បាត់ដំបង​ផលិត​ពូជ​ដំឡូងមី​ដែល​គ្មាន​ជំងឺ​ និង​សត្វល្អិត​ បាន​ទិន្នផល​រហូតដល់​ 30តោន​ក្នុង​ 1ហិ​កតា​

មជ្ឈមណ្ឌល​បណ្តុះ​ និង​ចែកចាយ​ពូជ​ដំឡូងមី​ នៃ​សាកល​វិទ្យាល័យ​បាត់ដំបង​ទទួល​បាន​ជោគជ័យ​ក្នុង​ការស្រាវជ្រាវ​ និង​ផលិត​ពូជ​ដំឡូងមី​ដែល​គ្មាន​ជំងឺ​ និង​សត្វល្អិត​ ហើយ​ទិន្នផល​ទទួល​បាន​លើស​ដំឡូងមី​ធម្មតា​រហូតដល់​ 30ភាគរយ​។

មជ្ឈមណ្ឌល​បណ្តុះ​ និង​ចែកចាយ​ពូជ​ដំឡូងមី​ នៃ​សាកល​វិទ្យាល័យ​បាត់ដំបង​ស្ថិត​ក្រោម​គម្រោង​អភិវឌ្ឍន៍​ និង​ផ្សព្វផ្សាយ​ប្រព័ន្ធ​ផលិតកម្ម​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាព​តាមរយៈ​ការគ្រប់គ្រង​សត្វល្អិត​ចង្រៃ​លើ​ដំណាំ​ដំឡូងមី​នៅ​ប្រទេស​វៀតណាម​កម្ពុជា​ និង​ថៃ​របស់​ប្រទេស​ជប៉ុន​។ គម្រោង​នេះ​មាន​រយៈពេល​ 5ឆ្នាំ​ដែល​ចាប់ផ្តើម​នៅ​ឆ្នាំ2015​ នឹង​បញ្ចប់​នៅ​ឆ្នាំ2020​ ដែល​មាន​ទឹកប្រាក់​ប្រមាណ​ជិត​ 5លាន​ដុល្លារ​ ជា​ជំនួយឥតសំណង​ពី​រដ្ឋាភិបាល​ជប៉ុន​។

លោក​បណ្ឌិត​ ស្រ៊ា​ន ពៅ​ ព្រឹទ្ធបុរស​នៃ​មហាវិទ្យាល័យ​កសិកម្ម​ និង​កែច្នៃ​អាហារ​ នៃ​សាកល​វិទ្យាល័យ​បាត់ដំបង​ និង​ជា​អ្នក​អនុវត្ត​គម្រោង​ផ្ទាល់​បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ ដំឡូងមី​ជាដំណាំ​យុទ្ធ​សាស្រ្ត​លំដាប់​ទី2​ បន្ទាប់ពី​ស្រូវ​ ហើយ​បច្ចុប្បន្ន​វា​ក្លាយជា​ដំណាំ​ឧស្សាហកម្ម​លើកស្ទួយ​វិស័យ​សេដ្ឋកិច្ច​ជាតិ​របស់​ប្រទេស​កម្ពុជា​។

