ផ្លែ​ឪឡឹក​ក្នុង​ស្រុក​ងាយស្រួល​ដាំ​ ឆាប់​ហុច​ផល​ និង​កំពុង​រក​វិធី​ទប់ស្កាត់​ឪឡឹក​នាំចូល​

ឪឡឹក​ជា​ផ្លែឈើ​ដ៏​ពេញនិយម​មួយ​ប្រភេទ​របស់​ប្រជាជន​ខ្មែរ​ ដោយសារតែ​វា​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ឆ្ងាញ់​ និង​អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​ស្រេកទឹក​បាន​យ៉ាង​ល្អ​ និង​ក្រៅពី​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​ពិសា​ហើយ​ ឪឡឹក​នៅ​មាន​អត្ថ​ប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​ និង​សម្រស់​ជាច្រើន​ហួសពី​ការស្មាន​ទៅទៀត​។កាលពីមុន​កសិករ​ខ្មែរ​ដាំ​ឪឡឹក​ពិបាក​រក​ទីផ្សារ​លក់​ណាស់​ ព្រោះ​ខ្វះ​មធ្យោបាយ​ដឹកជញ្ជូន​ ប៉ុន្តែ​បច្ចុប្បន្ន​ទោះបី​ដាំ​នៅ​ទីណា​ក៏ដោយ​ ក៏​មាន​ឈ្មួញ​ទៅ​ប្រមូល​ទិញ​ដល់​ចម្ការ​ដែរ​ មិន​តែប៉ុណ្ណោះ​ប្រជាពលរដ្ឋ​មួយចំនួន​ថែមទាំង​ចូលចិត្ត​ដាំដំណាំ​ឪឡឹក​ទៀតផង​ ព្រោះ​ដំណាំ​នេះ​ប្រើ​រយៈពេល​តែ​ 65ថ្ងៃ​ប៉ុណ្ណោះ​ អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​ហើយ​។

លោក​ ឆេង​ ថុង​ ប្រធាន​សហគមន៍​កសិករ​សំបូរ​មានជ័យ​បាន​ប្រាប់​ ឡា​រ៉ែ​ន ពាណិជ្ជ​ឱ្យ​ដឹង​ថា​៖“របៀប​ដាំ​ឪឡឹក​មិន​ពិបាក​ទេ​ ពោល​គឺ​ដី​ដាំ​ឪឡឹក​ត្រូវ​បាន​ភ្ជួរ​រាស់​ដី​ឱ្យ​ម៉ដ្ឋ​ រួច​បាច​កំបោរ​មុន​ពេល​លើក​ជា​រង​។  គេ​អាច​ដាំ​ឪឡឹក​លើ​រង​ទោល​ឬរង​ភ្លាះ​ក៏បាន​ក្នុង​រណ្តៅ​នី​មួយ​ៗ  និង​ដាំ​ឃ្លាតពី​គ្នា​រវាង​រណ្តៅ​នី​មួយ​ៗប្រមាណ​ជា​ 40​ ទៅ​ 50សង់ទីម៉ែត្រ​ និង​ដាំ​ជាជួរ​ដូចគ្នា​។  ក្នុង​ដី​ 1,000ម៉ែត្រការ៉េ​  គេ​តម្រូវ​ឱ្យ​ប្រើ​គ្រាប់ពូជ​ពី​ 40​ ទៅ​ 50ក្រាម​។ ពេល​ដើម​ចេញ​ស្លឹក​ពី​ 4 ទៅ​ 5សន្លឹក​ (ពី​ 8 ទៅ​ 10ថ្ងៃ​បនា្ទប់​ពី​ដាំ​)  គឺ​ត្រូវ​ដក​ដើម​ដែល​មិនល្អ​រណ្តៅ​នី​មួយ​ៗចេញ​ ដោយ​ទុក​តែ​ 1ដើម​ណា​ដែល​មាំមួន​ លូតលាស់​ល្អ​គ្មាន​ដង្កូវ​ ឬជំងឺ​”។

