ការចេះ​ជ្រើសរើស​ទទួលទាន​អាហារ​តាម​វ័យ នឹងធ្វើ​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ

June 9, 2018​ ម៉ោង 2:07 pm
0

មាន​ឈ្មោះថា អាហារ មិនថាតែ​អាហារ​ពេលចម្បងៗ ឬ​បង្អែម​នោះឡើយ ឡា​រ៉ែ​ន​ជឿថា នរណាៗក៏​ត្រូវតែ​បរិភោគ​ដែរ តែ តើ​មាន​ប៉ុន្មាន​អ្នក​ទៅ​ដែល​ចេះ​ជ្រើសរើស​អាហារ​ដែល​លោកអ្នក​ត្រូវ​ទទួលទាន​នោះ​ឱ្យ​សក្តិសម​នឹង​វ័យ និង​មាន​ប្រយោជន៍ មានគុណ​តម្លៃ​ដល់​រាងកាយ​របស់​ខ្លួនឯង?។  យើង​គួរតែ​យកចិត្តទុកដាក់​ក្នុងការ​ជ្រើសរើស​ទទួល​ទាន​អាហារ​តាម​អំឡុងពេល​របស់​អា​យុ ឬ​វ័យ ព្រោះ​ក្នុងអំឡុងពេល​នៃ​វ័យនីមួយៗ មាន​ភាពខុស​ផ្លែ​ក​ពីគ្នា​ខាង​ការវិវឌ្ឍ​របស់​រាងកាយ និង​លក្ខណៈ​ការរស់នៅ។

ក្នុងអំឡុងអាយុចាប់ពី 20 ឆ្នាំឡើងទៅ ៖ គឺជា​អំឡុង​ពេលដែល​រាងកាយ​មាន​ការវិវឌ្ឍ និង​ចម្រើន​ធំធាត់​ពេញទំហឹង មិនថាតែ​រឿង​ការរៀនសូត្រ  ការធ្វើការងារ​ឡើយ ហើយក៏​ជា​វ័យ​ដែល​សកម្ម មិនចេះ​នឿយហត់  និង​រឹតតែ​សកម្ម​ក្នុង​ជីវិត​ប្រចាំថ្ងៃ​ច្រើន​ប៉ុនណា រាងកាយ​ក៏​រឹតតែ​ដុតបំផ្លាញ និង​ប្រើប្រាស់​កម្លាំង​ថាមពល​ច្រើន​ប៉ុន​នោះដែរ ដូច្នេះ​គួរ​ជ្រើសរើស​ទទួលទាន​អាហារ​ឲ្យ​បាន​សក្តិសម​នឹង​តម្រូវការ​របស់​រាងកាយ។

ចូរ​ជ្រើសរើស​ទទួលទាន​ពពួក​សាច់សត្វ និង​សណ្តែកផ្សេងៗ រួមទាំង​បាយ និង​ម្សៅ​ជា​លំដាប់​ទីមួយ  តាម​ដោយ​បន្លែផ្លែឈើ​ជា​លំដាប់​ទី​ពីរ  ចំណែកឯ​ទឹកដោះគោ និង​អាហារ​ជំនួស​ជាតិ​កាល់ស្យូមផ្សេងៗដូចជា តៅហ៊ូ ទឹក​សណ្តែក​លឿង​បង្កើន​កាល់ស្យូម​ជា​លំដាប់​ទី​បី និង​ផ្តល់​ភាព​សំខាន់​ចំពោះ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ជា​លំដាប់​ក្រោយ​គេ​បង្អស់។

សាច់​ត្រី​ជា​អាហារ​ជំនួយ​ខួរក្បាល​ដែល​ជួយ​រក្សា​ព្យាបាល​ជញ្ជាំង​កោសិកា​ប្រសាទ​ក្នុង​ខួរក្បាល​ឱ្យ​រឹងមាំ មិនឆាប់​ភ្លេច។ បន្លែ​ពណ៌​បៃតង​ដូចជា ត្រកួន កញ្ឆែត ខាត់ណា សណ្តែកកួរ ជួយ​បំប៉ន​ភ្នែក សាង​ឆ្អឹង និង​ធ្មេញ​ឱ្យ​រឹងមាំ។

