ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​រំពឹងថា នឹង​ទទួលបាន​ការចុះបញ្ជី​ក្នុង​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​នៅ​ដើមឆ្នាំ2019នេះ

រហូតមកទល់​ពេលនេះ សហគមន៍​អឺរ៉ុប​មិនទាន់បាន​ចុះបញ្ជី​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ ដែលជា​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ​របស់​កម្ពុជា​នៅក្នុង​ទីផ្សារ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​នៅឡើយ​ទេ បើទោះបីជា​វិវាទ និង​ការប្តឹង​ជំទាស់​ពី​សំណាក់​ក្រុមហ៊ុន​មួយចំនួន​នៅ​អឺរ៉ុប​ត្រូវបាន​ដោះស្រាយ​រួចហើយ​ក្តី។ នេះ​បើ​យោងតាម​មន្ត្រី​នៃ​ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម។

ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ ដែលជា​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ (GI)នៅ​កម្ពុជា​ត្រូវបាន​គេ​រំពឹងថា នឹង​ទទួលបាន​ការចុះបញ្ជី​ទទួលស្គាល់​ជា​ផលិតផល​ប្រចាំ​ភូមិសាស្ត្រ​នៅ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​នៅ​ដើម​ឆ្នាំនេះ ប៉ុន្តែ​កម្ពុជា​មិនទាន់​ទទួលបាន​ដំណឹង​ល្អ​ណាមួយ​នៅឡើយ​ទេ​អំពី​ការចុះបញ្ជី​នេះ។ នេះ​បើ​យោងតាម​សម្តី​លោក អប់ រ៉ា​ឌី​ប្រធាន​នាយកដ្ឋាន​កម្មសិទ្ធិបញ្ញា​នៃ​ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម។

លោក​បាន​ថ្លែងថា ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ដែល​ត្រូវបាន​ទទួលស្គាល់ និង​ចុះបញ្ជី​ជា​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ​នៅក្នុង​ព្រះរាជាណាចក្រ​កម្ពុជា​រួចហើយនោះ នឹង​ក្លាយជា​ផលិតផល​ទី2 ដែល​នឹង​ត្រូវបាន​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​ទទួល​ចុះបញ្ជី​ជា​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ​នៅ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​បន្ទាប់ពី​ផលិតផល​ម្រេច​ខេត្តកំពត​ដោយ​ការចុះបញ្ជី​នេះ​អាច​នឹង​ធ្វើឡើង​នៅក្នុង​ឆ្នាំនេះ។

លោក រ៉ា​ឌី បានរៀបរានប់៖“ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ត្រូវបាន​គេ​រំពឹងថា នឹង​ទទួលបាន​ការចុះបញ្ជី​កាលពី​ខែមេសា ឆ្នាំ2018កន្លងទៅ ប៉ុន្តែ​ដោយសារ​មាន​បញ្ហា​មួយចំនួន​ទាក់ទង​នឹង​និយមន័យ​នៃ​ពាក្យ​ថា “ស្ករត្នោត” នៅក្នុង​ច្បាប់ GI របស់​សហគមន៍​អឺរ៉ុប ទើប​ធ្វើឱ្យ​ដំណើរការ​ចុះបញ្ជី​មានការ​ពន្យារពេល”។

លោក រ៉ា​ឌី បាន​បន្តថា៖“អ្វីៗទាំងអស់​យើង​បាន​ដោះស្រាយ​រួច​អស់ហើយ ហើយ​យើង​ក៏បាន​កែ​សៀវភៅ​បន្ទុក​នៃ​ស្ករត្នោត​របស់​យើង​ដែរ ដើម្បីឱ្យ​ស្របទៅនឹង​ច្បាប់​របស់​សហគមន៍​អឺរ៉ុប”។ លោក​បន្ថែមថា៖“ការទទួលស្គាល់​របស់​សហគមន៍​អឺរ៉ុប និង​ជួយ​ការពារ​ផលិតផល​ស្ករត្នោត​កម្ពុជា​ពី​ការបន្លំ​ម៉ាក​នៅលើ​ទីផ្សារ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប និង​ម្យ៉ាងវិញទៀត វា​នឹង​ជួយ​ឱ្យ​តម្លៃ​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ទទួលបាន​តម្លៃ​ខ្ពស់​ផងដែរ”។