លោក​បណ្ឌិត​ថ្លែង​ថា​ បច្ចុប្បន្ន​តាមរយៈ​គម្រោង​អភិវឌ្ឍន៍​ និង​ផ្សព្វផ្សាយ​ប្រព័ន្ធ​ផលិតកម្ម​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាព​ តាមរយៈ​ការគ្រប់គ្រង​សត្វល្អិត​ចង្រៃ​លើ​ដំណាំ​ដំឡូងមី​ មជ្ឈមណ្ឌល​បាន​និង​កំពុងតែ​ធ្វើការ​អនុវត្ត​ការសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​ទៅលើ​រឿង4សំ​ខាន់​ៗ។ ទី1​ ការសិក្សា​លើក​ត្តា​សត្វល្អិត​ដែល​មាននៅ​លើ​ដំឡូងមី​។ ទី2​ ផ្តោត​លើ​ជំងឺ​ដែល​បង្កឡើង​ទៅលើ​ដំណាំ​ដំឡូងមី​។ ទី3​ បច្ចេកទេស​ផលិត​ពូជ​ដែល​គ្មាន​ជំងឺ​ ដើម្បី​ក្លាយជា​ពូជ​មួយ​ដែល​ដាំដុះ​លើ​ដី​កសិករ​ឱ្យ​មានប្រសិទ្ធភាព​ខ្ពស់​ និង​ប្រាកដ​ថា​គ្មាន​ជំងឺ​ និង​ទី4​ ផ្តោត​ទៅលើ​បច្ចេកទេស​នៃ​ការ​ផ្សព្វផ្សាយ​បច្ចេកទេស​គ្រប់គ្រង​សត្វល្អិត​លើ​ដំឡូងមី​ថា​ តើ​យើង​គួរ​ផ្សព្វផ្សាយ​ចែករំលែក​នូវ​ចំណេះដឹង​បែប​ណា​ឱ្យ​កសិករ​ទទួល​បាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្ពស់​?។

លោក​បណ្ឌិត​បាន​រៀបរាប់​ថា​ មកដល់ពេលនេះ​វា​ជា​ឆ្នាំទី3​ របស់​គម្រោង​ហើយដែល​ផលិត​ពូជ​ដំឡូង​-មី​ដែល​គ្មាន​ជំងឺ​ ដែល​ពូជ​នោះ​យើង​ផលិត​បាន​ 1ឆ្នាំ​មក​ហើយ​។ លោក​បន្ត​ថា​ មជ្ឈមណ្ឌល​មានពូជ​សំ​ខាន់​ៗដែល​កសិករ​និយម​ដាំដុះ​ ដូចជា​ ពូជ​រ៉ា​យ៉ង79​ និង60​ ដែល​ពូជ​ទាំងអស់​នេះ​ មជ្ឈមណ្ឌល​ផលិត​ឡើង​ដោយ​គ្មាន​ជំងឺ​ និង​សត្វល្អិត​។

លោក​បណ្ឌិត​បាន​បន្ថែម​ថា​៖ “យើង​ចុះ​តាមដាន​រៀងរាល់​ 2សប្តាហ៍​ម្តង​ យើង​ផលិត​ពូជ​មួយ​ដែល​មាន​សុខភាព​ល្អ​ និង​គ្មាន​ជំងឺ​ជា​ប្រភព​ឱ្យ​កសិករ​យក​ទៅ​ដាំដុះ​នៅ​លើ​ដីចម្ការ​របស់​ពួកគាត់​”។

លោក​បណ្ឌិត​បាន​បន្ថែម​ទៀត​ថា​ មជ្ឈមណ្ឌល​បាន​ចែកចាយ​ទៅ​ឱ្យ​កសិករ​ដើម្បី​ដាំដុះ​បន្ត​។ បើ​ប្រៀបធៀប​ជាមួយ​ពូជ​ធម្មតា​ ពូជ​ដែល​មជ្ឈមណ្ឌល​ផលិត​នេះ​ មាន​មើម​ធំ​ល្អ​ មាន​ទិន្នផល​កើនឡើង​ពី​ 20ទៅ​ 30ភាគរយ​ ធៀប​នឹង​ដំឡូងមី​ធម្មតា​។

លោក​បណ្ឌិត​ ស្រ៊ា​ន ពៅ​ ក៏បាន​ឱ្យ​ដឹង​ដែរ​ថា​ នៅ​កម្ពុជា​មានពូជ​ដំឡូងមី​ជាង​ 20ពូជ​ ប៉ុន្តែ​ការ​ដាំដុះ​អាស្រ័យ​តាម​តំបន់​ ដែល​ភាគច្រើន​នៅ​ពាយព្យ​ ប្រជាជន​ដាំ​ពូជ​រ៉ា​យ៉ង​ ពី​ប្រទេស​ថៃ​ និង​ភាគ​ខាងត្បូង​ និង​កើត​ ពួកគេ​ភាគច្រើន​យក​ពូជ​មក​ពី​ប្រទេស​វៀតណាម​។