វ័យដែលចាប់ផ្តើមដោយលេខ 3៖ ឈានចូលដល់វ័យ 30ឆ្នាំ មនុស្ស​ជាច្រើន​ចាប់ផ្តើម​ភ័យ តែ​ការចេះ​ជ្រើសរើស​ទទួលទាន​អាហារ​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​អ្នក​ឯទៀត​មិនអាច​ស្មានដឹង​ពី​អាយុ​របស់​អ្នកតា​មរយៈ​រូបរាង​មុខមាត់​បានឡើយ ។  ក្នុងអំឡុង​វ័យ​ចាប់ផ្តើម​ជា​មនុស្ស​ចាស់​នេះ តម្រូវការ​ផ្នែក​ថាមពល​នៅតែមាន ព្រោះ​ជា​ចន្លោះ​ជីវិត​នៃ​ការធ្វើការងារ  តែ​ត្រូវ​បន្ថែម​ការប្រុងប្រយ័ត្ន​លើ​រឿង​ខ្លាញ់ និង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល ព្រោះ​អាចមានផលប៉ះពាល់​ដល់​រូបរាង​មុខមាត់​ផ្នែក​ខាងក្រៅ​ដែល​ធ្វើឱ្យ​មើលឃើញ​មានការ​ប្រែប្រួល​បាន​យ៉ាងច្បាស់ ដូច្នេះ​គួរ​ចៀសវាង​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន និង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​ខ្ពស់​ដូចជា សាច់ជ្រូក​បី​ជាន់ ប៊័រ​ដុំ និង​ខ្ទិះ ជាដើម។

លោកអ្នក​អាច​ជ្រើសរើស​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​ល​បាន​ដូចជា ត្រី​សមុទ្រជួយ​កាត់បន្ថយ​សម្ពាធ​ឈាម  ពួក​គ្រាប់សណ្តែក​ស្ងួត​ដូចជា សណ្តែកក្រហម សណ្តែកខៀវ សណ្តែក​លឿង ជួយ​កាត់បន្ថយភាព​ប្រថុយ​ពី​ជម្ងឺ​បេះដូង និង​មាន​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់ និង​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​កាក​សរសៃ​ខ្ពស់​ដែល​ជួយ​ឱ្យ​ឆ្អែត​ពោះ​បានយូរ និង​មាន​ផល​ល្អ​ដល់​ប្រព័ន្ធ​ពោះវៀន​ទៀតផង។

វ័យដែលចាប់ផ្តើមដោយលេខ 4៖ ដោយសារតែ​សភាព​រាងកាយ​ចាប់ផ្តើម​ប្រែប្រួល ជាពិសេស​ចំពោះ​ស្ត្រី ឯ​បុរស​ក្នុង​វ័យ​នេះ​វិញ​ក៏​ចាប់ផ្តើម​មាន​រោគាផ្សេងៗកើតឡើង​ដែរ តែ​ទាំងអស់នេះ​ការពន្យា​វ័យ និង​ការការពារ​ជំងឺផ្សេងៗដែល​មកជា​មួយ​វ័យ មិនបាន​លំបាកលំបិន​ហួស​ពី​យើង​អាច​ធ្វើបាន​នោះឡើយ ។

សម្រាប់​​ចន្លោះ​វ័យ​នេះ​តម្រូវការ​ខាង​ថាមពល​នឹង​ថយចុះ តែ​តម្រូវការ​កាល់ស្យូម និង​វិ​តា​មីនផ្សេងៗកើនឡើង ដែល​រាងកាយ​អាចនឹងទទួល​បាន​ពី​បន្លែ​ផ្លែឈើ​ដែលមាន​ជាតិ​កាក​សរសៃ​អាហារ​ខ្ពស់ ហើយ​ថែមទាំង​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​រ៉ាឌីកាល់ សេរីទៀតផង។ ឯ​វិ​តា​មីន C ពី​ចំណីអាហារ​ដែល​ងាយ​រក​ទទួលទាន​បាន​នោះ មានដូចជា ផ្លែក្រូច ត្របែក ប៉េងប៉ោះ ត្រសក់ស្រូវជាដើម  ចំណែក​អាហារ​ដែលមាន​វិ​តា​មីន E គឺ ប្រេងសណ្តែក ប៊័រ​សណ្តែក សណ្តែកដី និង​គ្រាប់​អាល់​ម៉ុ​ន។  ក្រៅពីនេះ​គួរទទួលទាន​តៅហ៊ូ ប្រូតេអ៊ីន​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប​ដែល​ផ្តល់​កាល់ស្យូម​ច្រើនជាង​សាច់សត្វផ្សេងៗ និង​គួរ​ចៀសវាង​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ជាតិ​អាល់កុល និង​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ផង ។

