ម្ទេស​ក្រៅពី​ហឹរ​ហើយ នៅមាន20ចំណុច​ដែល​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាពដែល​អ្នក​គួរ​ដឹង

អាហារ​ដែល​មាន​រសជាតិ​ហឹរ​ គឺជា​ទី​ពេញនិយម​សម្រាប់​មនុស្ស​នា​បច្ចុប្បន្ន​នេះ​ ពោល​គឺ​ កាន់តែ​ហឹរ​ នោះ​កាន់តែ​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់​ រហូតដល់​មនុស្ស​មួយចំនួន​ បើ​ទទួលទាន​អាហារ​មិន​មាន​ម្ទេស​គឺ​មិនបានទេ​។ ប្រិយមិត្ត​អ្នកអាន​មួយចំនួន​បាន​ជ្រាប​មក​ហើយ​ថា​ ម្ទេស​ ក្រៅពី​មាន​រសជាតិ​ហឹរ​ហើយ​ វា​ក៏​មានគុណ​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​សុខភាព​ផង​ដែរ​។ ជាក់ស្ដែង​ ថ្ងៃនេះ​ទស្សនាវដ្តី​ ឡា​រ៉ែ​ន សូមជម្រាប​ជូន​នូវ​គុណប្រយោជន៍​របស់​ផ្លែ​ម្ទេស​សម្រាប់​សុខភាព​អ្នក​។