បើ​តាម​លោក​បណ្ឌិត​ ស្រ៊ា​ន ពៅ​ ដំឡូងមី​មិន​អាច​ដាំដុះ​នៅ​លើ​ដី​ដែល​ជាំទឹក​បានទេ​ ដូច្នេះ​យើង​ឃើញថា​ នៅ​តំបន់​ខ្ពង់រាប​ ការ​ដាំដុះ​ដំឡូងមី​នៅ​លើ​ដី​ដែល​មិន​ជាំទឹក​ និង​មាន​ដីក្រហម​ល្បាយខ្សាច់​ និង​ដីខ្មៅ​ គឺ​ស័ក្តិសម​បំផុត​សម្រាប់​ដំណាំ​ដំឡូងមី​។

លោក​បន្ត​ថា​ គម្រោង​នេះ​ គឺ​ផ្អែកលើ​ការស្រាវជ្រាវ​ ហើយ​ភាគី​ JICA​ បាន​ជួយ​លើ​ការ​កសាង​សមត្ថភាព​ បង្កើន​សមត្ថភាព​សិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​ និង​បណ្តុះបណ្តាល​នៅ​ប្រទេស​ជប៉ុន​ នៅ​សាកល​វិទ្យាល័យ​នានា​នៅ​ប្រទេស​ជប៉ុន​ និង​ឧបត្ថម្ភ​ឧបករណ៍​មួយចំនួន​សម្រាប់​ធ្វើការ​ពិសោធ​ និង​មន្ទីរពិសោធន៍​មួយ​ផង​ដែរ​ ដើម្បី​វិភាគ​ជំងឺ​ដែល​កើតឡើង​លើ​ដំឡូងមី​។

លោក​បណ្ឌិត​បាន​បញ្ជាក់​ថា​ ឆ្នាំនេះ​ មជ្ឈមណ្ឌល​គ្រោង​ឱ្យ​គាត់​ពង្រីក​ការចែកចាយ​ពូជ​បន្ត​ទៀត​គឺ​ធ្វើ​យ៉ាងណា​សហការ​ជាមួយ​កសិករ​ បង្កើន​ការ​ដាំដុះ​ពូជ​ពី​មជ្ឈមណ្ឌល​ឱ្យ​បាន​ 100ហិ​កតា​នៅ​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំខាងមុខ​ ព្រោះ​ពូជ​ដែល​ផលិត​ដោយ​មជ្ឈមណ្ឌល​អាច​ទទួល​ទិន្នផល​បាន​ប្រមាណ​ 30តោន​ក្នុង​ 1ហិ​កតា​។ លោក​បន្ថែម​ថា​ ក្នុង​ 1ហិ​កតា​ កសិករ​អាច​ដាំ​បាន​ជាង​ 10,000គុម្ព​ ដោយ​កសិករ​នឹង​ចំណាយ​អស់​ជាមធ្យម​ 1,000ដុល្លារ​អាមេរិក​ រាប់ទាំង​ការរៀបចំ​ដី​ ពូជ​ និង​ជី​ផង​។ ដោយឡែក​កសិករ​អាច​រកចំណូល​បាន​មកវិញ​ប្រមាណ​ពី​ 2ទៅ​ 3ពាន់​ដុល្លារ​។

