ការបង្កើត​ភូតគាម​អនាម័យ​អេឡិចត្រូនិក​ (E-Phyto​ Sysytem​) កំពុង​ត្រូវ​បាន​ធ្វើ​នៅ​កម្ពុជា​

August 14, 2019​ ម៉ោង 2:54 pm

ក្រសួង​កសិកម្ម​ រុក្ខាប្រមាញ់​ និង​នេសាទ​ បាន​និង​កំពុង​យកចិត្ត​ទុកដាក់​ក្នុង​រៀបចំ​បង្កើត​ ប្រព័ន្ធ​ភូតគាម​អនាម័យ​អេឡិចត្រូនិក​ (E-Phyto​ Sysytem​)ដើម្បី​ជំរុញ​ការ​ធ្វើ​ពាណិជ្ជកម្ម​ និង​ផ្តល់​ភាព​ងាយស្រួល​ដល់​អ្នកនាំ​ចេញ​ដែល​ត្រូវការ​នាំចេញ​ផលិតផល​កសិកម្ម​។

វិញ្ញាបនបត្រ​អនាម័យ​ និង​ភូតគាម​អនាម័យ​ (E-Phyto​) ជាឯក​សារ​ចាំបាច់​សម្រាប់​ការនាំចេញ​ផលិតផល​កសិកម្ម​ ដូចជា​ផ្លែឈើ​ស្រស់​ បន្លែស្រស់​ រុក្ខជាតិ​ស្រស់​ ត្រី​ សត្វ​រស់​ និង​ផលិតផល​កសិកម្ម​ដទៃផ្សេង​ទៀត​ដែល​តម្រូវ​ដោយ​ប្រទេស​នាំចូល​។

វិញ្ញាបនបត្រ​នេះ​បញ្ជាក់​ថា​ ផលិតផល​នាំចេញ​ទាំងនោះ​គ្មាន​ផ្ទុក​សត្វល្អិត​បង្ក​ជំងឺ​ ឬសត្វ​ល្អិត​ចង្រៃ​ដែល​អាច​បំផ្លាញ​ផលដំណាំ​។ អ្នក​នាំចូល​ត្រូវ​ទទួលខុសត្រូវ​ក្នុង​ការ​បំពេញ​ទៅតាម​លក្ខខណ្ឌ​អនាម័យ​និង​ភូតគាម​អនាម័យ​។

ប្រធាន​នាយកដ្ឋាន​ការពារ​ដំណាំ​ អនាម័យ​ និង​ភូតគាម​អនាម័យ​ នៃ​អគ្គនាយក​ដ្ឋាន​កសិកម្ម​ បាន​បញ្ជាក់​ឱ្យ​ដឹង​ថា​៖“នៅពេល​នេះ​សម្រាប់​ការ​ស្នើសុំ​ការ​ធ្វើ​វិញ្ញាបនបត្រ​អនាម័យ​ និង​ភូតគាម​អនាម័យ​ អាច​ធ្វើតាម​ប្រព័ន្ធ​អន​ឡាញ​ តាម​ច្រក​បញ្ជរ​ជាតិ​តែមួយ​បាន​។ កម្ពុជា​ពិតជា​មាន​ឆន្ទៈ​ក្នុង​ការរៀបចំ​ឱ្យ​មាន​ប្រព័ន្ធ​ភូតគាម​អនាម័យ​ អេឡិចត្រូនិក​(E-Phyto​)នេះ​ ដោយ​អគ្គនាយក​ដ្ឋាន​កសិកម្ម​ ប្រឹងប្រែង​សាកល្បង​ធ្វើការងារ​នេះ​ 2-3ឆ្នាំ​មក​ហើយដោយ​សម្រេច​បាន​មួយ​ជំហាន​ ស្ថិត​ក្នុង​គម្រោង​បញ្ជរ​ជាតិ​តែមួយ​ ដែល​ដឹកនាំ​អនុវត្តន៍​ដោយ​អគ្គនាយក​ដ្ឋាន​គយ​ និង​រដ្ឋាករ​កម្ពុជា​”។

