បន្លែ​ផ្លែ​ត្រប់វែង​-ត្រប់​ចាន​ នៅតែ​មាន​ទីផ្សារ​ជាប្រចាំ​

បន្លែ​ និង​ផ្លែឈើ​លក់​នៅ​តាម​ទីផ្សារ​បច្ចុប្បន្ន​ ដែល​ភាគច្រើន​នាំចូល​ពី​ប្រទេសជិតខាង​ ត្រូវ​បាន​ក្រសួង​កសិកម្ម​ផ្សព្វផ្សាយ​ជា​រឿយ​ៗ ឱ្យ​ប្រជាពលរដ្ឋ​ប្រុងប្រយ័ត្ន​អំពី​បន្លែ​ និង​ផ្លែឈើ​ទាំងនោះ​ដែល​អាច​ប្រើជា​តិ​គីមី​ខ្ពស់​ ធ្វើ​ឱ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​ ដូច្នេះ​ប្រជាកសិករ​ ត្រូវតែ​ខិតខំ​ជំរុញ​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​សុវត្ថិភាព​ ដែល​អាច​ជួយ​ជំរុញ​ផ្នែក​កសិកម្ម​ផង​ និង​ជួយ​បង្កើន​បន្លែ​សុវត្ថិភាព​សម្រាប់​ទីផ្សារ​ក្នុង​ស្រុក​ ថែម​ទាំង​ទប់ស្កាត់​ការនាំចូល​នូវ​បន្លែ​មាន​ជាតិគីមី​ផង​ដែរ​។

យ៉ាងណាមិញ​កសិផល​ក្នុង​ស្រុក​ ដែល​ប្រជាកសិករ​មានការ​យល់ដឹង​អំពី​ការ​ដាំដុះ​មិន​ប្រើជា​តិ​គីមី​ ឬបន្លែ​សុវត្ថិភាព​ ក៏​ត្រូវ​បាន​ដាក់​លក់​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ជាច្រើន​ប្រភេទ​រួមមាន​បន្លែ​ប្រភេទ​ស្ពៃ​សាលាដ​ខាត់ណា​ ស្ពៃ​ក្តោប​ ស្ពៃចង្កឹះ​ ត្រឡាច​ ននោង​ ត្រសក់​ម្រះ​ ប៉េងប៉ោះ​ ត្រប់​ និង​ម្ទេស​ជាដើម​ ពិសេស​ដំណាំ​ត្រប់វែង​ ត្រប់​ចាន​(ត្រប់ក្រាំងរមាស​) ដែល​នៅតែ​មាន​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​ជាប្រចាំ​ គួរ​ឱ្យ​កត់សម្គាល់​។

លោក​ ទួត​ សេង​ហ័ង​ ជា​អ្នក​ទីផ្សារ​របស់​“សហគមន៍​ ត្រសក់ផ្អែម​សៀមរាប​មានជ័យ​”បាន​ ប្រាប់​កាសែត​ឡា​រ៉ែ​ន ពាណិជ្ជ​ឱ្យ​ដឹង​ថា​៖“សហគមន៍​ខ្ញុំ​ដែល​មាន​ទីតាំង​ក្នុង​ភូមិ​តាព្រហ្ម​ ឃុំ​សង្វើយ​ ស្រុក​ជីក្រែង​ ខេត្តសៀមរាប​មានការ​ដាំ​បន្លែ​គ្រប់​ប្រភេទ​ គឺ​ដូចជា​ដាំ​បន្លែ​ឆៃថាវ​ ត្រសក់​ ស្ពៃ​ ត្រឡាច​ ល្ហុង​ ត្រប់​ ម្ទេស​គ្រប់​ប្រភេទ​ ជាពិសេស​គឺ​ ដំណាំ​ត្រប់វែង​ ត្រប់​ចាន​ នេះ​តែម្តង​ ព្រោះ​វា​នៅតែ​មាន​តម្រូវការ​ទៅតាម​ទីផ្សារ​ច្រើន​ ដោយ​ការ​ដាំ​មាន​រយៈពេល​ខ្លី​ និង​ងាយ​ឆាប់​បាន​ទទួលផល​ទៀតផង​។

