បន្លែ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ លក់​បាន​ថ្លៃ​ និង​មាន​សក្តា​នុ​ពល​ទីផ្សារ​ល្អ​

May 7, 2019​ ម៉ោង 11:33 am

ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ ជាដំណាំ​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​មាន​ដើមកំណើត​នៅ​ប្រទេស​មិកស៊ិក​ ហើយ​ត្រូវ​បាន​នាំមក​ដាំ​នៅ​តំបន់​អាស៊ី​ក្នុង​សតវត្សរ៍​ទី16​ ដោយ​ជនជាតិ​ព័រទុយហ្គាល់​។ គឺជា​ប្រភេទ​បន្លែ​មាន​ក្លិនឈួល​ ឬហឹរ​ ហើយ​ម្ទេស​ខ្លះ​ផ្លែ​រាង​មូល​កន្តុប​ខ្លី​។ ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ជាដំណាំ​ដែល​មាន​ដើម​ឈរ​ត្រង់​ បែកមែក​ មាន​កម្ពស់​ពី​កន្លះ​ម៉ែត្រ​ ទៅ1ម៉ែត្រ​កន្លះ​(អាស្រ័យ​ទៅតាម​ពូជ​) វា​មាន​ស្លឹក​ពណ៌បៃតង​ចាស់​ ផ្កា​របស់​វា​មាន​រាង​ដូច​ផ្កាយ​មាន​ពណ៌ស​។ បន្លែ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ គេ​និយម​បរិភោគ​ផ្លែ​ខ្ចី​ដែល​មាន​ពណ៌បៃតង​ចាស់​។

ក្នុង​ប្រទេស​កម្ព​ជា​ដែលគេ​និយម​ចូលចិត្ត​ដាំ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​គ្រប់​រដូវ​កាល​ ដោយសារតែ​វា​ជាដំណាំ​មាន​ភាព​ងាយស្រួល​ក្នុង​ការ​ដាំដុះ​ និង​មាន​តម្រូវការ​លើ​ទីផ្សារ​ល្អ​ទៀតផង​។ ដំណាំ​ម្ទេស​ប្រភេទ​នេះ​ងាយស្រួល​ថែទាំ​ ហើយ​វា​ធន់​ស៊ូ​នឹង​សីតុណ្ហភាព​បាន​ល្អ​។ ចំពោះ​សីតុណ្ហភាព​ដែល​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​អាច​លូតលាស់​បាន​ល្អ​ គឺ​ស្ថិត​ក្នុង​ចន្លោះ​ 25​-30អង្សា​សេ​ប៉ុន្តែ​ដើម​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ ជា​ប្រភេទ​រុក្ខជាតិ​ដែល​មិន​ត្រូវ​-ការ​សំណើម​ខ្ពស់​ពេក​ទេ​។

ដោយ​មើលឃើញ​ថា​ ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​មាន​អត្ថ​ប្រយោជន៍​ច្រើនយ៉ាង​ណាស់​សម្រាប់​ជីវភាព​ប្រចាំថ្ងៃ​ ដូចជា​យក​ទៅ​កែច្នៃ​ធ្វើជា​ម្ទេស​ក្រៀម​ ឆ្អើរ​ ជ្រក់ម្ទេស​ និង​បរិភោគ​ស្រស់​ សហគមន៍​កសិករ​ជាច្រើន​នៅ​តាម​បណ្តា​ខេត្ត​មួយចំនួន​បាន​បង្កើន​ទិន្នផល​បន្លែ​ប្រភេទ​នេះ​ និង​ជួយ​បង្កើន​សេដ្ឋកិច្ច​គ្រួសារ​ ដូចជា​សហគមន៍​សៀមរាប​មានជ័យ​ដែល​ក្នុង​នោះ​មាន​សមាគម3​ រួមគ្នា​ ក៏បាន​ចូលរួម​ដាំដំណាំ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ដើម្បី​បំពេញ​សេចក្តី​ត្រូវការ​បន្លែ​សរីរាង្គ​ក្នុង​ស្រុក​ផង​ដែរ​។

លោក​ ទួត​ សេង​ហ័ង​ អ្នក​ទី​ផ្សា​របស់​សមាគម​“ត្រសក់ផ្អែម​សៀមរាប​មានជ័យ​” បាន​ប្រាប់​កាសែត​ឡា​រ៉ែ​នពា​ណិ​ជ្ជ​ឱ្យ​ដឹង​ថា​៖ ដំណាំ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ដុះ​លូតលាស់​ល្អ​នៅ​រដូវ​ត្រជាក់​(អាកាសធាតុ​ត្រជាក់​)នៅ​លើ​ដី​ដែល​មិន​ជាំទឹក​ និង​សម្បូរ​ដោយ​ជីជាតិ​សរីរាង្គ​ ជាពិសេស​ដី​ដែល​សមស្រប​សម្រាប់​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ គឺ​ដីឥដ្ឋ​ពណ៌ក្រហម​ ឬដីកណ្ដេង​ និង​មាន​ភាព​ធន់​ស៊ូ​នឹង​ដី​អាស៊ីត​ និង​ជាតិ​អាល់កាឡាំង​។ ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ អាច​លូតលាស់​នៅក្នុង​ម្លប់​បាន​(វា​អាច​ធន់​នឹង​ម្លប់​បាន​ប្រហែល45​%)។

