បន្លែ​សុវត្ថិភាព​ចាប់ផ្តើម​មាន​ទីផ្សារ​ ខណៈ​បន្លែ​ប្រើប្រាស់​សារធាតុគីមី​ប្រឈម​នឹង​ការ​ធ្លាក់​តម្លៃ​

ដើម្បី​លើកកម្ពស់​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​សុវត្ថិភាព​ក្នុង​ស្រុក​ ធនាគារ​អភិវឌ្ឍន៍​ជនបទ​បាន​និង​កំពុង​អនុវត្ត​គម្រោង​ជំរុញ​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ធម្មជាតិ​ ដោយធ្វើ​ការ​ផ្សារភ្ជាប់​រវាង​សហគមន៍​ដាំដុះ​បន្លែ​ ជាមួយ​ក្រុមហ៊ុន​ប្រមូល​ទិញ​បន្លែ​ និង​ក្រុមហ៊ុន​ផ្គត់ផ្គង់​ធាតុ​ចូល​ខាង​កសិកម្ម​របស់​ជប៉ុន​។

បើ​យោង​តាម​ធនាគារ​អភិវឌ្ឍន៍​ជនបទ​ ការ​ផ្សារភ្ជាប់​នេះ​បាន​ជំរុញ​ឱ្យ​ក្រុមហ៊ុន​ធ្វើ​កិច្ចសន្យា​ក្នុង​ការ​ប្រមូល​ទិញ​បន្លែ​ពី​ប្រជាកសិករ​ក្នុង​សហគមន៍​ដែល​បាន​ដាំដុះ​បន្លែ​តាម​ស្តង់ដារ​កំណត់​របស់​ក្រុមហ៊ុន​។

លោក​ កៅ​ ថាច​ អគ្គនាយក​ធនាគារ​អភិវឌ្ឍន៍​ជនបទ​បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ កសិករ​មួយចំនួន​ជួប​ផល​លំបាក​លើ​ដំណាំ​កសិផល​របស់​ខ្លួន​ដោយសារ​ទីផ្សារ​លក់​បន្លែ​នៅ​មានកម្រិត​ រហូតដល់​មាន​ពេលខ្លះ​ដាំ​ហើយ​ទុក​សម្រាប់​កាត់ចោល​ និង​លក់​បាន​ថោ​កៗ​ និង​នៅ​តំបន់​ខ្លះ​មាន​ដី​ដាំដុះ​ល្អ​ មានជីជាតិ​ និង​មាន​សក្តា​នុ​ពល​ ប៉ុន្តែ​ដី​នោះ​ត្រូវ​បាន​ទុក​ទំនេរ​ចោល​ដោយ​មិន​ប្រើការ​ក៏​មាន​។

លោក​ កៅ​ ថាច​ បាន​បញ្ជាក់​ថា​ ដើម្បី​ដោះស្រាយ​លើ​បញ្ហា​នេះ​ ធនាគារ​អភិវឌ្ឍន៍​ជនបទ​ បាន​និង​កំពុង​អនុវត្ត​គម្រោង​ជំរុញ​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ធម្មជាតិ​ ដោយធ្វើ​ការ​ផ្សារភ្ជាប់​រវាង​សហគមន៍​ដាំដុះ​បន្លែ​ជាមួយ​ក្រុមហ៊ុន​ប្រមូល​ទិញ​បន្លែ​ និង​ក្រុមហ៊ុន​ផ្គត់ផ្គង់​ធាតុ​ចូល​ខាង​កសិកម្ម​របស់​ជប៉ុន​ ដោយក្រុម​ហ៊ុន​មាន​កិច្ចសន្យា​ក្នុង​ការ​ប្រមូល​ទិញ​បន្លែ​ពី​ប្រជាកសិករ​ក្នុង​សហគមន៍​ដែល​បាន​ដាំដុះ​បន្លែ​តាម​ស្តង់​ដា​កំណត់​របស់​ក្រុមហ៊ុន​។

