មុន​ជ្រើសរើស​អាជីព គួរ​មើល​ឱ្យបាន​ច្រើន​ជំហាន​ដើម្បី​កុំឱ្យ​ស្តាយក្រោយ

គ្រប់គ្នា​សុទ្ធតែ​ចង់​ក្លាយជា​មនុស្ស​សំខាន់​សម្រាប់​សង្គម ក្លាយជា​អ្នកជំនាញ​ល្បីល្បាញ ឬ​ក្លាយជា​មនុស្ស​ដែលមាន​សមត្ថភាព និង​លទ្ធភាព​ខ្ពស់​គួរឱ្យ​ស្ងើចសរសើរ​ជាដើម។ ដើម្បី​សម្រេចបាន​នូវ​វត្ថុបំណង​សំខាន់​សម្រាប់​ជីវិត​ទាំងអស់នេះ ពួកគេ​ចាំបាច់​ត្រូវ​ឆ្លងកាត់​ការអប់រំ ដែលជា​ថ្នាល​បណ្តុះបណ្តាល​អាជីព និង​វិជ្ជាជីវៈ ហេតុនេះហើយ​ទើប​និស្សិត​ភាគច្រើន​តែងតែ​បារម្ភ​ខ្លាំង​ពី​ការជ្រើសរើស​ជំនាញ។ ការជ្រើសរើស​ជំនាញ ចាំបាច់​ត្រូវតែ​មើល​ឱ្យបាន​វែងឆ្ងាយ ព្រោះ​ជំនាញ​ខ្លះ​ចាប់ផ្តើម​ពី​ការធ្វើការងារ​ដ៏​សាមញ្ញ​បំផុត តែ​អនាគត​មានឱកាស​ល្អ​សម្រាប់​ទទួលបាន​អាជីព​ប្រកបដោយ​សក្តានុពល ខណៈ​និស្សិត​មួយចំនួន​មើល​ត្រឹមតែ​បច្ចុប្បន្នភាព​នៃ​អាជីព ក៏​សម្រេចចិត្ត​បោះបង់​មុខវិជ្ជា​ទាំងនោះ ដែល​អាចធ្វើ​ឱ្យគេ​ខាតបង់ និង​ស្តាយក្រោយ​នៅ​ថ្ងៃ​អនាគត។

រដ្ឋលេខាធិការ​ក្រសួង ការងារ និង​បណ្តុះបណ្តាល​វិជ្ជាជីវៈ ឯកឧត្តម ពេ​ជ សោភ័ន បាន​លើកឡើងថា យុវជន​មួយចំនួន​នាពេល​បច្ចុប្បន្ន​ចង់​ធ្វើការ​ងារ​ណា​ដែល​មើលទៅ​ខ្ពង់ខ្ពស់ ឬ​សំខាន់ភ្លាមៗ តែ​ក្រោយពេល​ចេញពី​សាកលវិទ្យាល័យ​មាន​ភាពលំបាក​ក្នុងការ​ប្រកួតប្រជែង ហើយ​អ្នកខ្លះ​ធ្វើការ​ងារ​ខុស​ជំនាញ​ថែម​ទៀតផង ព្រោះ​ការងារ​ដែល​ខ្លួន​កំពុង​សិក្សា​មាន​ភាព​ចង្អៀត។ នៅ​កម្ពុជា​យើង​មាននិស្សិត​ជាច្រើន​រៀន​បាន​ខ្ពស់ ហួស​ពី​អាជីព​ដែល​គេ​ត្រូវការ​ខ្លាំង ហេតុនេះ​គាត់​អាច​ប្រឈម​នឹង​បញ្ហា ស្របពេល​ដែលមាន​និស្សិត​ចំនួន​តិចតួច​ប៉ុណ្ណោះ​ដែល​បាន​ចាប់យក​ឱកាស​ពិតប្រាកដ​ហើយ​អភិវឌ្ឍ​ខ្លួន​ឱ្យ​ក្លាយជា​ធនធានមនុស្ស​ដ៏​សំខាន់​នៅ​ថ្ងៃ​អនាគត។

ឯកឧត្តម ពេ​ជ សោភ័ន បាន​មានប្រសាសន៍ថា៖ “បច្ចុប្បន្ន​បើ​និយាយ​ពី​ការជ្រើសរើស​អាជីព សម្បូរ​វិស្វករ​ច្រើន តែ​អ្នកជំនាញ​បច្ចេកទេស​មិនសូវ​សម្បូរ​នោះទេ។ តែ​ស្ថានភាព​ទីផ្សារ​ជាក់ស្តែង គេ​ត្រូវការ​អ្នកជំនាញ​បច្ចេកទេស​ច្រើនជាង​វិស្វករ ហេតុនេះ​ម្ចាស់​គម្រោង ឬ​ក្រុម​ហ៊ុ​នានា​ត្រូវ​បង្ខំចិត្ត​ជួល​កម្មករ​ជំនាញ​ក្នុងតម្លៃ​ថ្លៃ។ ប្រសិនបើ​យុវជន​ចេះ​ចាប់​ឱកាស​នេះ​ពេលខ្លះ​គាត់​អាច​ទទួលបាន​លទ្ធផល​ល្អ ព្រោះ​គាត់​អាច​ទទួលបាន​ប្រាក់ខែ​ច្រើន ហើយ​ទីផ្សារ​ទូលាយ​ថែម​ទៀតផង”។

