រឿង​ដែល​គួរ​ដឹង មុននឹងតម “អាហារខ្លាញ់”

ទាំងអស់គ្នាប្រហែលជា​បានដឹងច្បាស់ហើយថា បើ​ចង់​មាន​សុខភាព​រឹងមាំល្អ និង​ចង់​សម្រកទម្ងន់​ឱ្យ​រាងរៅ​ស្គមស្វែ​លស្អាត ស្លៀកពាក់​ខោ-អាវ​លេខ M ឬ​លេខ S បាន​នោះ ត្រូវតែ​ចេះ​តម(ឬ​កាត់បន្ថយ) ការទទួល​ទានអាហារខ្លាញ់តែ​មុននឹងតាំងចិត្ត​ខំប្រឹងប្រែងតម​ពួកអាហារខ្លាញ់ៗយ៉ាងម៉ឺងម៉ាត់​នោះ យើង​គួរ​នាំគ្នា​មក​មើលពី​ដំបូន្មានល្អៗជាមុនសិន​ប្រសើរ​ជាង​ថា តើអ្នកគួរ​ត្រៀមខ្លួន​យ៉ាងណា និង​ត្រូវ​តម​អាហារខ្លាញ់​យ៉ាង​ត្រឹមត្រូវ​យ៉ាងណាខ្លះ?

រឿង​ដែល​ត្រូវ​ដឹង​មុន​តម​អាហារ​ខ្លាញ់
ដោយសារតែមាន​បុគ្គលិក​របស់​ទស្សនា​វ​ដ្តី ឡា​រ៉ែ​ន​ ម្នា​ក់បាន​លើក​ប្រធានបទ​មួ​យមក​ជជែក​គ្នា​ថា តើ​យើង​ត្រូវ​ប្រើ​វិធី​ណា​ល្អ​ក្នុង​ការឈប់​ទទួលទាន​អាហារខ្លាញ់នោះ ទើប​អ្នកគ្រូ ឆវី​ត្រូវ​លើកយក​ចំណុច​គួរ​ដឹង​សម្រាប់​ណែនាំ​ដល់​អ្នក​ដែល​ចង់​សម្រក​ទម្ងន់ និង​ចង់​មាន​សុខភាព​រឹងមាំ​មក​ជម្រាបជូន​ដូចតទៅ ៖

1. រកមូលហេតុឱ្យឃើញជាមុនសិន​ថាតើ​អ្នក​ចង់កាត់បន្ថយ និងឈប់ញ៉ាំ​អាហារខ្លាញ់នេះ​ដើម្បី​អ្វី?
គឺ​ដើម្បី​សុខភាព​ល្អ! រឿង​ហ្នឹង​អ្នកណា​ក៏​គេ​ដឹង​ដែរ តែ​គោលដៅ​ក្នុងការ​កាត់បន្ថយ​រប​ស់​អ្នក​ហ្នឹង គឺ​ដើម្បី​សុខភាព​លើ​ផ្នែក​ណាមួយ?
– រូបរាង?
– ទម្ងន់?
– ខ្លាច​ជំងឺ​ដែល​មកជា​មួយ​ភាពធាត់?
– ខ្លាច​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​ខុស​ប្រក្រតី?

ដែល​ត្រូវតែ​ដឹង​ជាមុន​នោះ​ក៏​ព្រោះថា ហេតុនីមួយៗនោះ មានការ​កាត់បន្ថយ​មិន​ដូចគ្នា​ទេ និង​ជួនកាល​ការ​កត់​បន្ថយ​អាហារ​ខ្លាញ់ អាច​នឹង​មិនមែន​ជាកា​រ​កែសម្រួល​ហេតុ​បញ្ហា​ទាំងនោះ​ទៀតផង។

– ដូច​អ្នកខ្លះ កាត់បន្ថយ​អាហារ​ខ្លាញ់​ ដើម្បី​សម្រក​ទម្ងន់… ដោយ​មិន​ទាំង​បាន​ទទួលទានវា​ច្រើន និង​មិនបាន​ពិនិត្យ​មើលថា ឡើង​ទម្ងន់​ដោយសារ​អ្វី​ឡើយ​។

– អ្នកខ្លះ​ត្រូវការ​កែសម្រួល​រូបរាង តែ​អា​ផ្នែក​ដែល​ត្រូវការ​កែសម្រួល​នោះ​វា​មិនបាន​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​អាហារ​ខ្លាញ់​សោះ (ដូចជា ចង់ឱ្យ​សាច់​ដុំដៃ​មាំមួន ក៏​តម​លែង​ទទួលទាន​អាហារ​ខ្លាញ់… តែ​អត់​ទៅ​ហាត់ប្រាណ លើក​ដុំ​ដែក ហើយ​អីុចឹងម៉េច​សាច់​ដុំដៃ​ឡើងទៅ​កើត?)។

