កុំ​មើលរំលង​បន្លែស្លឹក​បាស មានគុណ​ប្រយោជន៍​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព

ស្លឹក​បាស ជា​បន្លែ​ម្យ៉ាង​សម្រាប់​ចម្អិន​ធ្វើជា​ម្ហូបអាហារ និង​មាន​ផលប្រយោជន៍​ផ្នែក​សុខភាព​ជាខ្លាំង។ ស្លឹក​បាស​មិន​ត្រឹមតែ​ជា​បន្លែ​ដ៏​ពេញនិយម​បំផុត​សម្រាប់​អាហារ​ប្រចាំថ្ងៃ​នោះទេ ប៉ុន្តែ​វា​បានផ្តល់​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​ទូទៅ​របស់​មនុស្ស​យើង​ផងដែរ។ លើសពីនេះទៅទៀត ស្លឹក​បាស​ក៏ត្រូវ​បាន​បណ្តា​ប្រទេសមួយ​ចំនួន​ប្រើ​ជា​ឱសថ​ធម្មជាតិ​ក្នុងការ​ព្យាបាល​ជំងឺ​មួយចំនួន​ទៀតផង។ ទាំងនេះ​ក៏​ព្រោះតែ​ស្លឹក​បាស​មាន​ផ្ទុក​ទៅដោយ​សារធាតុ​បំប៉ន និង​សារធាតុសំខាន់ៗជាច្រើន​ដែល​រាងកាយ​ត្រូវការ។ ខាងក្រោម​នេះ គឺជា​ផលប្រយោជន៍​មួយចំនួន​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​មាន​សុខ​ភាពល្អ និង​ជួយ​បំបាត់​អាការ​ជំងឺផ្សេងៗដូចជា ៖

1. ជំនួយ​ភ្នែក
នៅក្នុង​ស្លឹក​បាស មាន​វីតាមីន A ចំនួន​ច្រើន​គួរសម ដែល​យើង​ងាយស្រួល​រកបាន ហើយ​ក្រៅពី​វីតាមីន A ហើយ​នោះ បេ​តាខេ​រ៉ូ​ទីន (Beta Carotene) ដែលមាន​នៅក្នុង​ស្លឹក​បាស គឺជា​សារធាតុ​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ដែល​អាច​បំ​លែងខ្លួន​ឱ្យទៅជា​វីតាមីន A បាន​ថែម​ទៀតផង។ ដូច្នេះ ស្លឹក​បាស ជា​បន្លែ​ដែល​ជួយ​ដល់​ភ្នែក​មួយ​ប្រភេទ ដែល​អ្នក​ងាយ​រក​ទទួល​ទាន។

2. បង្កើន​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ
ដូច​បានដឹងថា ស្លឹក​បាស​មាន​វីតាមីន A និង បេ​តាខេ​រ៉ូ​ទីន ដែលជា​សារធាតុ​បង្កបង្កើត​វីតាមីន A កម្រិត​ខ្ពស់​នៅក្នុង​រាងកាយ។ ដោយឡែក វា​ក៏បាន​ជួយ​បង្កើន​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​បន្ថែម​ឱ្យ​អ្នក ធ្វើឱ្យ​អ្នក​មិន​ងាយ​ឈឺ​ថ្កាត់​ផ្តេសផ្ដាស។ ជាពិសេស អាច​ការពារ​ជំងឺ​គ្រុនផ្ដាសាយ ទើប​ប្រសិនបើ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​ខ្វះខាត​វីតាមីន A នោះ​នឹង​មានឱកាស​ឈឺ ឬ​គ្រុន​បាន​ដោយ​ងាយ​បំផុត។

3. ស្លឹក​បាស​ព្យាបាល​ទឹកនោមផ្អែម
បើតាម​អ្នកជំនាញ​ខាង​សុខភាព និង​មហាវិទ្យាល័យ​ស្រាវជ្រាវ​សុខាភិបាល​ពិភពលោក បាន​អះអាងថា នៅក្នុង​ស្លឹក​បាស​មានសារធាតុ​ប្រឆាំង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ដូចជា Flavonoid ច្រើន​គួរសម អាចជួយ​ព្យាបាល និង​ការពារ​ជំងឺផ្សេងៗបាន ទាំង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ផងដែរ។ ក្រៅពី​បានធ្វើការ​ស្រាវជ្រាវ​រក​ឃើញថា ស្លឹក​បាស មាន​ចំណែក​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម ហើយ​នៅក្នុង​ស្លឹក​បាស​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ជាច្រើន​ទៀត ដែល​ជួយ​ការពារ​ការកកើត​ជំងឺមហារីក​ផងដែរ។