វ័យដែលចាប់ផ្តើមដោយលេខ 5៖ ការឈាន​ចូលដល់​វ័យ 50 នេះ មិន​មែនមាន​ផលប៉ះពាល់​ចំពោះតែ​រាងកាយ​ម្យ៉ាង​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ  តែ​នៅមាន​ផល​ដល់​សភាពផ្លូវចិត្ត​ផងដែរ  ដើម្បី​ត្រៀមខ្លួន​ទប់ទល់​ជាមួយនឹង​វ័យ​នេះ លោកអ្នក​គួរ​យល់ដឹង​ពី​ការធ្វើការងារ​របស់​រា​ង​កាយ​ដែលមាន​ប្រសិទ្ធភាព​ថយចុះ ជាពិសេស​ប្រព័ន្ធ​ការរំលាយ និង​ការ​បឺត​យក​សារធាតុ​អាហារ ធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​ខ្វះ​សារធាតុ​អាហារ​ប្រភេទ​ខ្លះ ។

ក្នុងអំឡុង​វ័យ​នេះ​លោកអ្នក​អាច​មិនសូវមាន​អារម្មណ៍​ស្រេកទឹក​ប៉ុន្មាន​ទេ តែ​គួរ​ទទួលទាន​ទឹក​ឱ្យបាន​ទៀងទាត់ យ៉ាងតិច​មួយថ្ងៃ8 – 12 កែវ ដើម្បី​ការពារ​ការខ្វះ​ជាតិ​ទឹក​ដោយ​មិនដឹង​ខ្លួន។ គួរ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ខា​បូ​ហាយ​ដ្រេ​ត​ឱ្យ​តិច  សង្កត់ធ្ងន់​លើ​អាហារ​ពពួក​សាច់​ត្រី​ដើម្បី​កុំឱ្យ​ខ្វះ​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន និង​ពពួក​សាច់សត្វ​ណា​ដែល​ងាយ​រំលាយ។  គួរ​ទទួលបាន​កាល់ស្យូម​ឱ្យ​គ្រប់គ្រាន់ ហើយ​អាហារ​ដែលមាន​កាល់ស្យូម​ខ្ពស់​គឺ​នៅក្នុង​ទឹកដោះ យ៉ា​អួ​ប្រភេទ​ក្រែ​ម និង​ប៊័រ​ដុំ​ជាដើម។

រឿង​ដែល​សំខាន់​នោះ  គឺ​មិន​ថា​លោកអ្នក​ស្ថិតនៅក្នុង​វ័យ​ណាក៏ដោយ គួរតែ​យកចិត្តទុកដាក់​រឿង​ការហូបចុក​ឱ្យបាន​គ្រប់ពេល ទោះជា​មាន​ជំងឺ ឬ​គ្មាន​ក៏ដោយ។ ក្រៅពីនេះ​គួរ​បង្កើន​ការធ្វើ​ចលនា​ក្នុងមួយថ្ងៃៗឱ្យបាន​ច្រើន និង​ញឹកញាប់ នឹងធ្វើ​ឱ្យមាន​សុខភាព​កាន់តែ​ល្អ​ឡើង និង​កាត់បន្ថយ​ភាព​ធុញថប់ តឹងតែង​បាន​ទៀតផង៕

ចែករំលែក

គាំទ្រកាសែតឡារ៉ែនពាណិជ្ជ សូមជូយចុច Like & Share Facebook Page ខាងក្រោម

គាំទ្រទស្សនាវដ្ដីឡារ៉ែន សូមជូយចុច Like & Share Facebook Page ខាងក្រោម