ការប្រើ​ប្រាស់​ជី​សម្រាប់​ដំណាំ​ឪឡឹក​ គេ​ត្រូវ​លាយ​បរិមាណ​ជី​ឱ្យ​បាន​សមស្រប​។ ចំពោះ​ដី​ដាំ​ឪឡឹក​ 1ហិ​កតា​ ត្រូវ​ប្រើ​ជីលា​មក​សត្វ​ពី​ 20​ ទៅ​  30​តោន​ ជីអ៊ុយរ៉េ​ពី​ 230​ ទៅ​ 250គីឡូក្រាម​ ជី​ប៉ូតាស្យូម​-ក្លរួ​ (kcl​)ប្រមាណ​ 170​ គីឡូក្រាម​ ជី​ស៊ុប​ពែ​រហ្វូ​ស្វាត​ 400​ គីឡូក្រាម​ ជី​ Dap​ 50គីឡូក្រាម​ ជីលា​មក​ប្រចៀវ​ ឬជី​បងា្គ​-ត្រី​ 300គីឡូក្រាម​។

លោក​បានឱ្យ​ដឹង​ថា​៖ចំពោះ​ពេល​ប្រមូល​ផល​ឪឡឹក​ បនា្ទប់​ពី​ដាំ​បាន​គ្រប់​ចំនួន​ថ្ងៃហើយ​ ពេលនោះ​យើង​នឹង​ឃើញ​សំបក​ផ្លែ​ឪឡឹក​ឡើង​រលោង​ សរសៃ​លេចឡើង​ច្បាស់​កន្លែង​ប៉ះ​នឹង​ដី​នឹង​មាន​សម្បុរ​លឿង​ 80​%  ដើម​នឹង​រាង​ស្វិត​ស្រពោន​ស្លឹក​ ពេល​នោះ​គឺ​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​ហើយ​ ដោយ​គេ​ត្រូវ​កាត់​ទង​ផ្លែ​ឱ្យ​នៅសល់​ប្រវែង​ 2សង់ទីម៉ែត្រ​ រួច​ទុក​ដាក់​ឪឡឹក​នៅកន្លែង​ស្រឡះ​ និង​ក្នុង​ម្លប់​ពី​ 10ទៅ​15ថ្ងៃ​ដើម្បី​ជួយ​ឱ្យ​ផ្លែ​ឪឡឹក​ផ្អែម​ជាង​មុន​ រួច​សឹម​យក​ទៅ​លក់​។