លោក​បាន​បន្ត​ឱ្យ​ដឹង​ថា​ការ​ដាំ​ត្រប់វែង​ និង​ត្រប់​ចាន​នេះ​គឺ​ប្រើ​រយៈពេល3​-3ខែ​កន្លះ​ទាំង​ការ​សាបព្រោះ​ និង​ដាំ​កូន​។ ការ​ព្រោះ​គ្រាប់ពូជ​ត្រប់​ ត្រូវ​បាន​ប្រជាកសិករ​យើង​ ជ្រើសរើស​យក​គ្រាប់ពូជ​ណា​ ដែល​សុទ្ធ​ល្អ​ ជ្រើសរើស​ពី​ផ្លែ​ត្រប់​ណា​ដែល​ទុំ​ល្អ​ និង​ប្រភេទ​ពូជ​ ដែល​មាន​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​ខ្ពស់​។ ដោយ​ដាក់​បណ្តុះ​គ្រាប់ពូជ​ក្នុង​កន្ទោង​សម្រាប់​យក​ដាំ​ និង​បន្ទាប់មក​ជ្រើសរើស​កូន​ ដែល​ថ្លោស​ៗល្អ​មក​ដាំ​។

លោក​បាន​បញ្ជាក់​ថា​ មុន​ពេល​ដាំ​យើង​ភ្ជួរ2ទៅ​3ដង​ ដើម្បី​កម្ចាត់​ស្មៅ​ និង​ឱ្យ​ដីធូរ​ដោយ​លើក​ជា​រង​ ទទឹង​ប្រមាណ​ 6តឹក​ កម្ពស់​ 2តឹក​ បណ្តោយ​តាម​ទំហំ​ដី​ ហើយ​ត្រូវ​កាប់​រណ្តៅ​ដាំ​ដែល​មាន​ទំហំ​ 2តឹក4​ជ្រុង​ ជម្រៅ​ 2តឹក​ ចន្លោះ​ពីដើម​នី​មួយ​ៗកន្លះ​ម៉ែត្រ​ ។ពេល​ដាំ​ត្រូវ​ដាក់ជី​កំ​ប៉ុស​ ជីលា​មក​សត្វ​ស្ងួត​ និង​កម្ទេច​ស្លឹកឈើ​ចូល​ រួច​យក​ដី​លុប​រណ្តៅ​។

ការ​ដាំដុះ​ យកកូន​ត្រប់​ដែល​ថ្លោស​ល្អ​ និង​មាន​សុខភាព​ល្អ​ដែល​មាន​ស្លឹក​ដុះ4​-5មក​ដាក់ដាំ​ក្នុង​រណ្តៅ​រួច​ស្រោចទឹក​ឱ្យ​សើម​ល្មម​។ ចំ​ណេ​កនៅក្នុង​ការថែទាំ​វិញ​ ត្រូវ​ស្រោចទឹក​រាល់​ 3ថ្ងៃ​ម្តង​ បើ​មាន​ភ្លៀង​ញឹកញាប់​មិន​ស្រោច​ក៏បាន​។

រដូវ​ដាំ​ត្រប់​ គឺ​គេ​ដាំ​ចាប់ពី​ខែឧសភា​ ដល់​ខែធ្នូ​ ពេញ1រដូវ​ ដែល​ជា​អាយុកាល​របស់​វា​។ នៅក្នុង​ផ្ទៃដី​ទំហំ20×50ម៉ែត្រ​អាច​ដាំ​ត្រប់វែង​ និង​ត្រប់​ចាន​បាន​បរិមាណ​ចាប់ពី​ 20គីឡូ​ឡើង​ទៅដល់​ 90គីឡូ​ ដោយ​បេះ​ផ្លែ​វា​ក្នុង​ 1អាទិត្យ​ 3ដង​ ហើយ​បរិមាណ​នេះ​ នៅពេល​ដែល​ដើម​វា​ចាស់​ អាច​នឹង​ទទួល​ទិន្នផល​ថយ​ចុះ​វិញ​។

លោក​សេង​ហ័ង​បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ការ​ដាំ​ត្រប់វែង​ និង​ត្រប់​ចាន​តែ​រយៈពេល3ខែ​កន្លះ​ នឹង​ទទួលផល​ហើយ​ បើ​តាម​បទ​ពិសោធ​ ក្រោយពេល​ដាំ​ រយៈ​-ពេល​ពី​ 3ខែ​ ទៅ​ 3ខែ​កន្លះ​ យើង​ទទួលផល​ និង​បេះ​ជាប្រចាំ​រហូតដល់​ 3ទៅ​ 5ខែ​។

