កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​គឺជា​អ្វី​? តើមាន​គ្រោះថ្នាក់​យ៉ាងណា​ខ្លះ​?

October 14, 2019​ ម៉ោង 8:47 am

គ្រូពេទ្យ​ប្រាប់​ថា​ អាហារ​ដែល​មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ខ្ពស់​ ប្រថុយ​នឹង​ការ​កើតជំងឺ​បេះដូង​ និង​ជំងឺ​ស្ទះ​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​ គួរ​ចៀសវាង​សាច់សត្វ​ជាប់​ខ្លាញ់​ អាហារ​ដែល​មាន​ខ្លាញ់​ និង​អាហារ​ចៀន​បំពង​។ សង្កត់ធ្ងន់​លើ​អាហារ​ដែល​ធ្វើអំពី​បន្លែ​ ឬសាច់សត្វ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​តិច​ ដូចជា​ ត្រី​ និង​ចម្អិន​អាហារ​បែប​ស្ងោរ​ ចំហុយ​ ឬញ៉ាំ​ជំនួស​ឱ្យ​ការប្រើ​ខ្លាញ់​ច្រើន​ ដើម្បី​សុខភាព​ដែល​ល្អ​ និង​ឃ្លាតឆ្ងាយ​ពី​ជំងឺ​ចង្រៃ​។

កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ គឺ​អ្វី​?
លោក​វេជ្ជបណ្ឌិត​ជំនាញ​ខាង​អាហារ​ និង​សុខ​ភាព​បាន​រៀបរាប់​ថា​ កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ គឺ​ខ្លាញ់​មួយ​ប្រ​ភេទ​ដែល​ចាំបាច់​ចំពោះ​រាងកាយ​ ដើម្បី​នាំទៅ​ប្រើ​ប្រាស់​ក្នុង​កម្ម​វី​ធី​ផលិត​កោ​សិកា​ផ្សេង​ៗ តែបើ​សិន​មានកម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ច្រើនជ្រុល​ពេក​ នឹង​មាន​ភាព​ប្រថុយប្រថាន​ ធ្វើ​ឱ្យ​កើតជំងឺ​ ព្រោះ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​លនឹង​ទៅ​តោង​ជាប់​នៅ​តាម​បរិវេណ​ជញ្ជាំង​សរ​សៃ​ឈាម​ ធ្វើ​ឱ្យ​ឈាម​ហូរ​មិនបាន​ស្រួល​ ហុច​ផល​ឱ្យ​ឈាម​ទៅ​ចិញ្ចឹម​បេះដូង​មិន​គ្រប់គ្រាន់​ ប្រថុយ​នឹង​ការ​កើតជំងឺ​បេះដូង​ និង​ជំងឺ​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​។

អាហារ​ដែល​មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ខ្ពស់
​សម្រាប់​អាហារ​ដែល​មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ខ្ពស់​ នឹង​ប្រទះឃើញ​នៅក្នុង​សាច់សត្វ​ជាប់​ខ្លាញ់​ របស់​ចៀន​បំពង​ បង្អែម​ដែល​មាន​ចំណែក​ផ្សំ​ពី​ម្សៅ​គ្រី​ម ប៊័រ​ និង​ឈីស​ ជាដើម​ ដូច្នេះ​ទើប​គួរ​ចៀសវាង​ទទួល​ទាន​អាហារ​ដែល​មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ទាំងនេះ​ ដោយ​សង្កត់​លើ​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​ធ្វើ​ពី​បន្លែ​ ឬសាច់សត្វ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប​ ដូចជា​ ត្រី​ និង​ញ៉ាំ​អាហារ​ប្រភេទ​ស្ងោរ​ ចំហុយ​ ញាំ​ ជំនួស​ឱ្យ​ការ​ប្រើ​ខ្លាញ់​ច្រើន​(ចៀន​បំពង​)ដើម្បី​សុខភាព​ដែល​ល្អ​ចៀសឆ្ងាយ​ពី​រោគ​ចង្រៃ​។

គ្រោះថ្នាក់​បណ្ដាល​ពី​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​លក្នុង​ឈាម​
ខ្ពស់​វេជ្ជបណ្ឌិត​ជំនាញ​ខាងលើ​បាន​បន្ថែម​ថា​ ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ដេល​មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ខ្ពស់​ ធ្វើ​ឱ្យ​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ខ្លាំង​ជាង​មនុស្សយើង​គិតទៅ​ទៀត​។ សភាវ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​លក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​ អាច​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​ប្រព័ន្ធ​បេះដូង​ និង​សរសៃ​ឈាម​ ដូចជា​ ជំងឺ​ស្ទះ​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​ ជំងឺ​បេះដូង​ខ្វះឈាម​ និង​ជំងឺ​រឹង​សរសៃឈាមក្រហម​ ​ដែល​ជាប្រក្រតី​ មិន​គួរ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ច្រើនជាង​ 300មីល្លី​ក្រាម​ឡើយ​ក្នុង1ថ្ងៃ​។

វិធី​បញ្ចុះ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​លក្នុ​ងរាង​កាយ​
1.បន្ថយ​ការ​ទទួលទាន​សាច់​ជាប់​ខ្លាញ់​ អា​ហារ​អាំង​ អាហារ​សមុទ្រ​ អាហារ​ចៀន​បំពង​ នំបេ​ឃើ​រី​ បង្អែម​ មិន​គួរ​ទទួលទាន​ច្រើនលើស​ភាព​ចាំ​បាច់​ឡើយ​។
2.គួរ​ហាត់ប្រាណ​ ដូចជា​ រត់​ ហែលទឹក​ ធាក់​កង់​ យ៉ាងតិច30នាទី​ក្នុង1ថ្ងៃ​។3.មិន​គួរ​ញ៉ាំ​ភេសជ្ជៈ​ដែល​មាន​ជា​តិ​អាល់​កុល​ច្រើនជ្រុល​ពេក​ ដែល​ក្រៅ​ពី​បំផ្លាញ់​ថ្លើម​ហើយ​ នៅ​ហុច​ផល​ដល់កម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​លបាន​ទៀត​ផង​។
4.តម​ជក់បារី​ ព្រោះ​សារធាតុគីមី​ពី​បារី​ជា​កត្តា​សំខាន់​ដែល​ចូល​ទៅ​រាំងស្ទះ​ការ​ធ្វើការ​របស់​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​លប្រ​ភេទ​ល្អ​ ធ្វើ​ឱ្យ​ចំណែក​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ដែល​លើស​មិន​អាច​ដឹកជញ្ជូន​ឆ្ពោះទៅ​រក​ថ្លើម​បាន​ ជា​មូលហេតុ​ធ្វើ​ឱ្យ​សរសៃឈាម​ត្បៀត​តូច​ដោយសារតែ​ការ​ប្រមូល​សន្សំ​របស់​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូ​លនៅ​លើ​ជញ្ជាំង​សរសៃឈាម​ និង​ក្លាយជា​ជំងឺ​រឹង​សរសៃឈាមក្រហម​នៅទីបំផុត​៕