អ្នកជំនាញ​ផ្នែក​ការងារ​ខាងលើ​បានលើកឡើង​ផងដែរ​ថា និស្សិត​គួរ​មើល​ឱ្យបាន​ច្រើន​ជំហាន​បន្តិច​ពី​អនាគត​នៃ​ការងារ។ មាន​អ្នកខ្លះ​គាត់​មិន​ចាប់យក​វិស្វករភ្លាមៗទេ តែ​គាត់​ចាប់យក​អាជីព​ជា​កម្មករ​ជំនាញ ឬ​អ្នកមធ្យម​បច្ចេកទេស ដែលជា​ច្រក​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុងការ​ធ្វើឱ្យ​គាត់​ក្លាយជា​មនុស្ស​ពូកែ​ម្នាក់។ ចំពោះ​អ្នកជំនាញ​បច្ចេកទេស ចេញមក​ភ្លាម​ត្រូវធ្វើ​ការងារ​ក្រោម​គេ​បន្តិច តែ​ពេលខ្លះ​គេ​ខ្វះ​គាត់​មិនបាន ហើយ​សិក្សា​តែ2 ឬ3ឆ្នាំ គាត់​អាច​ចេញមក​ធ្វើការ​ងារ​ដែល​អាចធ្វើឱ្យ​គាត់​រកបាន​ប្រាក់ចំណូល​ផង និង​មាន​បទពិសោធ​ការងារ​ផង។ បន្ទាប់ពី​ទទួលបាន​របស់​សំខាន់​ទាំង2 នេះហើយ គាត់​អាច​បន្ត​យក​សញ្ញាបត្រ​វិស្វករ ដែល​ធ្វើឱ្យ​គាត់​មានឱកាស​ខ្ពស់​ជាងគេ​ក្នុង​ការទទួល​បានការ​ងារ​ល្អ ព្រោះថា ប្រសិនបើ​គាត់​ចេញពី​សាលា​ភ្លាម គាត់​ស្វែងរក​ការងារ​ជា​វិស្វករ​ភ្លាម គាត់​ត្រូវ​ប្រកួតប្រជែង​ខ្លាំង​ហើយ​ពេលខ្លះ​ត្រូវ​ចាប់ផ្តើម​ពី​ការងារ​តិចជាង​អ្នកបច្ចេកទេស​ផង​ក៏មាន។ ចំពោះ​អ្នក​ដែល​ចាប់ផ្តើម​ពី​ការងារ​ជា​អ្នកមធ្យម​បច្ចេកទេស គាត់​អាច​មានឱកាស​ទទួលបាន​ប្រាក់ខែ​ខ្ពស់ជាង ព្រោះ​គាត់​ស្គាល់​ការងារ​ច្បាស់ មាន​ទំនាក់ទំនង​ល្អ និង​មាន​លុយកាក់​ច្រើន​គួរសម ដែល​អ្នកខ្លះ​គាត់​អាច​ចេញ​រកស៊ី​ខ្លួនឯង​ថែមទៀត​ក៏មាន ប្រសិនបើ​គាត់​ពូកែ​ខ្លាំង។

ជាទូទៅ​និស្សិត​ភាគច្រើន​នៅ​កម្ពុជា​ត្រូវបាន​គេ​មើលឃើញថា ចូលចិត្ត​ធ្វើការ​ងារ​នៅក្នុង​ការិយាល័យ ហើយ​មិនសូវ​ចូលចិត្ត​ការងារ​ណា​ដែល​ធ្វើ​នៅ​ទីវាល ឬ​ចេញ​ក្រៅ​ច្រើន​នោះទេ។ ចំពោះ​ការងារ​ដែល​ធ្វើ​ការងារ​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​បម្រើ​សេវាកម្ម ឬ​ចាប់ផ្តើម​ពី​ការងារតូចៗក៏​មិនសូវ​ឃើញ​មាន​អ្នក​ចូលចិត្ត​ដែរ តែ​ជា​លទ្ធផល​អ្នក​ដែល​កំពុងមាន​ស្នាដៃក៏ដូចជា​សមត្ថភាពខ្លាំងៗមិនតិច​ទេ​ដែល​អភិវឌ្ឍ​ខ្លួន​មកពី​ការងារ​ដែល​គ្រប់គ្នា​មើលរំលង​នេះ។