លោក​បណ្ឌិត​ កែ​ មុន្ធី​វុធ​ ប្រធាន​នាយកដ្ឋាន​ការពារ​ដំណាំ​ អនាម័យ​ និង​ភូតគាម​អនាម័យ​ បាន​បញ្ជាក់​ទៀត​ថា​៖ “ដើម្បី​ធ្វើ​ឱ្យ​មានការ​ប្រើប្រាស់​ប្រព័ន្ធ​ E-Phyto​ ពេញលេញ​យើង​ត្រូវការ​រៀប​ប្រព័ន្ធ​ការងារ​បច្ចេកទេស​និង​ធនធានមនុស្ស​។ បច្ចុប្បន្ន​នេះ​យើង​អាច​ធ្វើការងារ​រដ្ឋបាល​ ដោយ​ដាក់ពាក្យ​ស្នើសុំ​វិញ្ញាបនបត្រ​អនាម័យ​ និង​ភូតគាម​អនាម័យ​តាម​ប្រព័ន្ធ​អន​ឡាញ​ដូច្នេះ​យើង​កំពុងតែ​ស្វែងរក​ដៃគូ​ ដើម្បី​ប្រមូល​ធនធាន​បន្ត​ធ្វើការងារ​នេះ​ដែល​ចាំបាច់​ត្រូវ​មានដៃ​គូ​ ហើយ​ដៃគូ​ដែល​បាន​ជួយ​យើង​មាន​អង្គការ​ CAVAC​ និង​ FAO​”។

លោក​ប្រធាន​នាយកដ្ឋាន​រូប​នេះ​បានឱ្យ​ដឹង​ទៀត​ថា​៖ ​“យើង​ចង់ឱ្យ​មានការ​ប្រើប្រាស់​ប្រព័ន្ធ​E-Phyto​ នៅ​ 2ឆ្នាំ​ទៀត​យ៉ាង​យូរ​ ដើម្បី​ឱ្យ​ទាន់​សភាពការណ៍​ និង​សម្រួល​ពាណិជ្ជកម្ម​”។

យ៉ាងណាក៏ដោយ​លោក​ មុន្ធី​វុធ​ បាន​លើកឡើង​ដែរ​ថា​ បើ​ទោះបីជា​កម្ពុជា​មាន​ E-Phyto​ ក៏​មិន​ប្រាកដ​ថា​ អាច​សម្រួល​ដល់​ការ​ធ្វើ​ពាណិជ្ជកម្ម​ ពេញលេញ​នោះ​បាន​ដែរ​ ដរាបណា​ប្រទេស​ដែល​កម្ពុ​ជា​ធ្វើ​ពា​-ណិ​ជ្ជ​កម្ម​ជាមួយ​ បាន​ប្រើប្រាស់​ប្រព័ន្ធ​ E-Phyto​ នេះ​ដូចគ្នា​ ហើយ​ចំពោះ​ប្រទេស​ដែល​មិនទាន់​មាន​ប្រព័ន្ធ​នេះ​ គឺ​នៅតែ​ប្រើប្រាស់​ក្រដាស​ធម្មតា​ក្នុង​ការ​បំពេញ​ទម្រង់​នាំចេញ​នាំចូល​នោះ​។បើ​តាម​លោក​ កែ​ មុន្ធី​វុធ​ នៅក្នុង​តំបន់​អាស៊ាន​ មានតែ​ 2ប្រទេស​ប៉ុណ្ណោះ​ ដែល​ឈានមុខ​ មាន​ប្រើ​ប្រាស់​នូវ​ប្រព័ន្ធ​ E-Phyto​ គឺ​ប្រទេស​ឥណ្ឌូ​នេ​ស៊ី​ និង​ម៉ាឡេស៊ី​។

លោក​ កែ​ មុន្ធី​វុធ​ បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ ប្រព័ន្ធ​ E-Phyto​ នេះ​នឹង​ជួយ​រួមចំណែក​ដល់​ការ​លុបបំបាត់​នូវ​ការ​បន្លំ​ឯកសារ​ដែល​ផ្តល់​នូវ​ទំនុកចិត្ត​ក្នុង​ការ​ធ្វើ​ពាណិជ្ជកម្ម​កាន់តែ​ខ្លាំង​ ក្នុង​ការកាត់បន្ថយ​ពេលវេលា​រត់​ឯកសារ​ និង​កាត់បន្ថយ​បញ្ហា​មួយចំនួន​ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​ប៉ះពាល់​ដល់​ការប្រកួត​ប្រជែង​ក្នុង​ការ​ធ្វើ​ពាណិជ្ជកម្ម​។