តើ​ម្ទេស​មាន​ប្រភព​មក​ពីណា​?
ម្ទេស​ ត្រូវ​បាន​រក​ឃើញ​ដំបូង​នៅ​សហរដ្ឋអាមេរិក​ភាគ​កណ្ដាល​ និង​ខាងត្បូង​ តាំងពី7000​ឆ្នាំមុន​ ដោយ​លោក​ Christopher​ Columbus​។ បន្ទាប់មក​ គេ​ក៏បាន​នាំ​យក​ពូជ​ម្ទេស​មក​ដាំ​ និង​បណ្ដុះ​នៅ​តាម​តំបន់​អ៊ឺ​រ៉ុប​ រហូតដល់​ដុះ​ពាស​-ពេញ​ពិភពលោក​តែម្ដង​។ ពូជ​របស់​ផ្លែ​ម្ទេស​មាន​ប្រមាណ​ជាជាង831ប្រភេទ​ខុស​ៗគ្នា​ ដែលគេ​អាច​បែងចែក​ជា3ក្រុម​ធំៗ​គឺ​ ម្ទេសដៃនាង​ ម្ទេស​អាចម៍​ចាប​ និង​ម្ទេសផ្លោក​។
ម្ទេស​ដូចជា​ ម្ទេសប្លោក​ ម្ទេសខ្មាំង​ ម្ទេស​ចង្អុល​មេឃ​ មាន​សារធាតុ​ Capsaicin​។ ភាព​ហឹរ​នៃ​ម្ទេស​នេះ​ហើយដែល​មាន​ថាមពល​នៃ​ Vegamine​ យ៉ាង​ពេញលេញ​ មាន​សារធាតុ​ការ៉ូ​ទី​ណយ​ជិត40ប្រភេទ​ និង​សារធាតុ​ Polyphenol​ ដែល​ជួយការ​ពារ​កោ​សិកា​ផ្សេង​ៗ ហើយ​ក៏​នៅ​មាន​វីតាមីនC​ ប៉ូតាស្យូម​ និង​កាល់ស្យូម​យ៉ាងច្រើន​ផង​ដែរ​។ គុណសម្បត្តិ​របស់​ម្ទេស​ គឺ​ការពារ​អាការ​ឈឺ​សាច់ដុំ​ ប្រគ្រីវកាច់​ ឈឺធ្មេញ​ ជួយ​សម្លាប់​បាក់តេរី​ និង​មេរោគ​ផ្សិត​ រំញោច​ដល់​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ និង​ជួយ​រំលាយអាហារ​ និង​មាន​សារធាតុ​អង់​ទី​អុក​ស៊ី​ដង់​យ៉ាងច្រើន​។ ភាព​ហឹរ​នៃ​ម្ទេស​មិន​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ទៅដល់​ក្រពះ​អាហារ​នោះ​ទេ​ ប៉ុន្តែ​វា​ជួយ​ឱ្យ​ភ្នាស​ក្រពះ​មាន​កម្លាំង​ទប់ទល់​នឹង​ជំងឺ​បាន​។
ការ​វាស់​ជាតិ​ហឹរ​របស់​ម្ទេស​ ត្រូវ​បាន​គិតជា​ខ្នាត​ Scoville​ ដែល​ម្ទេស​នៅក្នុង​តំបន់​អាស៊ី​យើង​ មានកម្រិត​ជាតិ​ហឹរ​មួយ​ផ្លែ​ចាប់ពី50,000​-100,000​ Scoville​ ច្រើនជាង​ម្ទេស​នៅ​តំបន់​អ៊ឺ​រ៉ុប​ និង​ត្រូវ​បាន​កត់ត្រា​ចូលក្នុង​បញ្ជី​ឯកត្តកម្ម​ពិភពលោក​ផង​ដែរ​។
ខាងក្រោម​នេះ​ គឺជា​គុណប្រយោជន៍​ទាំង​ 8ចំណុច​របស់​ផ្លែ​ម្ទេស​ និង​ស្លឹក​ដែល​ជា​ជំនួយ​ដល់​សុខភាព​របស់​អ្នក​៖
1. ព្យាបាល​ជំងឺ​រលា​កឆ្លឹង​ និង​រលាក​សន្លាក់​: ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​ និង​ឆ្អឹង​ ភាគច្រើន​កើត​នៅ​លើ​មនុស្ស​វ័យ​ចំណាស់​ ហើយ​មាន​អាការ​ដូចជា​ហើម​ ឬរឹង​នៅក្នុង​សន្លាក់​ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​ពិបាក​ក្នុង​ការ​ធ្វើ​ចលនា​ជាដើម​។ ប៉ុន្តែ​ប្រសិនជា​អ្នកទទួល​ទាន​ស្លឹក​ម្ទេស​ឱ្យ​បាន​ទៀង​ទាត់​នោះ​ អាការ​រលាក​សន្លាក់ឆ្អឹង​របស់​អ្នក​ ប្រា​កដ​ជា​បាន​ធូរស្រាល​ជាមិនខាន​ ដោយសារតែ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​នឹង​ការ​រលាក​ដែល​មាននៅ​ក្នុង​ស្លឹក​ម្ទេស​ ឬផ្លែ​ម្ទេស​នេះឯង​។

2. ព្យាបាល​ជំងឺរើម​ : យើង​បានដឹង​រួចមក​ហើយ​ថា​ ជំងឺរើម​ ជា​ជំងឺ​សើស្បែក​ ដែល​បណ្តាល​មក​ពិ​វីរុស​បាក់តេរី​មួយចំនួន​។ ការប្រើ​ប្រាស់​ផ្លែ​ម្ទេស​ក្នុង​របប​អាហារ​អាច​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ និង​ព្យាបាល​ជំងឺ​មួយ​នេះ​បាន​ផង​ដែរ​។

3. បណ្តេញ​ និង​សម្អាត​ជាតិពុល​ចេញពី​ក្នុង​រាងកាយ​ : ម្ទេស​មាន​សមត្ថភាព​អាច​ជួយ​បណ្តេញ​ និង​សម្អាត​ជាតិពុល​ចេញពី​រាងកាយ​បាន​យ៉ាង​ល្អ​ មិនថា​ជា​ជាតិ​ពុល​នៅក្នុង​ម្ហូបអាហារ​ដែល​មិន​ស្អាត​ ឬអាការ​ពុល​ចំណី​អា​ហារ​ផ្សេង​ៗនោះ​ទេ​ សូម្បីតែ​រោគ​សើស្បែក​ដូចជា​ ជំងឺផ្សិត​ ស្រែង​ និង​របួស​ផ្សេង​ៗលើ​ស្បែក​ ក៏​ស្លឹក​ម្ទេស​អាច​ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នក​ឆាប់​ជាសះស្បើយ​បាន​ដែរ​។

