និស្សិត​កម្ពុជា​ផ្នែក​គីមី​ចំណីអាហារមានគំនិត​ច្នៃប្រឌិត​អាច​ផលិត​បបរ “កូន​ឆ្លាត” សម្រាប់ក្មេង​តូច

ក្នុងដំណាក់កាល​ដែល​ការអប់រំ​កាន់​តែមាន​លក្ខណៈ​ទូលំទូលាយ កូន​ខ្មែរ​កាន់តែច្រើន​ចាប់ផ្តើម​មាន​ស្នាដៃ​លើ​នវានុវត្តន៍ប្លែកៗសម្រាប់​ជា​ប្រយោជន៍​ដល់​សង្គម និង​ជំរុញ​ឱ្យ​កម្ពុ​ជាមាន​សហគ្រាស​ធុន​តូច និង​មធ្យម​កាន់តែច្រើន។ ក្នុងចំណោម​ស្ថាបនិកសំខាន់ៗទាំងអស់​នៅ​កម្ពុជា កូន​ខ្មែរ​មួយក្រុម​ដែល​បាន​អភិវឌ្ឍ​ខ្លួន​ចេញពី​កម្មវិធី Techno Innovatin Challenge បាន​បង្កើត​សមិទ្ធផល​យ៉ាង​ល្អ​មួយ​សម្រាប់​កម្ពុជា គឺ​បបរ​សម្រាប់​ទារក ដែលមាន​សារធាតុចិញ្ចឹម និង​គុណភាព​ខ្ពស់​មិន​ចាញ់​អាហារ​ទារក​នាំចូល​ពី​បរទេស​ឡើយ។ សហ​ស្ថាបនិក​នៃ​ក្រុម​អ្នក​ផលិត​ផលិតផល “កូន​ឆ្លាត” កញ្ញា ជា ស្រី​ស្រស់ បាន​លើកឡើងថា មូលហេតុ​សំខាន់​ដែលនាំឱ្យ​កញ្ញា និង​ក្រុមការងារកញ្ញា​ក៏បានជួប​ជាមួយ​អ្នក​ណែនាំ​ជំនាញ (mentor) ដែល​គាត់​បានបង្ហាញ​ផ្លូវយ៉ាងច្រើន​ដើម្បីឱ្យ​ផលិតផល​មួយ​នេះ​ត្រូវបាន​កែច្នៃ​ស្របតាម​បច្ចេកទេសនិង​មាន​សុវត្ថិភាព​ខ្ពស់សម្រាប់អភិវឌ្ឍ​ឱ្យទៅជា​បបរ​របស់​កុមារ​តូច។ កញ្ញា​បានបង្ហាញ​ផងដែរ​ថា ចេក​មាន​សារធាតុ Nutrition ខ្ពស់ ហេតុនេះ​វា​អាចជួយ​ដល់​សុខភាព​កុមារ​បាន​ច្រើន ប្រសិនបើ​យើង​ច្នៃវា​ជាមួយនឹង​បន្លែ​បៃតង​ឱ្យបាន​ត្រឹមត្រូវ​ស្របតាមលក្ខណៈ​បច្ចេកទេស​ចំណីអាហារ។ បបរ​ទារក ដែលមាន​ឈ្មោះថា “កូន​ឆ្លាត” នេះ ត្រូវបាន​ច្នៃ​ឡើង​សម្រាប់​ទារក​ដែលមាន​អាយុ​ចាប់ពី6ខែ ដល់2ឆ្នាំ ជាមួយនឹង​ការពិសោធ​ត្រឹមត្រូវ​ស្របតាម​ចំណង់ចំណូលចិត្ត​កុមារ​នៅ​កម្ពុជា។ មុននឹង​ចេញ​ជា​ផលិតផល​មួយមុខៗឡើង ក្រុម​របស់​កញ្ញា​បានធ្វើ​តេស្ត​សាកល្បង និង​ស្រាវជ្រាវ​យ៉ាង​ល្អិតល្អន់​ថា កុមារ​កម្ពុជា​ភាគច្រើន​ចូលចិត្ត​រសជាតិ​បែបណា ដើម្បី​ធានាថា​ផលិតផល​ដែល​ផលិតឡើង​ដោយ​កូន​ខ្មែរ​នេះ​ត្រូវ​ជាមួយនឹង​លក្ខខណ្ឌ​គ្រប់យ៉ាង​របស់​កុមារ​នៅ​កម្ពុជា។