គួរ​បញ្ជាក់ថា កាលពី​ខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ2017 ម្រេច​កំពត​បាន​ក្លាយជា​ផលិតផល​ទី1 របស់​កម្ពុជា​ដែល​ទទួលបាន​វិញ្ញាបនបត្រ​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ(GI) ពី​សហគមន៍​អឺរ៉ុប។ ក្នុងន័យ​ថា រាល់​ផលិតផល​ដែល​បាន​លក់​នៅ​អឺរ៉ុប គឺមាន​ឈ្មោះថា ម្រេច​កំពត ដែលមាន​ប្រភពដើម​នៅ​ខេត្តកំពត និង​ខេត្ត​ជាប់​គ្នា គឺ​ខេត្ត​កែប។

លោក សំ សារឿន ប្រធាន​សមាគម​អភិវឌ្ឍន៍​ស្ករត្នោត​ខេត្តកំពង់ស្ពឺ (KSPSPA)បានឱ្យដឹងថាចំពោះ​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​ដែល​ស្នើ​ចុះបញ្ជី​ជា​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ​នៅ​អឺរ៉ុប​នោះ គឺ​មិនមាន​បញ្ហា​អ្វី​នោះទេ​នៅពេលនេះ។

លោក សារឿន មានប្រសាសន៍ថា៖“គេ​ទទួលយក​ហើយ គ្មាន​ការប្តឹង​ជំទាស់​ទៀត​ទេ ពីមុន​មាន​ក្រុមហ៊ុន​នៅ​ស្វ៊ី​ស និង​ក្រុមហ៊ុន​នៅ​បែលហ្ស៊ិក គេ​ប្តឹង​ជំទាស់​ពី​ការចុះបញ្ជី​នេះ តែ​ឥឡូវ​គេ​ដក​ពាក្យបណ្តឹង​ហើយ យើង​អាច​ចុះ​បាន​ហើយ។ យើង​សង្ឃឹម100ភាគរយ​ថា អាច​ចុះ​បាន តែ​បាន ឬ​មិនបាន​ទាល់តែ​យើង​ទទួលបាន​វិញ្ញាបនបត្រ​សិន ទើប​យើង​អាច​និយាយបានថា ជោគជ័យ ឥឡូវ​គ្រាន់តែ​ទទួលបាន​ការចុះបញ្ជី ប៉ុន្តែ​មិនទាន់​ដល់ដៃ​យើង​ទេ ទាល់តែ​ដល់ដៃ​យើង​សិន ទើប​ជោគជ័យ”។

លោក​បាន​បញ្ជាក់ទៀតថា៖“នៅពេល​យើង​ទទួលបាន​វិញ្ញាបនបត្រ​ការទទួលស្គាល់​របស់​ស​ហគ​មន៍​អឺរ៉ុប​ហើយ យើង​នឹង​ស្នើ​ទៅ​ក្រសួង​ដើម្បី​ឆែកមើល​សណ្ឋាន​ដី​ក្នុងស្រុក​ផ្សេងទៀត​នៅក្នុង​ខេត្តកំពង់ស្ពឺ ព្រោះ​យើង​មាន​សក្តានុពល​ផលិត​ច្រើន​ដោយ​ពង្រីក​តំបន់​ផលិត យើង​ត្រូវ​ពិនិត្យ​ដី ស្ថានភាព​ដី ដែល​បច្ចុប្បន្ន​យើង​មាន​ឧដុង្គ សំរោង​ទង អង្គស្នួល តែ​យើង​នៅ​ខ្វះ 6ស្រុក​ទៀត​ដែល​យើង​កំពុង​សិក្សា​បន្ត”។