4. ជួយ​ដល់​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​ : ផ្លែ​ម្ទេស​ត្រូវ​បាន​គេ​ដឹង​ថា​ មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ និង​កាឡូ​រី​ទាប​ ដែល​ស័ក្តិសម​មាន​ឈ្មោះ​ជា​ប្រ​ភេទ​អាហារ​សុខភាព​បំផុត​។ អ្នក​អាច​ប្រើប្រាស់​ផ្លែ​ម្ទេស​ជារបប​អាហារ​សម្រាប់​សម្រក​ទម្ងន់​បាន​ ដោយ​ការ​ទទួលទាន​វា​ជា​ទៀងទាត់​។ វិធី​ម្យ៉ាងទៀត​សម្រាប់​ធ្វើការ​សម្រក​ទម្ងន់​នោះ​ គឺ​ គ្រាន់តែ​អ្នក​យក​ស្លឹក​ម្ទេស​ទៅ​ហាលថ្ងៃ​ឱ្យ​ស្ងួត​ បន្ទាប់មក​យក​ទៅ​ដាំ​ជាមួយ​ទឹក​ឱ្យ​ពុះ​ជាការស្រេច​។ បន្ទាប់មក​អ្នក​អាច​ទទួលទានទឹក​តែ​ស្លឹក​ម្ទេស​នេះ​រាល់ពេល​ព្រឹកព្រលឹម​ ពេល​មិន​ទាន់​ទទួលទាន​អ្វី​សោះ​(ពោះទទេ​) ដោយ​អ្នក​អាច​បន្ថែម​ទឹកក្រូច​ឆ្មារ​ ឬក្រូចឆ្មារ​សម្បក​លឿង​បន្ថែម​ក៏បាន​ ដើម្បី​បង្កើន​រសជាតិ​អាហារ​។

5. ជួយ​កាត់បន្ថយ​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ល​ : កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉​លមិន​ល្អ​ ឬកូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉​លជាតិ​ខ្លាញ់​ឡើង​ខ្ពស់​ អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នកប្រឈម​មុខនឹង​ការ​កើតជំងឺ​គាំងបេះដូង​។ ជា​សំណាងល្អ​ ​ស្លឹក​ម្ទេស​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ កាឡូរី​ទាប​ ​និង​សារធាតុ​សំ​ខាន់​ៗជាច្រើន​មុខ​ ដែល​អាច​ជួយ​កាត់បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉​លមិន​ល្អ​នៅក្នុង​រាងកាយ​បាន​។

6. ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​រឹងមាំ​ : សារធាតុ​ ​Phytochemcials​ និង​អាស៊ីត​ Phenolic​(Phenolic​ acids​) នៅក្នុង​ផ្លែ​ម្ទេស​ អាច​ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​នៅក្នុង​រាងកាយ​កាន់តែ​រឹងមាំ​ មានលទ្ធភាព​ការពារ​អ្នក​ពី​ជំងឺ​ផ្សេង​ៗ និង​ជំងឺឆ្លង​ ដូចជា​ ជំងឺ​ផ្តាសាយ​ជាដើម​។

7. មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ : ផ្លែ​ម្ទេស​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយសារ​ធាតុ​ប្រឆាំង​នឹង​អុកស៊ីតកម្ម​ ដែល​អាច​ធ្វើការ​សម្លាប់​ និង​រារាំង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ ដែល​បង្ក​មេរោគ​ និង​ជំ​ងឺ​ផ្សេង​ៗជាច្រើន​នៅក្នុង​រាងកាយ​។ ការ​ទទួល​ទាន​ផ្លែ​ម្ទេស​ជាប្រចាំ​អាច​មានលទ្ធភាព​ទប់ស្កាត់​រាងកាយ​អ្នក​ពី​ជំងឺមហារីក​ ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ​ ជំងឺ​គាំង​បេះ​ដួង​ ជំងឺ​ដាច់​សសៃ​ឈាម​បេះដូង​ និង​ជំងឺ​កាច​សាហាវ​ជាច្រើន​មុខ​ទៀត​។

