​ សា​រឿន​ បន្ត​ថា​ ក្នុង​ឆ្នាំ2009​ ដើមត្នោត​មាន​ជាង​ 1លាន​ដើម​នៅ​ស្រុក​ឧដុង្គ​ សំរោងទង​អង្គស្នួល​ ដោយឡែក​នៅ​ឆ្នាំ2010​ ដើមត្នោត​មានការ​ថយ​ចុះ​ នៅពេល​មាន​សកម្មភាព​ទិញ​ដី​ធ្វើការ​អភិវឌ្ឍ​។

លោក​ សា​រឿន​ បាន​បន្ត​ទៀត​ថា​៖ “ដើម្បី​ផលិត​បាន​ស្ករ​ 300តោន​យើង​ត្រូវ​មាន​សមាជិក​ជាង​ 200គ្រួសារ​ ទៅ​ 250គ្រួសារ​។ យើង​គ្រោង​ពង្រីក​ថែមទៀត​ ព្រោះ​សមត្ថភាព​របស់​ខេត្ត​កំពង់ស្ពឺ​អាច​ផលិត​បាន​លើស​ 500តោន​ នេះ​បើ​រាប់បញ្ចូល​ទាំង​ការផលិត​តាម​ស្តង់​ដា​ និង​មិន​តាម​ស្តង់​ដា​ ប៉ុន្តែ​សមាគម​ ផ្តោត​តែ​តួលេខ​ផលិត​របស់​កសិករ​ដែល​ស្ថិត​ក្នុង​សមាគម​ប៉ុណ្ណោះ​។គួរ​បញ្ជាក់​ថា​ កាលពី​ខែកុម្ភៈ​ ឆ្នាំ2016​ ម្រេច​កំពត​ក្លាយជា​ផលិតផល​ទី1​ របស់​កម្ពុជា​ដែល​ទទួល​បាន​ វិញ្ញាបនបត្រ​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​ (GI​) ពី​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​។ ក្នុង​ន័យ​ថា​ រាល់​ផលិតផល​ដែល​បាន​ដាក់​លក់​នៅ​អឺរ៉ុប​ គឺ​មានឈ្មោះ​ថា​ ម្រេច​កំពត​ ដែល​មាន​ប្រភព​ដើម​នៅ​ខេត្តកំពត​ និង​ខេត្ត​ជាប់គ្នា​ គឺ​ខេត្ត​កែប​៕