លោក​ប្រធាន​សមាគម​អភិវឌ្ឍន៍​ស្ករត្នោត​ខេត្តកំពង់ស្ពឺ​បាន​បន្តថា នៅ​ឆ្នាំ2018 សមាគម​របស់លោក ដែលមាន​សមាជិក​ប្រមាណ​ជា 250នាក់​បាន​ផលិត​ស្ករត្នោត​បាន​ចំនួន 300តោន។ ក្នុងនោះ​ស្ករ​សាច់មាន​ចំនួន 55តោន និង​ស្ករ​ម្សៅ​ចំនួន 245តោន។

លោក​បន្តថា ក្រុមហ៊ុន ខន​ហ្វី​រែ​ល បាន​បញ្ជា​ទិញ​ប្រមាណ​ជា 145តោន និង​ក្រុមហ៊ុន Signatures of Aisa បាន​បញ្ជា​ទិញ​ចំនួន 58តោន ហើយ​ក្រៅពីនោះ គឺ​ទិញ​ដោយ​ក្រុមហ៊ុនតូចៗនៅក្នុង​ស្រុក។

លោក​សារឿន បាន​បន្តថា បច្ចុប្បន្ននេះ​តាមរយៈ​ការចុះ​កិច្ចព្រមព្រៀង​ជាមួយ​ក្រុមហ៊ុន​ក្នុងស្រុក​នានា ធ្វើឱ្យ​តម្លៃ​ស្ករត្នោត​កំពង់ស្ពឺ​មាន​ទីផ្សារ​ល្អ ដោយ​លោក​បញ្ជាក់ថា ក្នុង1គីឡូក្រាម​ស្ករត្នោត កសិករ​អាច​លក់ បាន​ចាប់ពី 5,200រៀល ដល់6,០០០រៀល​តាម​តំបន់ និង​តាម​ក្រុមហ៊ុន​បញ្ជា​ទិញ។

បើតាម​លោក សារឿន ក្នុង1គីឡូ​ស្ករត្នោតកសិករ​ត្រូវ​ចំណាយ​ថ្លៃដើម​ប្រមាណ​ជា 5,050រៀល។ លោក​មានប្រសាសន៍ថា នៅពេលនេះ​តម្រូវការ​ស្ករត្នោត​សរីរាង្គ​មាន​ជាង 75ភាគរយ ដោយហេតុថា ការនាំចេញ​ភាគច្រើន​ទៅ​បរទេស ដូច្នេះ​អ្នកបញ្ជា​ទិញ​អត់​ស្គាល់​ស្ករ GI ដែលជា​ផលិតផល​ស្ករត្នោត​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ​ទេ។ លោក​បញ្ជាក់ថា ដើម្បី​បំពេញតម្រូវការ​ទីផ្សារ លោក​បាន​បែងចែក​ប្រភេទ​ដើមត្នោត​ដែល​ចាត់ទុកជា​ត្នោត​សរីរាង្គ និង​GI។

លោក​បាន​ពន្យល់ថា៖“បរទេស​ស្គាល់ GI តិចតួច តែ​គេ​ស្គាល់​សិរីរាង្គ អត់​មាន​ជាតិពុល អត់​មានប្រើ​ប្រាស់​សារធាតុ​គីមី​នៅពេល​កែច្នៃ ចេញពី​ដើម​យកមក​រម្ងាស់​អត់​គីមី គេ​ខ្លាច​កន្លែង​ហ្នឹង អុីចឹង​នៅ​បរទេស ស្ករស​រិ​រា​ង្គ គឺ​នៅ​ក្នុងព្រៃ ចេញពី​ព្រៃ បើ​មាន​ស្រែ​អត់​ទេ ហើយ​បើ​នៅក្នុង​ស្រែ តែ​នៅ​ឆ្ងាយ​ពី​ភ្លឺស្រែ 3ម៉ែត្រ ឬ1ម៉ែត្រ យើង​ប្រើ​ឈ្មោះ​សរីរាង្គ​បាន“។