8. ជួយ​ផលិត​អាំង​ស៊ុយ​លី​នសម្រាប់​អ្នក​កើតជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ : ផ្លែ​ម្ទេស​ មាន​សារធាតុ​សំ​ខាន់​ៗជាច្រើន​ ដែល​អាច​ជួយ​បង្កើន​ការផលិត​អាំង​ស៊ុយ​លី​ននៅ​ក្នុង​រាង​កាយ​។ ដោយ​អ័រម៉ូន​អាំង​ស៊ុយ​លី​នមួយ​នេះ​ ពិតជា​មានប្រយោជន៍​ខ្លាំង​ណាស់​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​កើតមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី1​។ ដូច្នេះ​អ្នក​គួរតែ​ទទួលទាន​ផ្លែ​ម្ទេស​ជារបប​អាហារ​ប្រចាំ​ថ្ងៃ​ ដើម្បី​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ផល​ប៉ះពាល់​នៃ​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ ហើយ​ថែមទាំង​ជួយ​កាត់បន្ថយ​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉​លក្នុ​ងរាង​កាយ​ថែមទៀត​ផង​។

9. ជំនួយ​ និង​ព្យាបាល​ប្រព័ន្ធ​រំលាយអាហារ​ : អ្នក​ដែល​មាន​ប្រព័ន្ធ​រំលាយអាហារ​ខ្សោយ​ ឬក្រពះ​ពិបាក​នឹង​ធ្វើការ​រំលាយអាហារ​ អ្នក​គ្រាន់​តែ​ឧស្សាហ៍​ទទួលទាន​ស្លឹក​ម្ទេស​ជាប្រចាំ​ ឬអ្នក​ក៏​អាចយ​កស្លឹក​ម្ទេស​ស្រស់​ៗទៅ​ដាំ​នៅក្នុង​ទឹក​ឱ្យ​ពុះ​ រួច​ទទួលទាន​វា​ បន្ទាប់ពី​ទទួលទាន​អាហារ​រួច​ក៏បាន​។

10​. ព្យាបាល​ជំងឺ​គ្រុនក្តៅ​ : អ្នក​អាច​ព្យាបាល​ជំងឺ​គ្រុនក្តៅ​ ដោយ​ការ​ទទួលទាន​ស្លឹក​ម្ទេស​ ឬធ្វើតាម​វិធី​បែប​បុរាណ​ ដោយ​ការ​បុក​ស្លឹក​ម្ទេស​ លាយ​ជាមួយ​ប្រេង​សាឡាត់​ ហើយ​បិត​នៅ​លើ​ក្បាល​ជាការស្រេច​។

11​. ព្យាបាល​មុខរបួស​ : សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មានមុខ​របួស​ ស្នាម​មុ​តតូច​ៗ ឬមានការ​ឈឺចាប់​ត្រង់​ស្នាមរបួស​ណាមួយ​នោះ​ អ្នក​ក៏អាច​យក​ស្លឹក​ម្ទេស​មក​បុក​ រួច​បិទ​ពីលើ​ស្នាមរបួស​នោះ​ផង​ដែរ​ ដើម្បី​ឱ្យ​មុខរបួស​ឆាប់​ជាសះស្បើយ​។

12​. សម្បូរ​ដោយ​អាហារូបត្ថម្ភ​ : ស្លឹក​ម្ទេស​សម្បូរទៅដោយ​សារធាតុ​រ៉ែ​ និង​ជា​ប្រភព​នៃ​វីតាមីន​សំ​ខាន់​ៗដូចជា​ វីតាមីន​ A វីតាមីន​ Cវីតាមីន​ B1​ B12​ ជាតិ​ដែក​ កាល់​ស្យូ៉ម​ និង​ប៉ូតាស្យូម​ដែល​អាច​ជំនួយ​សុខភាព​រាងកាយ​របស់​អ្នក​បាន​យ៉ាង​ប្រសើរ​។