– អ្នកខ្លះ​ត្រូវការ​បញ្ចុះ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ ដើម្បី​សម្រកទម្ងន់ ទាំង​ដែល​បច្ចុប្បន្ន​ដឹង​ច្បាស់​ហើយ​ថា បើ​សម្រក​ខ្លាញ់ តែ​មិន​បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ ទោះ​សម្រក​យូរ​ប៉ុនណា​ក៏​មិនបាន​លទ្ធផល​ដែរ។

2. គោលការណ៍​ពេទ្យ​សម័យ​ទំនើប មិនបាន​ឱ្យ​អត់​អាហារ​ខ្លាញ់​នោះទេ
– ដោយសារ​ខ្លាញ់​គឺជា​វត្ថុ​ចាំបាច់​ចំពោះ​រាងកាយ តែ​បាន​ច្រើនពេក​ក៏​មិនល្អ បាន​តិចពេក​ក៏​មិនល្អ។

– បច្ចុប្បន្ននេះ (ការពិតទៅ តាំងពី​ឆ្នាំ1980ឯណោះ) វេជ្ជសាស្ត្រ​សម័យ​បច្ចុប្បន្ននេះ សង្កត់ធ្ងន់​លើ​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​យ៉ាង​​មាន​តុល្យភាព មិន​សង្កត់ធ្ងន់​លើ​ការតម្រង់​ទៅលើ​តែ​គុណប្រយោជន៍ ឬ​គុណវិបត្តិ​របស់​សារធាតុ​អាហារ​ប្រភេទ​ណាមួយ​នោះទេ​។

– ឧទាហរណ៍​ដូចជា អាហារ​ក្រុម​តំបន់​មេ​ឌី​ទែ​រ៉ា​ណេ​ក៏មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន​គួរសម​ដែរ មិនមែនជា​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប​ឡើយ។

3. តើ​អ្នក​ត្រូវ​ទទួលទាន​អាហារ​ខ្លាញ់​ប៉ុនណាដឹង​ឬ​នៅ?
អ្នកខ្លះ​ចង់​បន្ថយ​ខ្លាញ់ តែ​មិនដឹងថា ខ្លួនឯងទទួលទានខ្លាញ់​ប៉ុនណា? ដល់​មិនដឹងថា ពីដំបូង​អ្នកទទួលទាន​វា​ប៉ុនណា ធ្វើឱ្យ​ពេល​កាត់បន្ថយ​ទៅហើយ ពិបាក​វាយតម្លៃ ធ្វើឱ្យ​មិនអាច​កំណត់​គោលដៅ​បាន។

4. បន្ថយ​អាហារ​ខ្លាញ់ តែ​ត្រូវ​ប្រយ័ត្ន​ការបន្ថយ​ខ្លាំង​ជ្រុល​ពេក
– គោលការណ៍​នៃ​ការ​តម​អាហារ​ខ្លាញ់ គឺ​ត្រូវ​មិន​តម​រហូតដល់​អត់​ទទួលទាន​សោះ​នោះទេ…ព្រោះ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក៏​ជា​វត្ថុ​មួយ​ដែល​រាងកាយ​ត្រូវ​ប្រើប្រាស់​ដែរ។

– បើ​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ខ្លាំង និង​កំណត់​កម្លាំង​ថាមពល រាងកាយ​នឹង​សម្រួល​ខ្លួន​ចូលទៅ​នៅក្នុង​ក្រុមមនុស្ស​ខ្វះ​អាហារ​បរិភោគ សាច់ដុំ​នឹង​បាត់អស់ ហើយ​យូរ​ទៅរាងកាយ​ងាយ​នឹងត្រឡប់មក​ធាត់​ជាថ្មី​ម្ដងទៀត។

5. ជាតិ​ខ្លាញ់​ដែល​គួរ​បញ្ឈប់​មែនទែន​នោះ​គឺ ខ្លាញ់​​ េ្រថនស៍ (Trans Fat)
ចំណែក​ខ្លាញ់​ផ្សេងទៀត ដូចជា​ ខ្លាញ់ជ្រូកខ្លាញ់​សត្វ ប្រេងដូង ប្រេង​រុក្ខជាតិផ្សេងៗ ទទួលទាន​បាន តែ​ត្រូវ​គ្រប់គ្រង​បរិមាណ​យ៉ាងស័ក្តិសម៕

Advertisement