ចុច​ទឹក​បង្គន់ហើយ​មិន​បិទ​គម្រប​ចាន​បង្គន់ ក៏មាន​គ្រោះថ្នាក់​អាក្រក់​ដល់​សុខភាព​ដែរ!

អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​មកពី​មហាវិទ្យាល័យ Leeds University បានធ្វើការ​ស្រាវជ្រាវ​ចំពោះ​ចាន​បង្គន់​នៅក្នុង​រយៈកម្ពស់10នី​វ​ពី​គម្រប​មាត់​បង្គន់​សម្រាប់​អង្គុយ​បន្ទោបង់ បាន​រកឃើញថា ខ្យល់​ដែល​បាន​វិលវល់​នៅជាប់​សាច់​មាត់​ចាន​បង្គន់​នោះ មាន​ជាប់​ទៅដោយ​មេរោគ​មួយ​ប្រ​ភ​ទ​ដែល​ឱ្យ​ឈ្មោះថា C.difficile ជា​បាត់​តេ​រី​ដែល​គ្រោះថ្នាក់​មួយ​ប្រភេទ​ជាប់​មានមក​ជាមួយ​អាការ​ជំងឺ​នៃ​រាងកាយ​របស់​យើង ដូចជា អាការ​ក្អួតចង្អោរ និង​រាក​ជាដើម។

បន្ទាប់ពី​បង្គន់​បាន​ទម្លាក់​របស់​កខ្វក់​ចេញ​ទៅហើយនោះ បាក់តេរី​ដែល​នៅ​ទុំ​ជាប់​ក៏​វិលវល់​នៅក្នុង​ខ្យល់ ដែល​ត្រូវបាន​គេ​រកឃើញថាជា​ប្រភេទ​បាក់តេរី​ដែល​បង្ក​រោគ​ជំងឺ​យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ និង​អាចមាន​ជីវិត​រស់នៅ​បាន​យូរ​ដល់​ទៅ90វិនាទី ដែល​រាប់​ចាប់ពី​ពេលវេលា​ដែល​អ្នក​បាន​ចុច​ទឹក​បង្គន់។ ប្រសិនបើ​គិត​ជា​មធ្យម រាល់​ការ​ចុច​ទឹក​បង្គន់​ម្ដង ដែល​មានការ​ប្រឡាក់​ប្រឡូក​ជាមួយ​ទឹក​ដែលមាន​ជាប់​បាក់តេរី នោះ​នឹងមាន​បាក់តេរី​ជាប់​មក​តាម​ខ្លួន​ចំនួន15-47នៃ​លម្អង​បាក់តេរី ដែល​បែកខ្ចាយ​ទៅ​ទុំ​ជាប់​តាម​ស្បែក​នៃ​តំបន់ផ្សេងៗនៃ​រាងកាយ​របស់​អ្នក។ បើទោះបីជា​អ្នក​ស្ថិតនៅ​ទីតាំង​ជិត ឬ​ឆ្ងាយ​ពី​បង្គន់​ក្ដី ក៏​នៅមាន​បាក់តេរី​ទាំង​នោះមកតោង​ជាប់​ស្បែក​រប​ស់​អ្នក​ដូចគ្នា​ដែរ។ ពិតប្រាកដ​ណាស់ តើ​អ្នកមាន​បានគិត​ទេ​ថា បាក់តេរី​អាក្រក់​មួយ​បាន​តោង​ជាប់​ច្រាស់​ដុសធ្មេញ និង​របស់​ប្រើប្រាស់​ក្នុង​បន្ទប់ទឹក​ដែល​អ្នកប្រើប្រាស់​សម្អាតខ្លួន​ប្រាណ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ដែរឬទេ? តើ​វា​អាច​ទុំ​ជាប់​ច្រាស់​ដុសធ្មេញ​បានយូរ​កម្រិតណា​ដែរ​ទៅ?

អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​បាន​រកឃើញ​បន្ថែម​ពី​ការអធិប្បាយ​ខាងលើ​ថា បរិវេណ​ដែល​នៅ​ជុំវិញ​ចាន​បង្គន់ គម្រប​បង្គន់ និង​ផ្ទៃ​ជញ្ជាំង​បន្ទប់ទឹកគឺមាន​បាក់តេរី​ប្រភេទ​នេះ បាន​តោង​ជាប់​គ្រប់ពេលវេលា ប្រសិនបើ​អ្នក​ចុច​ទឹក​បង្គន់​ដោយ​មិន​បិទ​គម្រប​បង្គន់ ពោលគឺ បាក់តេរី​មានឱកាស​វិលវល់​ជាប់​នឹង​បរិវេណ​បន្ទប់​ទឹកបាន​យ៉ាង​សប្បាយរីករាយ។ យ៉ាងណាក្ដី​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​បានធ្វើ​ការណែនាំ​ដល់​ក្រុមមនុស្ស​ទូទៅ ក្នុង​ការបិទ​គម្រប​ចាន​បង្គន់​គ្រប់ពេលវេលា មិនថាតែ​ពេល​ចុច​ទឹក​បង្គន់​កម្ចាត់​កាកសំណល់​កខ្វក់ និង​ពេលវេលា​មិន​ប្រើ​ប្រាស់​ក៏ដោយ ព្រោះ​គ្រាន់តែ​បិទ​គម្រប​ចាន​បង្គន់​ចោល នោះ​វា​អាច​សម្លាប់​បាក់តេរី​អាក្រក់​ចំពោះ​សុខភាព​របស់​អ្នក​បាន​ដល់​ទៅ10ដង​ឯណោះ។ ជាការ​ការពារ រាល់​ពេលដែល​អ្នក​បន្ទោ​បង់ អ្នក​គប្បី​គួរតែ​បិទ​ចាន​បង្គន់ ហើយ​ចុច​ទឹក​ម្ដង​ជាមុនសិន ដើម្បីឱ្យ​មេរោគ ឬ​បាក់តេរី​ដែល​ជាប់​នឹង​ចាន​បង្គន់​បានសម្លាប់​ដោយ​ទឹក​ជាមុន។ សូម​ព្យាយាម​សម្អាត​មាត់​ចាន​បង្គន់​ឱ្យបាន​ស្អាត​មុនពេល​បន្ទោបង់ ដោយភាពងាយស្រួល​សម្រាប់​អ្នក គឺ​អ្នក​អាច​បាញ់​ទឹក​ថ្នាំ​ខ្ពុ​ល​មាត់​សម្លាប់​បាក់តេរី​នៅ​ចាន​បង្គន់មុនពេល​បន្ទោបង់​ក៏បាន៕

Advertisement