ដោយសារ​ឪឡឹក​ជាដំណាំ​ងាយ​ហុច​ផល​ឆាប់រហ័ស​ ដូច្នេះហើយ​ទើប​ការ​ដាំ​ឪឡឹក​នេះ​មាន​ 2វិធី​ដាំ​ទៅតាម​តំបន់​ដែលគេ​និយម​ដាំ​។ តំបន់​ខ្លះ​មុននឹង​ដាំ​គេ​ត្រូវ​កាច់​ស្លឹកចេក​ធ្វើជា​កន្ទោង​ ដាក់​ដី​ចូល​ដើម្បី​បណ្តុះ​គ្រាប់​។ លុះ​ដុះ​ចេញ​ស្លឹក​ហើយ​ ទើប​គេ​យក​វា​ទៅ​ដាំ​ ចំណែក​តំបន់​របស់​លោក​នៅ​ខេត្តកំពង់ធំ​វិញ​ គេ​ឆូត​ដី​ជា​រង​ដោយមាន​ទទឹង​ 1.5ម៉ែត្រ​ និង​ទុក​គម្លាត​ពី​គុម្ព​មួយ​ទៅ​គុម្ព​មួយទៀត​ប្រមាណ​ជា​ 5តឹក​ ហើយ​ក្នុង​មួយ​គុម្ព​ដាក់ដាំ​ 2គ្រាប់​។ របៀប​នៃ​ការ​ដាំ​ គេ​កប់​គ្រាប់​រួច​ស្រោចទឹក​ដើម្បី​ឱ្យ​វា​ដុះ​ស្មើ​ឡើង​គ្នា​ បើ​កន្លែងណា​ដីសើម​ខ្លាំង​ វា​នឹង​ដុះឡើង​មុនគេ​ ដូច្នេះ​កាលណា​ឪឡឹក​ទុំ​ ក៏​ទុំ​មុនក្រោយ​គ្នា​ដែរ​ មិន​ដូច​ការ​ដាំ​ដាក់​កន្ទោង​ទេ​ ពេល​ទុំ​ គឺ​វា​នឹង​ទុំ​ស្មើគ្នា​ទាំងអស់​ គ្រាន់តែ​ការ​ដាំ​បណ្តុះ​កូន​ បើ​ក្នុងករណី​យើង​ដាំ​ 1ម៉ឺន​គុម្ព​ គេ​ត្រូវ​បណ្តុះ​កូន​រហូតដល់​ 1ម៉ឺន​ 2ពាន់​គុម្ព​ ព្រោះថា​ ត្រូវ​ទុក2ពាន់​គុម្ព​សម្រាប់​ជួស​កូន​ដែល​ងាប់​ ឬរលួយ​ ប៉ុន្តែ​រយៈពេល​នៃ​ការ​ដាំ​គឺ​ 65ថ្ងៃ​ដូចគ្នា​ រាប់​ចាប់តាំងពី​ការ​បណ្តុះ​មក​។ នេះ​បើ​តាម​លោ​កថុង​បាន​បញ្ជាក់​។

ចំណែក​ការ​ដាំ​ឪឡឹក​របស់​អ្នក​ខេត្តព្រៃវែង​វិញ​ រាង​ខុសប្លែក​ពី​គេ​បន្តិច​ គឺ​កសិករ​នឹង​ចាប់ផ្តើម​ដាំ​បន្ទាប់ពី​ច្រូតស្រូវ​ហើយ​ភ្លាម​ គឺ​ដាំ​ក្នុង​ជ្រាំង​ដើម​ស្រូវ​ ដោយ​ដាក់​ខ្សែ​ទាញ​កាប់​ជា​រណ្តៅ​ដាំ​ជាជួរ​តែម្តង​ ហើយ​ដាក់ជី​អាចម៍គោ​ និង​ជីសរីរាង្គ​។ ពេល​ដើម​ឪឡឹក​ដុះ​ វា​នឹង​វារ​លើ​ជ្រាំង​គល់​ស្រូវ​ ដល់ពេល​ចេញ​ផ្លែ​ ផ្លែ​វា​នឹង​ទើរ​លើ​ជ្រាំង​ស្រូវ​មិន​មាន​ប្រឡាក់​ដី​ទេ​។

ប្រធាន​សហគមន៍​កសិករ​នៅ​ស្រុកចំការ​លើ​បាន​បញ្ជាក់​ដែរ​ថា​ ឪឡឹក​ក្នុង​ 1ឆ្នាំ​គេ​អាច​ដាំ​បាន2ដង​ ប៉ុន្តែ​បើ​ដល់​ខែ​ដែល​ត្រូវ​ដាំ​ហើយ​ កសិករ​ត្រូវ​ដាំ​ឱ្យ​ទាន់​ពេល​ បើ​ដាំ​ក្រោយ​កន្លះ​ខែ​ ឬ 1ខែ​នឹង​មិន​ទទួល​បាន​ល្អ​ទេ​។