លោក​បន្ត​ថា​ គេ​អាច​ប្រមូល​ផល​ម្ទេស​យក​គ្រាប់​ទុក​ធ្វើ​ពូជ​បាន​ក្នុងរយៈពេល​ 2សប្ដាហ៍​ក្រោយពី​វា​ទុំជោរ​។ គ្រាប់​របស់​វា​ គេ​អាច​រក្សាទុក​បាន​រហូតដល់2​ ទៅ​ 3ឆ្នាំ​ប្រសិនបើ​ថែរក្សា​ទុកដាក់​បាន​ល្អ​ ដូចជា​ទុក​នៅកន្លែង​ដែល​មិន​មាន​សីតុណ្ហភាព​(កម្ដៅ​)ខ្ពស់​ពេក​ ឬកន្លែង​ដែល​មាន​សំណើម​ខ្ពស់​ពេក​ជាដើម​។

លោក​បាន​បញ្ជាក់​ថា​ ក្នុង​ការ​ដាំ​ ជាទូទៅ​គេ​ច្រើន​ដាំ​វា​ដោយ​កូន​ដែលគេ​បាន​បណ្ដុះ​នៅក្នុង​ផើង​ ឬក្នុង​ថ្នាល​។ គេ​អាច​សាប​គ្រាប់​ម្ទេស​ 5ក្រាម​នៅ​លើ​ផ្ទៃដី1ម៉ែត្រការ៉េ​។ កូន​ម្ទេស​អាច​ដក​យក​ទៅ​ដាំ​បាន​ នៅពេល​ដែល​វា​មាន​ស្លឹក​ពី7​ ទៅ​ 8សន្លឹក​។ ការ​ស្ទូង​កូន​ ឬដាំ​កូន​ គួរ​ធ្វើឡើង​នៅពេល​មេឃស្រទំ​ ឬពេលល្ងាច​ត្រជាក់​។ ក្រោយពី​ដាក់ដាំ​ហើយ​ ត្រូវ​ស្រោច​ទឹ​កភ្លាម​ៗដើម្បី​ឱ្យ​ដី​មាន​សំណើម​ល្អ​ធ្វើ​ឱ្យ​ឫស​ឆាប់​ចាប់​ជាប់ទៅនឹង​ដី​។ ចំនួន​ដើម​ដែលគេ​ច្រើន​និយម​ដាំ​ គឺ​ពី​ 10,0000​ ទៅ13,000ដើម​ក្នុង​ដី​ 1ហិ​កតា​។ វា​អាស្រ័យ​ទៅតាម​តំបន់​ និង​អាច​ដាំ​ចម្រុះ​ជាមួយ​ដំ​ណាំ​ផ្សេង​ៗបាន​ ដូចជា​ដំណាំ​ប៉េងប៉ោះ​ ខ្ទឹមបារាំង​ ពោត​ ខ្ទឹមស​ និង​ពពួក​ស្ពៃ​ជាដើម​។

ការ​បណ្ដុះ​ ជាទូទៅ​គ្រាប់​អាច​ដុះ​ពន្លក​ឡើង​ក្នុងរយៈពេល​ពី​ 6 ទៅ​ 15ថ្ងៃក្រោយ​ពី​សាប​រួច​ ហើយ​ចាប់ផ្ដើម​ចេញផ្កា​ក្នុងរយៈពេល​ពី​ 60​ ទៅ​ 90ថ្ងៃ​ បន្ទាប់ពី​ដាក់ដាំ​។ រយៈពេល​លូតលាស់​របស់​ដំណាំ​ម្ទេសហាវៃ​ ចាប់ពី​ពេល​ដាក់ដាំ​ រហូតដល់​ប្រមូល​ផល​ គឺ​មាន​រយៈពេល​ពី4​ ទៅ​ 7ខែ​ អាស្រ័យ​ទៅតាម​ពូជ​របស់​វា​។ គ្រាប់ពូជ​សម្បក​ក្រាស់​ ត្រូវ​ត្រាំទឹក​ 1-2យប់​ ទើប​ផ្អាប់​នឹង​ក្រណាត់​ 1-2យប់​ទៀត​ដើម្បី​ឱ្យ​គ្រាប់​ដុះ​ពន្លក​បាន​ល្អ​។