ដោយឡែក​ការ​ត្រួតពិនិត្យ​សុវត្ថិភាព​ចំណីអាហារ​នេះ​ សម្រាប់​ផលិតផល​ក្នុង​ស្រុក​ក៏​មានការ​យកចិត្ត​ទុកដាក់​ខ្ពស់​ដែរ​ ដោយមាន​មជ្ឈមណ្ឌល​ប្រមូល​ផ្តុំ​ ពិនិត្យ​គុណភាព​ និង​ចែកចាយ​បន្លែ​មួយ​ថ្មី​ត្រូវ​បាន​ដាក់​សម្ពោធ​ឱ្យ​ប្រើប្រាស់​នៅ​ខេត្តកណ្តាល​ ដែល​មជ្ឈមណ្ឌល​នេះ​ជា​ជំនួយឥតសំណង​របស់​រដ្ឋាភិបាល​ជប៉ុន​ដែល​មានតម្លៃ​ជាង​ 10ម៉ឺន​ដុល្លារ​។

ឯកឧត្តម​ វេង​ សា​ខុន​ រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួង​កសិកម្ម​ រុក្ខាប្រមាញ់​ និង​នេសាទ​បាន​ថ្លែងអំណរគុណ​ ចំពោះ​ប្រជាជន​ និង​រដ្ឋាភិបាល​ជប៉ុន​ដែល​តែងតែ​គាំទ្រ​ និង​ជួយ​ឧបត្ថម្ភ​ទាំង​ធនធាន​ថវិកា​ និង​អ្នកបច្ចេកទេស​ ជាបន្តបន្ទាប់​ចំពោះ​កម្ពុជា​ លើ​គ្រប់​វិស័យ​ជាប្រចាំ​ និង​គ្រប់​កាលៈទេសៈ​ ដែល​សក្ខីភាព​ជាក់ស្តែង​ បាន​ផ្តល់​ឱកាស​ ដល់​ប្រជាកសិករ​យើង​កែប្រែ​ទម្លាប់​ពី​ការផលិត​សម្រាប់​បម្រើ​សេចក្ដី​ត្រូវការ​របស់​ខ្លួន​ជា​ការ​ផលិត​សម្រាប់​ធ្វើ​ពាណិជ្ជកម្ម​ និង​បំពេញ​តម្រូវការ​នៃ​ទីផ្សារ​ ពោល​គឺ​ពី​“កសិករ​ ទៅ​ជា​កសិ​ពាណិជ្ជករ​”។

ឯកឧត្តម​បាន​គូសបញ្ជាក់​ថា​ ការប្រែប្រួល​នេះ​ក៏បាន​ប្រែក្លាយ​សហគមន៍​កសិកម្ម​ទៅជា​កម្លាំង​ចលករ​មួយ​យ៉ាង​សំខាន់​ ដែល​នាំ​ឱ្យ​មានការ​ផ្លាស់ប្ដូរ​ជា​វិជ្ជមាន​នៅក្នុង​សេដ្ឋកិច្ច​សង្គម​ជនបទ​កម្ពុជា​ផង​ដែរ​។ មួយវិញទៀត​ប្រជាជន​កម្ពុជា​ក៏បាន​ផ្លាស់​ប្តូរ​ឥរិយាបថ​មក​បរិភោគ​ចំណីអាហារ​ ដែល​មាន​ស្តង់​ដា​ប្រកបដោយ​គុណភាព​ និង​សុវត្ថិភាព​ខ្ពស់​ ជាពិសេស​ផលិតផល​បន្លែ​ និង​ផ្លែឈើ​ជាដើម​។

ឯកឧត្តម​ វេង​ សា​ខុន​ បាន​បញ្ជាក់​ទៀត​ថា​៖“មជ្ឈមណ្ឌល​ប្រមូល​ផ្តុំ​ ត្រួតពិនិត្យ​គុណភាព​ និង​ចែកចាយ​បន្លែ​នេះ​ គឺ​មាន​សារៈសំខាន់​ និង​ចាំបាច់​បំផុត​ទាំង​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​ ក៏ដូចជា​សម្រាប់​ពេល​អនាគត​សំដៅ​ធានា​បាន​នូវ​គុណភាព​ សុវត្ថិភាព​ផលិតផល​ ដែល​អាច​ប្រកួតប្រជែង​លើ​ទីផ្សារ​ ធានា​សុខុមាលភាព​សាធារណៈ​ និង​ភាតរ​បរិស្ថាន​ និង​ពិតជា​ស្របតាម​គោលនយោបាយ​អភិវឌ្ឍន៍​វិស័យ​កសិកម្ម​របស់ក្រ​សួង​ក្នុង​ការជំរុញ​ផលិតភាព​ គុណភាព​ និង​សុវត្ថិភាព​សម្រាប់​ផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារ​ក្នុង​ស្រុក​ និង​ក្រៅ​ស្រុក​៕