លោក​មានប្រសាសន៍​ថា​៖ “ធនាគារ​អភិវឌ្ឍន៍​ជនបទ​នឹង​បន្ត​គាំទ្រ​ និង​ផ្តល់​ឥណទាន​ដោយ​យក​អត្រា​ការប្រាក់​ក្នុង​កត្តា​អនុគ្រោះ​ដល់​ប្រជា​សហគមន៍​ដើម្បី​លើកកម្ពស់​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ធម្មជាតិ​ និង​ជួយ​ពង្រីក​សេដ្ឋកិច្ច​ជនបទ​”។

លោក​ កៅ​ ថាច​ ថ្លែង​ថា​ គម្រោង​ជំរុញ​ការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ធម្មជាតិ​នឹង​ត្រូវ​ធ្វើការ​ផ្សារភ្ជាប់​រវាង​សហគមន៍​ដាំដុះ​បន្លែ​ជាមួយ​ក្រុមហ៊ុន​ប្រមូល​ទិញ​បន្លែ​ ហើយ​ក្រុមហ៊ុន​បញ្ជាទិញ​នឹង​ធ្វើ​កិច្ចសន្យា​បញ្ជាទិញ​កសិផល​ធម្មជាតិ​ជាមួយនឹង​កសិករ​។

លោក​បន្ត​ថា​ នា​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​ ធនាគារ​អភិវឌ្ឍន៍​ជនបទ​បាន​ធ្វើការ​ជាមួយ​សហគមន៍​នៅ​ស្រុក​ស្អាង​ ខេត្តកណ្តាល​ ខេត្តព្រៃវែង​ និង​ផ្នែក​ខ្លះ​នៅ​កំពង់ឆ្នាំង​ និង​ខេត្ត​កំពង់ស្ពឺ​។ លោក​អគ្គនាយក​បានឱ្យ​ដឹង​ទៀត​ថា​ កសិករ​បាន​ចូលរួម​ក្នុង​គម្រោង​នេះ​អាស្រ័យ​ទៅតាម​តំបន់​ ដោយ​ខេត្ត​ខ្លះ​មាន​ 30​ និង50គ្រួសារ​ក្នុង​មួយ​សហគមន៍​ ខណៈ​ធនាគារ​អភិវឌ្ឍន៍​ជនបទ​នឹង​ពង្រីក​ទៅដល់​ខេត្តសៀមរាប​ បាត់ដំបង​ កំពង់ធំ​ និង​ពោធិ៍សាត់​ទៀត​។

លោក​អគ្គនាយក​ធនាគារ​អភិវឌ្ឍន៍​ជនបទ​ចង់​លើកកម្ពស់​ជីវភាព​អ្នក​ដាំដុះ​បន្លែ​ និង​មិន​ចង់ឱ្យ​មានការ​ប្រើប្រាស់​សារធាតុគីមី​ ដើម្បី​បង្កើន​សុខុមាលភាព​ប្រជាជន​ ដូច្នេះហើយ​ទើប​យើង​ចង់ឱ្យ​កសិករ​អនុវត្ត​តាម​ស្តង់ដារ​សុវត្ថិភាព​។ គម្រោង​នេះ​ទើបតែ​ចាប់ផ្តើម​ក្នុង​ឆ្នាំនេះ​ ដើម្បី​ចូលរួម​កាត់បន្ថយ​ការនាំចូល​បន្លែ​ពី​ប្រទេសជិតខាង​។ ជំហាន​ដំបូង​ យើង​នឹង​ជំរុញ​ការផលិត​ឱ្យ​បាន​ 30​ ទៅ40តោន​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។ លោក​ថា​ ទុន​សម្រាប់​ផ្តល់​ឱ្យ​ផលិតកម្ម​បន្លែ​មាន​ច្រើន​គួរសម​ដែរ​ប្រមាណ​ជា​ 17ភាគរយ​នៃ​ប្រាក់កម្ចី​សរុប​របស់​ធនាគារ​។

លោក​បន្ត​ថា​ មាន​ក្រុមហ៊ុន​បោះ​ដុំ​បន្លែ​ចំនួន​ 13ក្រុមហ៊ុន​បានសម្រេច​ចូលរួម​ជួយ​កសិករ​ និង​អ្នក​បរិភោគ​ ដូច្នេះ​យើង​ចាប់ផ្តើម​គម្រោង​បន្លែ​សុវត្ថិភាព​នេះ​ឡើង​ ហើយដោយ​ឡែក​រឿង​អត្រា​ការប្រាក់​ គឺ​ប្រមាណ​ជា​ 8 ទៅ9ភាគរយ​ចំពោះ​សហគមន៍​។