លោក​សារឿន​បាន​ពន្យល់ថា៖“សំខាន់​កសិករ​ដឹង​តែ​ផលិត​ទេ ពេល​យើង​ចុះទៅ​ជួប​ពួកគាត់ យើង​ពន្យល់​គាត់ ប្រាប់​គាត់​ពី​ហេតុផល​នៃ​ដើមត្នោត​ដែល​អាច​ធ្វើជា​សរីរាង្គ​បាន ដោយឡែក​រម្ងាស់​ស្ករ​ដូចគ្នា អ្វីៗដូចគ្នា​ទាំងអស់ ដូច្នេះ​យើង​និយាយ​ពី​ដើមត្នោត និង​រុក្ខជាតិ​ពពេល ជា​រុក្ខជាតិ​ដែល​យកមក​កូរ​លាយ គ្មាន​សារធាតុ​គីមី​ទេ”។

លោក​បន្តថា៖“បើ​កសិករ​ណាមួយ​ចង់​ផលិត​ស្ករ​សរីរាង្គ សមាគម​នឹង​ពិនិត្យមើល​ដើមត្នោត​ក្នុង​ចម្ការ ក្នុងព្រៃ បើ​ដើមត្នោត​អត់​ជាប់​នឹង​ស្រែ​ដែល​កសិករ​ធ្វើការ​បាច​ជី​ដាក់​ស្រែ​ទេ អុីចឹង​គេ​ត្រូវ​ធ្វើតាម​សៀវភៅ​បន្ទុក សរីរាង្គ ដោយឡែក​ដើមត្នោត GI វិញ បានន័យថា ឱ្យតែ​នៅក្នុង​ស្រែ ហើយ​ស្ថិតនៅក្នុង​ខេត្តកំពង់ស្ពឺ គឺជា GI យើង​ពិនិត្យ​តែ​តំបន់​ដែល​ដើមត្នោត​ដុះ​នៅលើ​ដី​នោះទេ។

លោក ចាន់ ពេជ្រ អ្នកគ្រប់គ្រង​ទូទៅ​នៃ​ក្រុមហ៊ុន Signatures of Asia បាន​ថ្លែងថា ឆ្នាំនេះ​យើង​នឹង​បញ្ជា​ទិញ 130តោន ក្នុងនោះ​ស្ករ​ម្សៅ​យើង​នឹង​បញ្ជា​ទិញ 100តោន និង​ស្ករ​សាច់​ចំនួន 30តោន។ លោក​ពេជ្រ និយាយថា ការចុះបញ្ជី​ស្ករត្នោត​នៅ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​អាច​នឹង​ជួយ​ដល់​អាជីវកម្ម​របស់​យើង ដរាបណា​យើង​មាន​កញ្ចប់​ថវិកា​ក្នុងការ​ផ្សព្វផ្សាយ។

លោក​បន្តថា GI គឺជា​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ ដែល​ធ្វើឱ្យ​ផលិតផល​នេះ​មាន​គុណភាព​ពិសេស​ជាងគេ តែ​បើសិនជា​យើង​ខ្វះ​ការផ្សព្វផ្សាយអតិថិជន​នៅ​សហគមន៍​អឺរ៉ុប​មិនបាន​យល់​ពី​ផលិតផល​របស់​កម្ពុជា​ទេ ជាពិសេស​ផលិតផល​សម្គាល់​ភូមិសាស្ត្រ។