4. ជួយ​ថែរក្សា​សុខភាព​ឆ្អឹង
ការរួម​ផ្សំ​នៃ​ជាតិ​កាល់ស្យូម និង​ជាតិ​ដែក ដែល​ត្រូវបាន​រកឃើញ​នៅក្នុង​ស្លឹក​បាស ជាហេតុ​ផល​ដែល​អាចជួយ​ដល់​សុខភាព​ឆ្អឹង​របស់​អ្នក​យ៉ាង​ល្អ។ លើសពីនេះទៅទៀតស្លឹក​បាស​ក៏​ត្រូវបាន​គេ​ណែនាំ​ដល់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ឱ្យទទួល​ទាន​ផងដែរ ដើម្បី​បង្កើន​ប្រសិទ្ធភាព​ក្នុងការ​លូតលាស់​របស់​គភ៌ និង​ទារក​ក្នុង​ផ្ទៃ។ ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​អាការ​ចាញ់​ទឹកដោះគោ ឬ​ពិសា​ទឹកដោះគោ​ហើយ​បណ្ដាលឱ្យ​រាក អ្នក​អាច​ងាក​មក​ទទួលទាន​ស្លឹក​បាស​ជំនួស​វិញ។

5. ព្យាបាល​អាការ​រមាស់​ដោយ​សារស​ត្វ​ល្អិត​ខាំ
ស្លឹក​បាស មាន​ធាតុ​ត្រជាក់ ជួយ​បន្សា​ពិស​ក្ដៅ​ចេញពី​សត្វល្អិត​បាន​ក្នុង​មួយកម្រិត ដោយ​អ្នកធ្វើ​ការលាង​សាច់​របួស​ដោយ​ទឹកស្អាត​ឱ្យបាន​ស្អាត រួច​យក​ស្លឹក​បាស​ចាស់ មក​ទំពា​ឱ្យ​ល្អិត ហើយ​ញី​ពីលើ​ស្នាមរបួស​ដែល​សត្វល្អិត​ខាំ។ បន្ទាប់មក បិទ​កម្ទេច​ស្លឹក​បាស​ដែល​បាន​ទំពា​ឱ្យ​ល្អិត​មួយសន្ទុះ នោះ​អាការ​រមាស់​នឹងមាន​ភា​ព​សះស្បើយ​ប្រសើរ​ឡើងវិញ។

6. បង្កើន​ប្រសិទ្ធភាព​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ
ស្លឹក​បាស​ក៏​ជា​ប្រភព​នៃ​វីតាមីន B1 ឬ​ជាតិ Thiamine ដែលមាន​តួនាទី​ក្នុងការ​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹម និង​បង្កើន​ថាមពលជំនួស​ឱ្យ​កោសិកា​ខ្លាញ់​ដែល​រាងកាយ​មិនត្រូវ​ការ​ផងដែរ។ លើសពីនេះទៅទៀត ស្លឹក​បាស​ក៏​ជួយ​ចែកចាយ​អុក​ស៊ី​ហែ្ស៊ន និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដល់​រាងកាយ​បានល្អ​ប្រសើរទៀតផង។ មិនតែប៉ុណ្ណោះ ស្លឹក​បាស មាន​អង់ស៊ីម អា​ម៉ា​យ​លែសជាច្រើន ដែល​ជួយ​ជំរុញ​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ ដែល​ការពារ​រាល់​ជំងឺ​តឹង​ពោះ ចុកសៀត​ណែន និង​ល្អ​សម្រាប់​អ្នក​និយម​បរិភោគ​អាហារ​ម្សៅ។

7. ជួយ​ការពារ​ភាពធាត់​ហួសកំណត់
អ្នក​ត្រូវ​ដឹងថា ការ​ធាត់​ហួសកំណត់​មិនមែន​បណ្តាលមកពី​ការ​ទទួលទាន​ច្រើនពេក​ទាំងស្រុង​នោះទេ វា​អាច​បណ្តាលមកពី​ការរំលាយ​អាហារ​មិនបាន​ល្អ ឬ​កត្តាផ្សេងៗមួយចំនួនទៀត។ ហេតុនេះ​ស្លឹក​បាស​អាចជួយ​អ្នក​ក្នុងការ​ការពារ​បញ្ហា​ធាត់​ហួសកំណត់​តាមរយៈ​ការជំរុញ​ល្បឿន​រំលាយ​អាហារ៕

Advertisement