13​. ព្យាបាល​បញ្ហា​មុខមុន​ : ស្លឹក​ម្ទេស​អាច​ជួយ​កម្ចាត់​បញ្ហា​មុខមុន​ដែល​កើត​ឡើង​ដោយសារតែ​មេរោគ​ និង​បាក់​តេ​រី​ផ្សេង​ៗ។ ដូច្នេះ​អ្នក​អាច​ព្យាបាល​មុខមុន​របស់​អ្នក​បាន​ ដោយ​គ្រាន់តែ​បុក​ស្លឹក​ម្ទេស​ ហើយ​យក​មក​បិត​នៅត្រង់​ផ្ទៃមុខ​ដែល​មាន​បញ្ហា​មុន​តែប៉ុណ្ណោះ​ រួច​លាងមុខ​ដោយ​ទឹក​ស្អាត​ជាការស្រេច​។

14​. ជាស្ក្រាប់​ដុស​សម្អាត​រាងកាយ​ : អ្នក​គ្រាន់តែ​យក​ស្លឹក​ម្ទេស​ស្រស់​ៗ មក​បុក​ឬកិន​ឱ្យ​ម៉ដ្ឋ​ ហើយ​យក​មក​លាប​ ឬត្រដុស​នៅ​លើ​ដៃ​ ជើង​ និង​រាងកាយ​របស់​អ្នក​តែប៉ុណ្ណោះ​ជា​ការ​ស្រេច​។ ការ​ធ្វើបែប​នេះ​អាច​ចិញ្ចឹម​ និង​ថែរក្សា​ស្បែក​របស់​អ្នក​ឱ្យ​មាន​សុខភាព​ល្អ​ សាច់ឈាម​ភ្លឺ​ថ្លា​ និង​បំបាត់​ជាតិក​ខ្វក់​បាន​ទៀតផង​។

15​. ម៉ាស​សម្រាប់​ផ្ទៃមុខ​ : អ្នក​អាចយ​ក ស្លឹក​ម្ទេស​មក​ធ្វើជា​ម៉ាស​ថែរក្សា​ផ្ទៃមុខ​របស់​អ្នក​ឱ្យ​ស្រស់​ស្អាត​ ភ្លឺរលោង​ ម៉ដ្ឋខៃ​បាន​ផង​ដែរ​ ដោយ​វិ​ធី​ងាយ​ៗ គឺ​គ្រាន់តែ​បុក​ស្លឹក​ម្ទេស​ឱ្យ​ម៉ដ្ឋ​ រួច​លាយ​ជាមួយ​ទឹក​អង្ករ​ឱ្យ​ក្លាយជា​ល្បាយ​ល្មម​ មិន​គោក​ពេក​ មិន​រាវ​ពេក​ ហើយ​សឹម​យក​មក​បំព​កនៅ​លើ​ផ្ទៃមុខ​របស់​អ្នក​ ទុកចោល​ប្រមាណ​ជា15នាទី​ ចាំ​លាង​ទឹក​ចេញ​ជាការស្រេច​។

16​. ប្រើជា​ទឹក​ខ្ពុរមាត់​បំបាត់​ក្លិន​មាត់​ : អ្នក​អាច​បំបាត់​បញ្ហា​ក្លិន​មាត់​ និង​ធ្វើ​ឱ្យ​មាត់​ធ្មេញ​មាន​សុខភាព​ រួម​ជាមួយ​ក្លិនប្រហើរ​ស្រស់ថ្លា​ដោយ​វិ​ធី​ងាយ​ៗបាន​ ដោយ​គ្រាន់តែ​អ្នក​យក​ស្លឹក​ម្ទេស​ស្រស់​ៗទៅ​ដាំ​នៅក្នុង​ទឹក​ឱ្យ​ពុះ​ រួច​ទុក​វា​ឱ្យ​រាង​ត្រជាក់​បន្តិច​ ហើយ​យក​ទឹក​នោះ​មក​ធ្វើការ​ខ្ពុរ​មាត់​របស់​អ្នកជា​ប្រចាំ​។