លោក​អគ្គនាយក​បាន​បញ្ជាក់​ថា​៖ “យើង​គិតថា​ ការ​ផ្គត់ផ្គង់​អត់​បញ្ហា​ទេ​ ប៉ុន្តែ​យើង​ភ័យខ្លាច​លើ​តម្រូវការ​ ដោយសារតែ​យើង​ត្រូវ​ប្រកួត​ជាមួយ​បន្លែ​នាំចូល​ តែ​យើង​នឹង​មានការ​កត់ត្រា​ច្បាស់លាស់​តាំងពី​ការផលិត​ រហូតដល់​ការចែកចាយ​លើ​ទីផ្សារ​។ គម្រោង​នេះ​នឹង​បន្ត​រហូត​ យើង​នឹង​រៀបចំ​ការ​ផ្សព្វផ្សាយ​លើ​ការទិញ​បន្លែ​សុវត្ថិភាព​ ឬធ្វើ​ពិ​ព័រ​ណ៌​តាំង​បង្ហាញ​បន្លែ​ធម្មជាតិ​របស់​យើង​”។

លោក​ នៅ​ កែវ​ កសិករ​នៅ​ស្រុក​ស្អាង​ ខេត្តកណ្តាល​បាន​និយាយ​ថា​ នៅ​តំបន់​របស់​លោក​ កសិករ​ដាំ​បន្លែ3ប្រភេទ​ មាន​បន្លែ​ដាំ​ដោយ​ប្រើប្រាស់​សារធាតុគីមី​ បន្លែ​សុវត្ថិភាព​ និង​បន្លែ​ស្តង់​ដាស​រី​រាង្គ។ លោក​ កែវ​ រៀបរាប់​ថា​ ក្នុង​មួយថ្ងៃ​យើង​អាច​ផ្គត់ផ្គង់​បន្លែ​បាន​ក្នុង​មួយ​គ្រួសារ​ពី​ 500​ ទៅ​ 800គីឡូក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។ ហើយ​អ្នក​ដាំ​បន្លែ​សរីរាង្គ​ មាន​ជាង​ 20គ្រួសារ​។

លោក​ កែវ​ ថា​ កសិករ​អ្នក​ដាំ​បន្លែ​សុវត្ថិភាព​ម្នាក់​ដែល​ស្ថិត​ក្នុងចំណោម​ជាង​ 50គ្រួសារ​បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ នៅក្នុង​តំបន់​របស់​លោក​ ភាគច្រើន​ពួកគាត់​ដាំ​ ស្ពៃចង្កឹះ​ ស្ពៃខៀវ​ ស្ពៃ​តឿ​ ខាត់ណា​ តាំង​អោ​ ស្ពៃ​ក្តោប​ ផ្កា​ខាត់ណា​ ជាដើម​។ លោក​បន្ត​ថា​ ខាង​ទីផ្សារ​បាន​ចុះ​មក​ទទួលយក​ផ្ទាល់​ពី​ក្រុមហ៊ុន​ ភូមិ​កសិកម្ម​ធម្មជាតិ​ ដោយ​សហគមន៍​របស់​លោក​តែង​ផ្គត់ផ្គង់​បន្លែ​បាន​ជា​រៀងរាល់​ខែ​ ដោយសារ​កសិរ​ករ​ដាំ​បន្លែ​ឆ្លាស់គ្នា​។

លោក​ កែវ​ ថា​ បាន​រៀបរាប់​ទៀត​ថា​៖ “យើង​ធ្វើ​កិច្ចសន្យា​ជាមួយ​ក្រុមហ៊ុន​ ដោយសារ​តម្លៃ​អាច​ទទួលយក​បាន​ យើង​ទទួល​បាន​តម្លៃ​ទាប​បំផុត​ 2,500រៀល​ និង​ខ្ពស់​បំផុត​ 10,000រៀល​ក្នុង​ 1គីឡូក្រាម​ អាស្រ័យ​ទៅលើ​ប្រភេទ​បន្លែ​។ លោក​បន្ត​ថា​ បន្លែ​សុវត្ថិភាព​មាន​តម្រូវការ​ខ្ពស់​ ហើយ​កសិករ​មិន​អាច​ផ្គត់ផ្គង់​តាម​តម្រូវការ​បាន​គ្រប់​”។