អ្នក​កាន់​ផ្នែក​ទីផ្សារ​សហគមន៍​“សៀមរាប​មានជ័យ​”បានឱ្យ​ដឹង​ថា​៖ “សហគមន៍​កសិករ​ក្នុង​ស្រុក​មង្គលបុរី​ ស្រុក​ព្រះនេត្រ​ព្រះ​ ខេត្ត​បន្ទាយមានជ័យ​របស់ខ្ញុំ​ បាន​រួមគ្នា​ដាំ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​នៅ​លើ​ដី​ត្រឹម​ 3ហិ​កតា​ប៉ុណ្ណោះ​នៅក្នុង​មូលដ្ឋាន​របស់​យើង​។ ក្រោយពេល​ដាំ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​បាន​រយៈពេល​ 4-7ខែ​ទើប​ទទួលផល​ និង​បេះ​បាន​ជាប្រចាំ​ពី​ 1ខែ​ ទៅ​ 1ខែ​កន្លះ​។

លោក​បាន​បញ្ជាក់​ថា​៖“បើ​ថែទាំ​បាន​ល្អ​ ក្នុង​ទំហំដី​ដែល​ដាំ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ 3ហិ​កតា​នេះ​ គឺ​ក្នុង1ថ្ងៃ​យើង​អាច​ទទួលផល​បាន​ពី​ 300​-400គីឡូក្រាម​ដែរ​(ក្នុង​ដី1ម៉ែត្រការ៉េ​បានផល​ប្រមាណ​ 6គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយរយៈពេល​ទទួលផល​) ពោល​គឺ​ យើង​បាន​ថវិកា​ពី​ការ​លក់​បន្លែ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​នេះ​ក្នុងទឹក​ប្រាក់​ប្រមាណ​ជា​ 45លាន​រៀល​ ដោយ​អាច​លក់​បាន​ក្នុង​ 1គីឡូក្រាម​តម្លៃ​ពី​ 4,000​ ទៅ​ 6,000រៀល​”។

បច្ចុប្បន្ន​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​របស់​សមាគម​“ត្រសក់ផ្អែម​សៀមរាប​មានជ័យ​” ត្រូវ​បាន​យក​ទៅ​ផ្គត់ផ្គង់​នៅក្នុង​ផ្សារ​នៅ​ភ្នំពេញ​ ហាង​បន្លែ​ខ្មែរ​អហ្កា​និ​កហ្វា​ម សួន​ធម្មជាតិ​ ផ្សារ​កសិករ​ និង​ផ្សារ​ខ្មែរ​សរីរាង្គ​ដែល​សុទ្ធតែ​ជា​ដៃគូ​របស់​សមាគម​ដែល​ទទួលយក​ផលិតផល​កសិកម្ម​ពី​សមាគម​ទៅ​លក់​។ លោក​បាន​ប្រាប់​កាសែត​ឡា​រ៉ែ​នពា​ណិ​ជ្ជ​ទៀត​ថា​ នា​ពេល​ថ្មី​ៗនេះ​មានការ​បញ្ជាទិញ​ផលិតផល​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ជាច្រើន​នៅ​តាម​ទីផ្សារ​ទំនើប​ រួម​ទាំង​ផ្សារ​ទំនើប​ដែល​ទើប​បង្កើត​ថ្មីទៀត​ផង​ ហើយ​សមាគម​ក៏​មាន​គោលបំណង​ពង្រីក​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​បន្ថែម​ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារ​ដែល​កំពុង​មាន​តម្រូវការ​ខ្ពស់​នេះ​។

លោក​ សេង​ហ័ង​ បាន​បញ្ជាក់​ទៀត​ថា​ ដូច្នេះ​ទោះជាយ៉ាងណា​ក្តី​ សមាគម​នឹង​បង្កើន​ការ​ដាំដុះ​ដំណាំ​បន្លែ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​ធម្មជាតិ​ ឬសរីរាង្គ​នេះ​ឱ្យ​បាន​សម្បូរ​បែប​ និង​ច្រើនឡើង​ដើម្បី​បំពេញ​តម្រូវការ​របស់​ផ្សារ​ទំនើប​ទាំងនោះ​ ពីព្រោះ​ថា​ បន្លែ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​នេះ​កំពុង​មាន​សក្តា​នុ​ពល​ទីផ្សារ​ខ្លាំង​ ក៏ដូចជា​តម្រូវការ​ហូបចុក​របស់​ប្រជាពលរដ្ឋ​ខ្មែរយើង​ផង​ដែរ​។ លោក​បាន​បន្ថែម​ថា​ សមាគម​របស់​លោក​ក៏​មាន​មហិច្ឆតា​ក្នុង​ការពង្រីក​ការផលិត​បន្លែ​ម្ទេស​ហា​វ៉ៃ​នេះ​ឱ្យ​បាន​ប្រមាណ​ជា​ 5ហិ​កតា​បន្ថែម​ទៀត​ នា​ពេល​ខាងមុខ​៕