17​. ព្យាបាល​ស្នាម​កន្ទួល​ផ្សេង​ៗនៅ​លើ​ ស្បែក​ : សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មានស្នាម​ក្រហម​ រមាស់​ ឬបញ្ហា​ស្បែក​ជាច្រើន​ មិនថា​ជា​ សត្វ​មូស​ ឬសត្វ​ផ្សេង​ៗទិច​ និង​ខាំ​នោះ​ទេ​ ស្លឹក​ម្ទេស​អាច​ជួយ​អ្នក​បាន​។ អ្នក​គ្រាន់តែ​យក​ស្លឹក​ម្ទេស​មក​បុក​ឱ្យ​ម៉ដ្ឋ​ រួច​លាប​វា​លើ​ស្នាមរបួស​ក្រ​ហមៗ​ ឬស្នាម​សត្វ​ទិច​ ឬខាំ​នោះ​ជា​កា​រស្រច​។ គុណប្រយោជន៍​របស់​ស្លឹក​ម្ទេស​មាន​ជាច្រើន​ទៀត​ រាប់​មិន​អស់នោះ​ទេ​។ អ្នក​អាច​ប្រើប្រាស់​ស្លឹក​ម្ទេស​បាន​តាមចិត្ត​ត្រូវការ​របស់​អ្នក​សម្រាប់​បញ្ហា​ស្បែក​ផ្សេង​ៗ ជាពិសេស​គឺ​ការ​ទទួលទាន​វា​ជាមុ​ខម្ហូប​ប្រចាំថ្ងៃ​ក៏បាន​។

18​. បង្ការ​ជំងឺ​ដង្កាត់​ : ការសិក្សា​ថ្មី​មួយ​ដែល​បាន​ធ្វើឡើង​ដោយ​បណ្ឌិតសភា​វិទ្យាសាស្ត្រ​ចិន​ វេជ្ជសាស្ត្រ​បាន​បង្ហាញថា​ អ្នក​ដែល​បាន​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​មាន​រសជាតិ​ហឹរ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ មានការ​ថយ​ចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺ​បាន14​% ច្រើនជាង​អ្នក​ដែល​បរិភោគ​អាហារ​ដែល​មាន​រសជាតិ​ហឹរ​ម្តង​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍​។

19​. កាត់បន្ថយ​បញ្ហា​ឃ្លាន​អាហារ​ : សារធាតុ​ហឹរ​ដែល​មាននៅ​ក្នុង​អាហារ​ជួយ​អ្នក​ឱ្យ​ទទួលទាន​ឆាប់​ឆ្អែត​ និង​មិនឆាប់​ឃ្លាន​អាហារ​ទៀត​ ល្អ​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​មានបំណង​សម្រក​ទម្ងន់​។

20​. ការពារ​ជំងឺ​គ្រុនផ្ដាសាយ​ : ម្ទេស​គឺជា​គ្រឿង​ហឹរ​ ដែល​ជួយ​សម្រួល​ផ្លូវដង្ហើម​ ដោយ​ការ​បន្ថយ​អាការ​តឹងច្រមុះ​ តែ​វា​ក៏​ត្រូវ​បាន​ហាម​មិន​ឱ្យ​ទទួល​ក្នុងករណី​អ្នកជំងឺ​ក្អក​ផង​ដែរ​។ វា​មានគុណ​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​ព្យាបាល​ជំងឺ​ខាង​ផ្លូវ​ដង្ហើម​ និង​ជំងឺ​គ្រុនផ្ដាសាយ​ ដោយ​អ្នក​អាច​ទទួលទាន​ម្ទេស​ជាមួយ​នឹង​សម្ល​រ រួច​ហុត​ក្ដៅ​ៗតែម្តង​៕

Advertisement