សហ​ស្ថាបនិក​សំខាន់​មួយរូប​ទៀត​គឺ កញ្ញា លីនចរិយា បាន​លើកឡើងថា ការផលិត​បបរ​កូន​ឆ្លាត​នេះ គឺមាន​ការសិក្សា និង​ជំនួយ​បច្ចេកទេស​ពី​អ្នកជំនាញ​នៅ​ប្រទេស​សិង្ហ​បុរី​ផងដែរ ដែល​ធានាថា​វា​មាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​ជួយ​ឱ្យ​កុមារ​លូតលាស់​ធំធាត់​បានល្អ។ ក្រៅពី​ការជួយ​ដល់​កុមា​រហើយ បបរ​កូន​ឆ្លាត ក៏​ជួយ​ដល់​អាណាព្យាបាល​របស់​ក្មេងជាពិសេស​អ្នក​ម្តាយ​កុំឱ្យ​ខាត​ពេលវេលា និង​មានការ​លំបាក​ច្រើនពេក​ក្នុងការ​ធ្វើ​អាហារ​សម្រាប់​ក្មេង​តូច​ផងដែរ។ កញ្ញា​បាន​បញ្ជាក់ថា ពីមុន​ម្តាយ​ឪពុក​ក្មេង​តូច​ត្រូវ​ចំណាយ​ពេលវេលា​យូរ​ដើម្បី​ចម្អិន​បន្លែ និង​ប្រមូល​គ្រឿងផ្សំ​ដែលមាន​សារៈសំខាន់​ចំពោះ​សុខភាព​របស់​កូន តែ​បបរ​កូន​ឆ្លាត​អាចជួយ​ពួកគាត់​ឱ្យ​កាន់តែ​ងាយស្រួល​ឡើង ព្រោះ​គាត់​អាច​ប្រើប្រាស់​បបរ​ដែល​ត្រូវបាន​វេច​ខ្ចប់​យ៉ាង​មាន​អនាម័យ និង​សុវត្ថិភាព និង​ងាយស្រួល​ទុកដាក់។ លើសពីនេះទៅទៀត​បបរ​មួយកញ្ចប់​អាច​ចម្អិន​អាហារ​ឱ្យ​កូនតូច​បាន 3ដង និង​រក្សាបាន​នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម​គ្រប់​គ្រាន់​ដែល​កុមារ​ត្រូវការ​ថែមទៀត​ផង។

កញ្ញា លីន ចរិយា បាន​និយាយថា៖ “លក្ខណ:ពិសេស​សំខាន់​មួយ​របស់​បបរ​កុមារ កូន​ឆ្លាត គឺមាន​តម្លៃ​ធូរ​ថ្លៃ ដែល​អាចធ្វើឱ្យ​ឪពុកម្តាយ​ចំណាយ​តិច និង​ចំណេញ​ច្រើន បើ​ប្រៀបធៀប​ជាមួយនឹង​ការទិញអាហារ​កំប៉ុង​ពី​ខាងក្រៅ ព្រោះ​ផលិតផល​នេះ​ផលិត​ចេញពី​គ្រឿងផ្សំ​ដែល​មានគុណ​ភាពល្អ​ក្នុងប្រទេស និង​ជា​ផលិតផល​របស់​ខ្មែរ ដែល​មិនចាំបាច់​ចំណាយ​ច្រើន​លើ​ការ​នាំចូល និង​ការចំណាយផ្សេងៗទៀត”។

កញ្ញា ចរិយា បានលើកឡើង​បន្ថែមទៀតថា ផលិតផល​បបរ​សម្រាប់​ទារក​ក្មេង​ឆ្លាត​នេះ​ត្រូវបាន​ត្រួតពិនិត្យ​យ៉ាង​ហ្មត់ចត់ និង​ជាប់​ក្នុងការ​ប្រកួតប្រជែងសំខាន់ៗទាំង​ក្នុងប្រទេស និង​ក្រៅប្រទេស។

គួរ​បញ្ជាក់ថា កាលពី​ឆ្នាំ2017 ក្រុម​របស់​កញ្ញាទទួល​បាន​ចំណាត់ថ្នាក់​លេខ3 ក្នុង​កម្មវិធី Techno Innovation Challenge នៃ​វិទ្យាស្ថាន​បច្ចេកវិទ្យា​កម្ពុជា ហើយ​ពេលថ្មីៗនេះ​ផលិតផល​របស់​កូន​ខ្មែរ​មួយក្រុម​នេះ​បានទទួល​ចំណាត់ថ្នាក់​លេខ2 ក្នុង​កម្មវិធី​គម្រោង​អាជីវកម្ម​ដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​ពិភពលោក​កាន់តែ​ប្រសើរ (Business plan for better world- young social entrepreneur) ដែល​រៀបចំ​ដោយ​មូលនិធិ​អន្តរជាតិ​សិង្ហ​បុរី៕

Advertisement