លោក​បន្ត​ថា​ “ខ្ញុំ​គិតថា​ 2ឆ្នាំ​ចុងក្រោយ​នេះ​ ទីផ្សារ​ដំឡូងមី​មានតម្លៃ​ខ្ពស់​មែនទែន​។ កសិករ​គាត់​សប្បាយចិត្ត​លើ​តម្លៃ​របស់​ដំឡូងមី​។ សម្រាប់​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំមុន​ តម្លៃ​វា​ធ្លាក់ចុះ​មែន​ ប៉ុន្តែ​ឥឡូវ​ 2ឆ្នាំ​ចុងក្រោយ​នេះ​ តម្លៃ​ល្អ​ឡើងវិញ​ ប៉ុន្តែ​កសិករ​ប្រឈមមុខនឹង​ជំងឺ​លើ​ដំណាំ​ ដូច្នេះ​កសិករ​មិន​អាច​លក់​បាន​ថ្លៃ​ ហើយ​ទិន្នផល​ក៏​ធ្លាក់ចុះ​។ ខ្ញុំ​គិតថា​ សាកល​វិទ្យាល័យ​បាត់ដំបង​ជាសាកល​វិទ្យាល័យ​ដែល​កំពុង​សិក្សា​លើ​ជំងឺ​ដំឡូងមី​នោះ​មានការ​សប្បាយចិត្ត​ក្នុង​ការ​ផ្តល់​ជំនាញ​ និង​បច្ចេកទេស​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ដំឡូងមី​។ យើង​មាន​បច្ចេក​ទេស​ថ្មី​ៗទៀត​ដើម្បី​ការពារ​ដី​”។

គួរ​បញ្ជាក់​ថា​ ដំឡូងមី​ត្រូវ​បាន​ដាំដុះ​នៅ​តំបន់​ត្រូពិក​ និង​អនុ​តំបន់​ត្រូពិក​។ បច្ចុប្បន្ន​ ប្រទេស​នៅក្នុង​តំបន់​អាស៊ី​ គឺជា​តំបន់​ដាំដុះ​ធំ​ទី2​ បន្ទាប់ពី​ប្រទេស​ក្នុង​តំបន់​អាហ្វ្រិក​ ហើយ​ការប្រើ​ប្រាស់​ដំឡូងមី​កំពុង​កើនឡើង​ខ្លាំង​សម្រាប់​ឧស្សាហកម្ម​ចំណីអាហារ​ និង​សម្ភារ​ឧស្សាហ​កម្ម​ផ្សេង​ៗដែល​ប្រើប្រាស់​ម្សៅដំឡូង​មី​ រួមមាន​ដូចជា​ ក្រដាស​ ប្លាស្ទិក​ និង​ធ្វើជា​វត្ថុធាតុដើម​សម្រាប់​ផលិតកម្ម​ជីវៈ​អេតាណុល​។

មូលហេតុ​មួយ​នៃ​ការ​កើនឡើង​ចំពោះ​ការ​ដាំដុះ​ដំឡូងមី​ គឺ​ដោយសារ​ការ​កើនឡើង​នូវ​ផលិតកម្ម​ប្រើប្រាស់​ដំឡូងមី​នៅក្នុង​ប្រទេស​ថៃ​ វៀតណាម​ និង​កម្ពុជា​។ដំឡូងមី​ក្នុង​ប្រទេស​ទាំងនេះ​បាន​ចូលរួម​ចំណែក​យ៉ាង​សំខាន់​ក្នុង​ការ​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រសើរ​ឡើង​ដល់​ជីវភាព​កសិករ​ខ្នាត​តូច​តាមរយៈ​ដំណាំ​ដ៏​មានគុណ​តម្លៃ​នេះ​ និង​បាន​ធ្វើ​ឱ្យ​វិស័យ​ឧស្សាហកម្ម​អាចប​ង្កើត​ការងារ​បាន​ច្រើន​ឆ្ពោះទៅ​រក​ការ​អភិវឌ្ឍ​ប្រកបដោយ​ចីរភាព​ និង​ការ​អភិវឌ្ឍ​សេដ្ឋកិច្ច​ជាតិ​ទាំងមូល​៕

Advertisement