ទទួលទាន​លឿន​ និង​ទទួលទាន​យឺត​ មួយ​ណា​ឆាប់​ធាត់​ជាង​?មាន​គ្រោះ​ថា្នក់​ដល់​សុខភាព​ឬទេ​?

អ្នកតែង​តែ​មាន​បច្ចេកទេស​ និង​តិច​និ​កផ្សេង​ៗគ្នា​ ដើម្បី​សម្រក​ទម្ងន់​ និង​មាន​សុខភាព​ល្អ​។ ក្រៅពី​ការគ្រប់គ្រង​អាហារ​យ៉ាង​ហ្មត់ចត់​ហើយ​នោះ​ នៅ​មាន​តិច​និក​ជាច្រើន​ទៀត​សម្រាប់​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ជាច្រើន​ថែមទៀត​ ដែល​យើង​តាមដាន​មិនទាន់​។ ប៉ុន្តែ​មាន​វិ​ធី​ងាយ​ៗ ដែល​យើង​អាច​ចាប់ផ្តើម​ពី​ថ្ងៃនេះ​គឺ​ “ល្បឿន​ក្នុង​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​”។

ទទួលទាន​យឺត​ និង​ទទួលទាន​លឿន​
យោង​តាម​ការសិក្សា​ស្រា​ជ្រាវ​នៅ​សាកល​វិទ្យាល័យ​ជប៉ុន​ ដែល​បាន​ប្រមូល​ទិន្នន័យ​ពី​អ្នក​កើតជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី2​ ចំនួន59,717​នាក់​បាន​រក​ឃើញថា​ អ្នក​ដែល​មានទម្លាប់​ទទួល​ទា​នយឺ​តៗ​ គឺ​មាន​ហានិភ័យ​ទាប​នៃ​ជំងឺ​ធាត់​ខ្លាំង​ជាង​អ្នក​ដែល​មានទម្លាប់​ទទួលទាន​លឿន​។ អ្នក​ឆ្លើយតប​ចំពោះខ្លួន​ឯង​ថា​ ជា​មនុស្សម្នាក់​ដែល​ទទួលទាន​ក្នុងរយៈពេល​ “ជាមធ្យម​” ក៏​មាន​ហា​និ​ភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ធាត់​ជាង​អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​យឺត​ ក៏ប៉ុន្តែ​នៅតែ​តិច​ជាង​អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​លឿន​។មួយវិញទៀត​ អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​សន្និដ្ឋាន​ថា​ អ្នក​ដែល​មានទម្លាប់​ទទួលទាន​លឿន​ គឺ​មាន​ហា​និ​ភ័យ​ខ្ពស់​ក្នុង​ការ​ឡើង​ទម្ងន់​ជាង​អ្នក​ដែល​ទទួល​ទា​នយឺ​តៗ​ ឬធម្មតា​។ ព្រោះ​ពេល​យើង​ទំ​ពា​អាហារ​ គឺ​សញ្ញា​ស្រេកឃ្លាន​របស់​យើង​ វា​ត្រូវ​បាន​ផ្លាស់​ប្តូរ​ចរ​ន្ដ​ពី​ក្រពះ​ទៅកាន់​ខួរក្បាល​ជំនួស​វិញ​ ហើយ​ខួរក្បាល​នឹង​ចំណាយពេល​ប្រហែល​20នាទី​ ដើម្បី​បញ្ចូន​សារ​មក​ឱ្យ​រាងកាយ​ឱ្យ​ឈប់​ទទួលទាន​។ ដូច្នេះ​បើ​យើង​ទទួល​ទាន​លឿន​ៗ មុន​ពេល​ខួរក្បាល​បញ្ជា​ឱ្យ​រាងកាយ​ឈប់​នោះ​ យើង​ក៏​មាន​អារម្មណ៍​ថា​ ឆ្អែត​ ហើយនឹង​ឈប់​ទទួលទាន​ភ្លាម​ៗតែម្ដង​។ បើ​យើង​ទទួលទានបាយ​ច្រើនជាង​ម្ហូប​ ដូច្នេះ​អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​នឹង​មាន​អារម្មណ៍​ថា​ឆ្អែត​ពេក​រហូតដល់​តឹងណែន​ពោះ​មិន​ស្រួល​ទៅវិញ​ ព្រោះ​នៅពេល​ដែល​យើង​ដឹងខ្លួន​ថា​ឆ្អែត​ហើយ​ តែ​យើង​នៅតែ​បន្ដ​ទទួលទាន​ច្រើន​ ហើយ​លឿន​ៗទៀត​។ប្រសិនបើ​អ្នក​ទម្លាប់​ទទួលទាន​លឿន​បែប​នេះ​រាល់ថ្ងៃ​ អា​ចប​ណ្តោល​ឱ្យ​ឈឺក្រពះ​ ពិបាក​ក្នុង​ការ​លេប​ឆ្លងកាត់​បំពង់​រំលាយអាហារ​ និង​មិន​បាន​ស្រូប​យក​អាហារ​បំប៉ន​ដែល​ចាំបាច់​សម្រាប់​រាងកាយ​ ហើយ​នៅ​បង្កើន​បញ្ហា​ហើមពោះ​ក្រោយ​ពេល​ទទួលទាន​ថែមទៀត​។ ការ​ទទួលទាន​លឿន​ពេក​ អា​ចប​ណ្តោល​ឱ្យ​រាងកាយ​មិន​អាច​ទប់ស្កាត់​ភាព​អសកម្ម​នៃជា​តិ​ខ្លាញ់​ និង​ជាតិ​ស្ករ​ ដូច្នេះ​វា​ប៉ះពាល់​ដល់​ការគ្រប់គ្រង​នៃ​អាំង​ស៊ុយ​លីន​ ហើយ​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ ដូច្នេះ​ ដើម្បី​រក្សា​ប្រព័ន្ធ​រំលាយអាហារ​ឱ្យ​មាន​សុខភាព​ល្អ​ អ្នកចាំ​បាច់​ត្រូវ​ទទួល​ទា​នយឺ​តៗ​ ដើម្បី​ទំពា​អាហារ​ឱ្យ​ម៉ដ្ឋ​មុននឹង​លេប​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ក្រពះ​។ ការ​ធ្វើបែប​នេះ​អាច​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​ស្រូប​យក​សារធាតុ​ចិញ្ចឹម​បាន​ល្អ​ ហើយ​ក្រពះ​មិនសូវ​ធ្វើការ​ធ្ងន់​ផង​ដែរ​។ គន្លឹះ​ក្នុង​ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​ឱ្យ​ឆ្អែត​លឿន​ មិនមែន​ទទួលទាន​អា​ហារ​ឱ្យ​លឿន​ឡើង​នោះ​ទេ​ ព្រោះ​ការ​ទទួលទាន​លឿន​ រូបរាង​របស់​អ្នក​ក៏​ឡើង​ធាត់​លឿន​ដែរ​។ អ្នក​គួរតែ​សាកល្បង​គន្លឹះ​ដូច​ខាងក្រោម​នេះ​ ដើម្បី​មាន​រាង​ស្អាត​ និង​មាន​សុខភាព​ល្អ​៖
1. ទំពា​អាហារ​ឱ្យ​បាន​ច្រើនដង​នៅក្នុង​មួយ​ដុំ​ៗ ដោយសា​កល្បង​រាប់​លមើល​ថា1ដុំ​ ត្រូវ​ទំពា​ឱ្យ​បាន​លឿន​បំផុត15ទៅ30ដង​។
2. ប្រើ​រយៈពេល​ក្នុង​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ឱ្យ​បាន​ពី​ 20​-30នាទី​ក្នុង​មួយ​ពេល​អាហារ​។
3. ក្រេប​ទឹ​កខ្លះ​ៗខណៈ​ពេល​កំពុង​ទំពា​អា​ហារ​ (មិន​លើស​ពី1​-2កែវ​) ជួយ​ឱ្យ​ឆ្អែត​លឿន​ជាង​មុន​។
4. ដាក់​ស្លាបព្រា​នៅ​លើ​ចាន​ខណៈ​ពេល​ទំពា​អាហារ​ ព្រោះ​បើ​កាន់​ស្លាបព្រា​ខណៈ​ពេល​កំពុង​ទំពា​អាហារ​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នកចេះ​តែ​ចង់​ដួស​អាហារ​បន្ទាប់​ ហើយ​អាច​ទទួលទាន​លឿន​ឡើង​។ប្រសិនបើ​អ្នក​ព្យាយាម​កែសម្រួល​ល្បឿន​ និង​ពេលវេលា​នៃ​អាហារ​បន្តិច​ម្តង​ៗ វា​នឹងអាច​ជួយ​ឱ្យ​អ្នកទទួល​ទាន​អាហារ​យ៉ាង​ងាយស្រួល​ជាង​មុន​ និង​មិន​ភ័យខ្លាច​រឿង​ជំងឺ​ធាត់​។ សូម​ព្យា​យាម​សាកល្បង​គន្លឹះ​ខាងលើ​ ដើម្បី​ថែរក្សា​សុខ​ភាព​អ្នក​ឱ្យ​កាន់តែ​ប្រសើរ​ ហើយ​វា​ក៏​ជា​វិធីសាស្ត្រ​ក្នុង​ការ​រក្សា​ទម្ងន់​ឱ្យ​នៅ​ថេរ​ មិន​ងាយ​ឡើង​ទៅ​តាមចំណង់​នៃ​ការ​ទទួលទាន​ផង​ដែរ​៕

Advertisement