លោក ជួប រតនា ប្រធាន​ផ្នែក​ស្តង់ដារ និង​វាយតម្លៃ​គ្រូ​បង្គោល​អាស៊ាន នៃ​ក្រសួងទេសចរណ៍ បាន​លើកឡើងថា ការធ្វើការងារ​ចាំបាច់​ត្រូវ​សម្លឹង​ឱ្យដល់​អនាគត​ធំ​បំផុត​នៃ​ឱកាស​ការងារ​ដែល​យើង​កំពុង​ធ្វើ។ មាន​និស្សិត​ជាច្រើន​បាក់​ទឹកចិត្ត និង​អស់សង្ឃឹម​នៅពេល​ឃើញ​គេ​ចេញពី​មហាវិទ្យាល័យ​ដែល​ចំណាយលុយ​ច្រើន​ពាន់​ដុល្លារ តែ​ទទួលបាន​ប្រាក់ចំណូលដំបូងៗតិចតួច ឬ​ធ្វើ​ការងារតូចៗជាដើមតែ​ពួកគាត់​ភ្លេច​គិតថា ការងារ​ខ្លះ​ត្រូវ​ចាប់ផ្តើម​ពី​តូច តែមាន​ផ្លែផ្កា​ល្អ​នៅ​ថ្ងៃ​ខាងមុខ ដែលមាន​ចំណូល​ច្រើន។ ជា​ឧទាហរណ៍​ជាក់ស្តែង​ការងារ​ទេសចរណ៍ មាន​និស្សិត​ខ្លះ​មិន​ចង់​រៀន​ផ្នែក​នេះ​នោះទេ ព្រោះ​គាត់​គិតថា​រៀន​អស់​លុយ​ច្រើន ហើយ​ចេញមក​ធ្វើ​ត្រឹមតែ​ជាង​អ្នកបម្រើ​សេវាកម្ម​ក្នុង​ភោជនីយដ្ឋាន ឬ​សណ្ឋាគារ​ជាដើម តែ​គាត់​ភ្លេច​គិតថា​នេះ​គ្រាន់តែ​ជាការ​ចាប់ផ្តើម​នៃ​វិថី​ឆ្ពោះទៅរក​ភាពជា​អ្នកគ្រប់គ្រង​ប៉ុណ្ណោះ។

លោក ជួប រតនា បាន​និយាយថា៖ “អ្នកកាន់ការ​ងារ​គ្រប់គ្រង​សេវាកម្ម​ក្នុង​ភោជនីយដ្ឋាន និង​សណ្ឋាគារ​ទាំងអស់​សុទ្ធតែ​ត្រូវ​អភិវឌ្ឍ​ខ្លួន​ចេញពី​អ្នកបម្រើ​សេវាកម្ម​តូច​បំផុត​ទាំងអស់។ អាជីព​ក្នុង​វិស័យ​ទេសចរណ៍​មាន​រូបភាព​ដំបូង​មិនសូវ​ល្អមើល តែ​វា​មាន​ផលប្រយោជន៍​ខ្ពស់​នៅ​ថ្ងៃ​ខាងមុខ ហើយ​សង្គម​ក៏ត្រូវ​ការ​ខ្លាំង​ដែរ។ អ្នក​ដែល​សម្រេចចិត្ត​តស៊ូ​ជម្នះ​ការលំបាក​ពីដំបូង​ក្នុង​វិស័យនេះ អាចមាន​ឱកាស​ច្រើន​ក្នុងការ​កាន់ការ​ងារសំខាន់ៗនៅ​ថ្ងៃ​ខាងមុខ”។

លោក ជួប រតនា បានបញ្ជាក់​ផងដែរ​ថា អ្នកណា​ក៏ត្រូវ​ចាប់ផ្តើម​ពី​តូច​ដែរ ហេតុនេះ​ប្រសិន​និស្សិត​ដាក់ចិត្ត​ដាក់​កាយ​គិត​ឱ្យបាន​ល្អិតល្អន់ ហើយ​ជ្រើសរើស​អាជីព​ដោយ​គិតគូរ​ឱ្យបាន​វែងឆ្ងាយ​ពួកគេ​នឹង​អាច​ទៅដល់​គោលដៅ​ប្រកបដោយ​ភាពល្អប្រសើរ ហើយ​អ្នក​ដែល​តែងតែ​បោះបង់​ឱកាសតូចៗ និង​មិន​មើល​ឱ្យបាន​វែងឆ្ងាយ​អាច​នឹង​ស្តាយក្រោយ​នៅពេល​ឃើញ​គេ​ទទួលបាន​លទ្ធផល​ល្អ​ហួស​ពី​ការ​ស្មាន៕

Advertisement