លោក​ពេជ្រ​បាន​បន្ថែមទៀតថា៖“វា​មាន​ផលប្រយោជន៍ គ្រាន់តែ​ថា ភ្លាមៗវា​មាន​ភាពលំបាក​តិចតួច វា​ផ្តល់នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​តិច ប៉ុន្តែ​អនាគត​វា​នឹង​ល្អ”។ លោក​ថា ក្រុមហ៊ុន​យើង​មាន​ដៃគូ​ចំនួន3ទៅ4ប្រទេស​ដែរ ដូចជា អុីតាលី ហូ​ឡង់ អាមេរិក”។ លោក​បញ្ជាក់ថា តម្រូវការ​មាន​ច្រើនជាង​នេះ តែ​ក្រុមហ៊ុន​យើង​មានការ​ពិបាក​ក្នុងការ​ប្រមូល ដោយសារ​កសិករ​ផ្គត់ផ្គង់​មិន​គ្រប់។

យ៉ាងណាក៏ដោយ​លោក សារឿន បាន​បន្តថា ក្នុង​ឆ្នាំ2009 ពេលដែល​សមាគម​បង្កើតឡើង ដើមត្នោតមាន​ជាង 1លាន​ដើម​នៅ​ស្រុក​ឧដុង្គ ស្រុក​សំរោង​ទង និង​ស្រុក​អង្គស្នួល ដោយឡែក​នៅ2010 ដើមត្នោត​បាន​ថយចុះ ព្រោះ​នៅពេលដែល​គេ​ទិញ​ដី​ធ្វើការ​អភិវឌ្ឍ អុីចឹង​គេ​កាប់​ដើមត្នោត​ជា​អត្តសញ្ញាណ​នោះ​ចោល ព្រោះ​វា​មិនមែនជា​សម្បត្តិ​រដ្ឋ​ទេ ដូច្នេះ​យើង​មានតែ​ការអប់រំ។

លោក​ថា ដើម្បី​បាន​ស្ករ 300តោន​យើង​ត្រូវមាន​សមាជិក​ជាង 200គ្រួសារ ទៅ 250គ្រួសារ តែ​យើង​មាន​រួចហើយ។ យើង​គ្រោង​ពង្រីក​បន្ថែមទៀត ព្រោះ​សមត្ថភាព​របស់​ខេត្តកំពង់ស្ពឺ​អាច​ផលិត​បាន​លើស 500តោន នេះ​បើ​រាប់បញ្ចូល​ទាំង​ការផលិត​តាម​ស្តង់ដារ និង​មិន​តាម​ស្តង់ដារ ប៉ុន្តែ​សមាគម​ផ្តោត​តែ​តួលេខ​ផលិត​របស់​កសិករ​ដែ​ល​ស្ថិតក្នុង​សមាគម​ប៉ុណ្ណោះ។ លោក​ប្រាប់ថា ស្ករ​ម្សៅ​ពិបាក​ផលិត​ជាង​ស្ករ​ធម្មតា ព្រោះ​ត្រូវការ​កម្លាំង​ពលកម្ម​ច្រើន​ដើម្បី​ហាល និង​ស​ម្ងួ​ត។

លោក​សារឿន​ក៏បាន​លើក​ពី​ហានិភ័យ​ផងដែរ​ទាក់ទង​នឹង​ការធ្វើ​ចំណាកស្រុក ការបញ្ឈប់​របរ​ឡើងត្នោត​របស់​កសិករ ខណៈពេល​ឧស្សាហកម្ម​កើនឡើង ដែល​នេះ​ជា​ហានិភ័យ​មួយ​ក្នុងការ​ផ្គត់ផ្គង់​ស្ករ ដោយសារតែ​ការបោះបង់ចោល។

ដោយឡែក​លោក​បាន​ប្រាប់​ដែរ​ថា បើ​តម្លៃ​ស្ករត្នោត​ខ្ពស់​រហូតដល់ 2ដុល្លារ​ក្នុង1គីឡូ អាច​នឹងមាន​ការធ្វើ​ត្នោត​ច្រើន ព្រោះ​ពួកគេ​នឹង​ត្រឡប់មក​ធ្វើ​វិញ តែ​នៅពេលនេះ​កន្លែង​ខ្លះ​លក់បាន 1ដុល្លារ 25សេន និង​ខ្លះ​លក់បាន 1ដុល្លារ​កន្លះ៕

Advertisement