លោក​បានឱ្យ​ដឹង​ដែរ​ថា​៖“ហេតុនេះ​ហើយ​បាន​ជា​ការ​ដាំ​ឪឡឹក​របស់​កសិករ​យើង​ច្រើនតែ​ដាំ​ខុស​ខែ​គ្នា​ ហើយក៏​មិន​ដាំ​តែ​ឪឡឹក​មួយ​មុខ​ដែរ​ ដូចជា​នៅ​កំពង់ចាម​គេ​ដាំ​ឪឡឹក​ ដោយ​នឹង​ទទួល​បានផល​នៅ​ខែ7​-8 នៅ​ខេត្តកំពង់ធំ​ប្រមូល​ផល​នៅ​ខែ8​-9 ឯនៅ​ខេត្តបាត់ដំបង​គេ​ប្រមូល​ផល​ខែ9​-10​ ធ្វើ​ឱ្យ​ខ្ញុំ​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​ជា​បន្ត​ ឆ្លាស់គ្នា​ពុំ​ដាច់​ទេ​”។

លោក​ ឆេង​ ថុង​ ដែល​ប្រមូល​ផ្លែ​ឪឡឹក​មក​ដាក់​លក់​នៅ​តាម​ផ្សារ​ទំនើប​ បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ ភាគច្រើន​ ឪឡឹក​ដែល​លោក​ប្រមូល​ទិញ​ពី​កសិករ​ គឺ​ចល័ត​ជាច្រើន​កន្លែង​ តែ​ឪឡឹក​ដែល​បម្រើ​ទីផ្សារ​បាន​ច្រើន​ជាងគេ​ ភាគច្រើន​នាំមក​ពី​ខេត្ត​កំពង់ចាម​ មាន​ស្រុក​ចំការលើ​ ស្រុក​មេមត់​ ឯខេត្តកំពង់ធំ​មាន​ស្រុក​ស្ទោង​ ស្រុក​កំពង់ស្វាយ​ ស្រុក​បារាយណ៍​ ហើយ​ខេត្តព្រៃវែង​ មាន​ស្រុក​កញ្ច្រៀច​ ស្រុក​ព្រៃវែង​ និង​ខេត្តកណ្តាល​ មាន​ស្រុក​ស្អាង​ ស្រុក​កោះធំ​ និង​ស្រុកលើ​កដែក​។ លោក​ត្រូវ​ដើរ​ប្រមូល​ទិញ​ឪឡឹក​ពី​ចម្ការ​តាម​បណ្តា​ខេត្ត​ដែល​មាន​ដាំ​ឪឡឹក​ ហើយ​ក្នុង​ការទិញ​នោះ​ ជួនកាល​ទិញម៉ៅ​មួយ​ចម្ការ​តែម្ដង​(ប្រសិនបើ​ផ្លែ​រាង​តូច​) និង​ទិញ​ថ្លឹង​ជា​គីឡូ​(ប្រសិនបើ​ផ្លែ​រាង​ធំ​) ឬទិញ​ជា​តោន​ៗតែម្តង​។

ដោយឡែក​រឿង​តម្លៃនៅលើទីផ្សារ​ លោក​ ឆេង​ថុង​ បាន​ប្រាប់​កាសែត​ ឡា​រ៉ែ​ន ពាណិជ្ជ​ ថា​៖ “ឪឡឹក​ គឺជា​ផ្លែឈើ​ដែល​មានតម្លៃ​មិនសូវ​ជា​ថ្លៃ​ប៉ុន្មាន​ទេ​ ដោយ​យើង​អាច​លក់​បាន​ក្នុង​តម្លៃ​តែ800​ ទៅ​ 1,000​រៀល​ប៉ុណ្ណោះ​ក្នុង​ផ្លែ​ឪឡឹក​ 1គីឡូក្រាម​ តែ​នៅ​ឆ្នាំ​នេះ​យើង​អាច​លក់​បាន​ថ្លៃជាង​មុន​បន្តិច​គឺ​ 1,000​ ទៅ1,200រៀល​ក្នុង​ 1គីឡូក្រាម​”។