លោក​ ថា​ បានឱ្យ​ដឹង​ទៀត​ថា​ នៅក្នុង​តំបន់​របស់​លោក​ ក៏​មាន​កសិករ​ច្រើន​ដែរ​ដែល​ធ្វើការ​ដាំដុះ​បន្លែ​ដោយ​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​កសិកម្ម​ ហើយ​ទីផ្សារ​របស់​ពួកគេ​ គឺ​សម្រាប់​ផ្គត់ផ្គង់​នៅ​ផ្សារ​ដើម​គ និង​ផ្សារ​នាគ​មាស​។ លោក​បន្ត​ថា​ ការ​ដាំ​បន្លែ​ដោយ​ប្រើប្រាស់​ថ្នាំ​កសិកម្ម​ គឺ​ដោយសារតែ​ពួកគេ​មិន​មានលទ្ធភាព​ធ្វើ​ឱ្យ​បាន​តាម​ស្តង់​ដា​ដែល​ក្រុមហ៊ុន​បញ្ជាទិញ​តម្រូវ​ ឯតម្លៃ​វិញ​ បន្លែ​ធម្មតា​មានតម្លៃ​ចាប់ពី​ 500​ ទៅ​ 1,000រៀល​ ហើយ​តម្លៃ​នេះ​ក៏​មិនសូវ​ជា​ច្បាស់លាស់​ដែរ​។

យោង​តាម​របាយការណ៍​ថ្មី​មួយ​ពី​ក្រសួង​កសិកម្ម​បានឱ្យ​ដឹង​ថា​ ប្រជាជន​កម្ពុជា​បាន​ទទួលទាន​បន្លែ​ជាមធ្យម​ 543តោន​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​កាលពី​ឆ្នាំមុន​ ហើយ​ក្រសួង​បាន​ជំរុញ​ឱ្យ​កសិករ​បង្កើន​ផលិតកម្ម​ដើម្បី​បំពេញ​តម្រូវការ​ក្នុង​ស្រុក​ដែល​កំពុង​កើនឡើង​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​។

របាយការណ៍​របស់ក្រ​សួង​បាន​បង្ហាញថា​ កម្ពុជា​អាច​ផលិត​បន្លែ​បាន​ត្រឹមតែ​ 400តោន​ប៉ុណ្ណោះ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ក្នុង​ឆ្នាំ2018​ និង​មាន​ប្រហែល​ជាង​ 140តោន​ទៀត​ត្រូវ​បាន​នាំចូល​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ ដែល​ភាគច្រើន​ពី​ប្រទេស​វៀតណាម​ថៃ​ និង​ចិន​។

កាលពី​ខែកញ្ញា​ ឆ្នាំ2017​ រដ្ឋាភិបាល​បាន​ធ្វើ​គម្រោង​មួយ​ដើម្បី​ជំរុញ​ការផលិត​បន្លែ​គ្មាន​ជាតិគីមី​បានសម្រេច​ គម្រោង​នោះ​មានឈ្មោះ​ថា​ “គម្រោង​ជំរុញ​ចំណីអាហារ​” ដែល​មាន​ថវិកា​ចំនួន​ 20លាន​ដុល្លារ​។បច្ចុប្បន្ន​គម្រោង​នេះ​កំពុង​ត្រូវ​បាន​អនុវត្ត​នៅក្នុង​ខេត្តតាកែវ​ កណ្តាល​ ព្រៃវែង​ កំពង់ស្ពឺ​ កំពង់ចាម​ពោធិ៍សាត់​ កំពង់ឆ្នាំង​ បាត់ដំបង​ សៀមរាប​ និង​ខេត្ត​ត្បូងឃ្មុំ​៕

Advertisement