លោក​បានឱ្យ​ដឹង​ទៀត​ថា​ មន្ត្រី​កសិកម្ម​បាន​ជួយ​ណែនាំ​ក្នុង​ការ​ដាំ​ឱ្យ​ទទួល​បានផល​ល្អ​ និង​មិនសូវ​នឿយ​ ហើយ​ដំណាំ​ត្រប់​នេះ​ បាន​ធ្វើ​ឱ្យ​ជីវភាព​ធូរធារ​ ដោយ​ការ​ដាំ​ប្រើ​រយៈពេល​ខ្លី​ ​ចំណេញពេលវេលា​ ដូច្នេះហើយ​ទើប​ លោក​សេង​ហ័ង​បាន​អំពាវនាវ​ឱ្យ​ប្រជាកសិករ​ខ្មែរ​ ងាក​មក​ដាំ​បន្លែ​ត្រប់វែង​ និង​ត្រប់​ចាន​នេះ​វិញ​ ព្រោះ​ផ្លែ​ត្រប់​ ជា​ប្រភេទ​បន្លែ​សម្រាប់​ចម្អិន​ជា​សម្ល​ និង​ជា​អន្លក់​ក៏បាន​ដែរ​។ ត្រប់វែង​ និង​ត្រប់​ចាន​ ជា​ប្រភេទ​បន្លែ​ដែល​វា​ងាយ​ទទួលផល​ មាន​តម្រូវការ​ជាប្រចាំ​ក្នុង​ទីផ្សារ​ និង​ជួយ​លើកស្ទួយ​ទៅដល់​ជីវភាព​ប្រចាំថ្ងៃ​។

អ្នក​ទីផ្សារ​សហគមន៍​រូប​នេះ​បានឱ្យ​ដឹង​ថា​៖“សហគមន៍​ត្រសក់ផ្អែម​សៀមរាប​មានជ័យ​របស់​ខ្ញុំ​ភាគច្រើន​ ដែល​មាន​ដី​ទំ​ហំ​តូច​ៗត្រឹម​កន្លះ​ហិ​កតា​ ក្នុង1គ្រួសារ​ប៉ុណ្ណោះ​ តែ​ពួកគាត់​បាន​រួមគ្នា​ដាំ​ត្រប់វែង​ និង​ត្រប់​ចាន​ មានផ្ទៃ​ដី​សរុប​ប្រមាណ​ជាង1០ហិ​កតា​នៅក្នុង​មូលដ្ឋាន​របស់​ខ្លួន​ តែ​ក៏​មានការ​ដាំ​ត្រឡាច​ក្នុង​ចន្លោះ​នៃ​បន្លែ​នោះ​ផង​ដែរ​”។

លោក​បញ្ជាក់​ថា​៖“បើ​ថែទាំ​បាន​ល្អ​ ក្នុង​ទំហំ​ដី​ដាំ​ត្រប់​ជាង10ហិ​កតា​នេះ​ គឺ​ក្នុង1ថ្ងៃ​ទទួលផល​បាន​ពី700​-800គីឡូក្រាម​ដែរ​ ពោល​គឺ​ក្នុង1ខែ​ថវិកា​បាន​ពី​ការ​លក់​បន្លែ​ត្រប់វែង​ និង​ត្រប់​ចាន​ ក្នុង​ទឹកប្រាក់​ប្រមាណ​ 36លាន​រៀល​ ដោយ​លក់​ក្នុង1​គីឡូក្រាម​ តម្លៃ​ពី​ 1000ទៅ​ 1500រៀល​ ហើយ​ឈ្មួញ​ទៅ​ទទួល​ទិញ​ដល់ទី​តាំងតែ​ម្តង​។កាលពី​រដូវ​ខ្សត់​បន្លែ​ត្រប់​នេះ​ កសិករ​យើង​អាច​លក់​បាន​តម្លៃ​ដល់ទៅ​ 2000រៀល​ឯណោះ​ក្នុង​ 1គីឡូក្រាម​”។

លោក​បាន​បន្ត​ថា​ ត្រប់វែង​ និង​ត្រប់​ចាន​ របស់​លោក​បច្ចុប្បន្ន​ មានតែ​ការចែកចាយ​តាម​ទីផ្សារ​ក្នុង​ស្រុក​ និង​តាម​ទីផ្សារ​ក្នុង​ខេត្តសៀមរាប​(ផ្សារ​សាមគ្គី​)ផ្សារ​រលួស​ ផ្សារ​កំពង់​ក្តី​។

នៅក្នុង​មហិច្ឆតា​ នៃ​ការ​ធ្វើចម្ការ​ដំណាំ​បន្លែ​ត្រប់​នេះ​ លោក​ សេង​ ហ័ង​ បាន​បញ្ជាក់​ឱ្យ​ដឹង​ដែរ​ថា​៖“សហគមន៍​របស់​លោក​ ពុំ​ទាន់​មានបំណង​ពង្រីក​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ត្រប់វែង​ និង​ត្រប់​ចាន​ បន្ថែម​ទៀត​នៅឡើយ​ទេ​ ដោយ​ពុំ​ទាន់​មានផ្ទៃ​ដី​សម្រាប់​ពង្រីក​ដំណាំ​នេះ​”៕

Advertisement