លោក​បានឱ្យ​ដឹង​ទៀត​ថា​៖“នៅ​លើ​ផ្ទៃដី​ដែល​សមាគម​បាន​ដាំដុះ​សព្វថ្ងៃ​នេះ​អាច​ប្រមូល​ផល​បាន​តែ​ជាង​ 100ហិ​កតា​ប៉ុណ្ណោះ​ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​ខ្ញុំ​ត្រូវ​ប្រមូល​ទិញ​ពី​សហគមន៍​ដទៃទៀត​ ដោយ​បាន​ចំណាយ​ប្រាក់​សរុប​ប្រមាណ​ជាមធ្យម​ 30,000,000លាន​រៀល​(30លាន​រៀល​ថ្លៃដើម​) ស្មើនឹង​ប្រមាណ​ជា​ 2,500តោន​ ដើម្បី​យក​មក​លក់​ឱ្យ​ផ្សារ​ទំនើប​ជា​បន្ត​”។

លោក​ក៏បាន​ឱ្យ​ដឹង​ទៀត​ដែរ​ថា​ កសិករ​បច្ចុប្បន្ន​ចូលចិត្ត​ចែករំលែក​បទ​ពិសោធ​ឱ្យ​គ្នា​ទៅវិញទៅមក​ដោយ​មិន​មានការ​លាក់លៀម​ទេ​។ ទោះបីជា​បែប​នេះ​ក្ដី​ ក៏​ឪឡឹក​នៅតែ​មាន​នាំចូល​មក​ពី​ប្រទេស​វៀតណាម​ខ្លះ​ដែរ​ ខណៈ​រដូវ​ដែល​ភ្លៀង​ធ្លាក់​ជោគជាំ​កសិករ​យើង​ដាំ​មិនបាន​ ក្នុង​នោះ​មាន​ខេត្ត​កំពង់ចាម​ដែល​ជា​ដីក្រហម​អាច​ដាំ​បាន​ខ្លះ​ៗដែរ​ តែ​មិន​អាច​បំពេញ​គ្រប់​តម្រូវការ​បានទេ​។ ហេតុនេះ​បើ​គេ​មាន​ម៉ូយ​នៅ​វៀតណាម​ គេ​នឹង​នាំចូល​មក​ តែ​យ៉ាងណា​ក៏​រសជាតិ​មិន​អាច​ប្រៀប​នឹង​ឪឡឹក​របស់​ខ្មែរយើង​បាន​ដែរ​ ព្រោះ​ការ​ដឹក​មក​មាន​រយៈ​ចម្ងាយ​ឆ្ងាយ​។

លោក​ ឆេង​ ថុង​ បាន​បញ្ជាក់​ជាចុងក្រោយ​ថា​៖“ក្នុង​ការដែល​កសិករ​ក្នុង​ស្រុក​គាត់​នាំគ្នា​ដាំ​ឪឡឹក​នេះ​ គឺ​គាត់​មិនទាន់​មាន​បណ្តាញ​ទីផ្សារ​ច្រើន​ និង​មិន​ទាន់​ពេញលេញ​នៅឡើយ​ទេ​ ដោយសារតែ​កសិករ​មួយចំនួន​គាត់​មិនទាន់​មាន​បច្ចេកទេស​ដាំដុះ​ក្នុង​រដូវ​ដែល​កម្រ​ ទើប​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រទេស​វៀតណាម​គេ​អាច​ជ្រៀតចូល​មក​លក់​បាន​ ហេតុនេះ​ហើយ​ទើប​កសិករ​យើង​ខិតខំ​ជំរុញ​ការ​ដាំដុះ​ឪឡឹក​តាម​បច្ចេកទេស​ថ្មី​ក្នុង​រដូវ​ដែល​កម្រ​ ដើម្បី​ទប់ស្កាត់​ការនាំចូល​ឪឡឹក​ពី​ប្រទេសជិតខាង​ ​;និង​បំពេញ​ការ​ផ្គត់ផ្គង់​ទីផ្សារ​ក្នុង​ស្រុក​ឱ្យ​បាន​គ្រប់គ្រាន់​”៕

Advertisement