មក​ដឹងពី​អាហារ​មួយចំនួន​ ដែល​មិន​គួរ​ទទួលទាន​ជាមួយ​គ្រឿងស្រវឹង​

តាមពិត​យើង​មិន​ចង់​ណែនាំ​ឱ្យ​លោកអ្នក​ទទួលទាន​ជាតិ​គ្រឿងស្រវឹង​ច្រើនពេក​នោះ​ទេ​ ព្រោះ​គ្រឿងស្រវឹង​ងាយ​នឹង​ធ្វើ​ឱ្យ​ខូចសុខភាព​ និង​ប្រព័ន្ធ​ការ​ចងចាំ​ខ្លាំង​ណាស់​។ ប៉ុន្តែ​ប្រសិនបើ​អ្នក​យកចិត្ត​ទុកដាក់​ពី​ការថែទាំ​សុខភាព​ ហើយ​ត្រូវ​ទទួលទាន​គ្រឿងស្រវឹង​ខណៈ​មាន​ពិធីជប់លៀង​ ពិធី​មង្គលការ​នានា​នោះ​ អ្នក​គួរតែ​ដឹងពី​អាហារ​ និង​បរិមាណ​ជាតិ​ស្រវឹង​ដែល​ត្រូវ​ទទួលទាន​ ដែល​មិន​បំផ្លាញ​ដល់​សុខភាព​។ មាន​អាហារ​មួយចំនួន​ដែល​ត្រូវ​បាន​អ្នកជំនាញ​សុខភាព​អះអាង​ថា​ ទទួលទាន​លាយ​ជាមួយ​គ្រឿងស្រវឹង​ នឹង​បណ្ដាល​ឱ្យ​អ្នក​ខូច​ថ្លើម​ ហើយ​ចុះ​ខ្សោយ​អង់​ទី​ករ​ការពារ​ជំងឺ​។ នៅក្នុង​ថ្ងៃនេះ​ ទស្សនាវដ្តី​ ឡា​រ៉ែ​ន សូមជម្រាប​ជូន​ប្រិយមិត្ត​អ្នកអាន​អំពី​អាហារ​គួរ​ចៀសវាង​ខណៈ​ពេល​ទទួលទាន​គ្រឿងស្រវឹង​។

1. អាហារ​មាន​រសជាតិ​ប្រៃ​
អាហារ​មាន​រសជាតិ​ប្រៃ​ដូចជា​ គ្រឿងក្លែម​ ​;ប្រភេទ​បុក​ គឺ​ធ្វើ​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នកទទួល​នូវ​សូដ្យូម​ច្រើន​។ ធាតុ​សូដ្យូម​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នក​ស្រេកទឹក​ ​;នោះ​វា​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​អ្នកទទួល​ទាន​គ្រឿងស្រវឹង​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើនឡើង​ដោយ​អចេតនា​។ ដើម្បី​កែ​ប្រែ​បញ្ហា​នេះ​ អ្នក​គួរតែ​កុំ​ប្រើ​អំបិល​ជាមួយ​គ្រឿង​ក្លែម​ ហើយ​គួរតែ​ប្រើ​បន្លែ​លាយ​ជាមួយ​ឱ្យ​បាន​ច្រើនជាង​សាច់​ទើប​ល្អ​។

2. អាហារ​មាន​រសជាតិ​ជូរ​
គ្រឿងក្លែម​ដែល​ប្រើ​ផ្លែក្រូច​ដូចជា​ ភ្លា​ ទឹកត្រី​បុក​ និង​ជ្រក់​ជាដើម​នោះ​ បើ​ទទួលទាន​ជាមួយ​គ្រឿងស្រវឹង​ ឬជាតិ​អាកុល​ អាច​បណ្ដាល​ឱ្យ​កើត​ជំ​ងឺ​សន្លាក់​ហ្កោ​ត។ ជំងឺ​នេះ​មិន​ត្រឹមតែ​វាយ​ប្រហារ​ចំពោះ​សន្លាក់​នោះ​ទេ​ វា​ក៏​ធ្វើ​ឱ្យ​ឆ្អឹង​របស់​មនុស្សយើង​ងាយ​ពុក​ថែមទៀត​ផង​។ ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​ជំងឺ​ប្រចាំ​កាយ​ អ្នក​គួរតែ​ចៀសវាង​ពី​ការ​ទទួលទាន​បែបនេះ​ ព្រោះថា​ មាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​ចំពោះ​សុខភាព​ខ្លាំង​ណាស់​។

3. នំប៉័ង​
ក្នុងករណី​ដែល​ទទួលទាន​ស្រា​បៀរ​ជាមួយ​នំប៉័ង​ នោះ​អ្នក​ត្រូវ​ដឹង​ថា​ នំបុ័ង​ និង​ស្រា​បៀរ​ត្រូវ​បាន​ផលិត​ចេញពី​ដំបែ​ទាំងពីរ​។ អាហារ​ដែល​ធ្វើ​អំពី​ដំបែ​អាច​បណ្តាល​ឱ្យ​ហើមពោះ​ ឬរំលាយ​អា​ហារ​មិនបាន​ល្អ​។ អ្នក​អាច​នឹង​កើត​អាការ​ ចុក​ឆ្អល់​ រាក​មួល​ តឹងណែន​ក្នុង​ពោះ​ និង​មាន​ខ្យល់​ក្នុង​ពោះវៀនធំ​ជាដើម​។

4. ភេសជ្ជៈ​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ​
ភេសជ្ជៈ​គ្មាន​រូបមន្ត​ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មនុស្សជា​ច្រើន​ប្រើជា​គ្រឿង​លាយ​ជាមួយ​ស្រា​ក្រឡុក​ ក៏​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ដែល​ ខណៈ​ដែល​អ្នកទទួល​ទាន​ស្រា​លើសកម្រិត​កំណត់​។ គ្រឿង​ទាំងពីរ​នេះ​ផ្សំ​ចូលគ្នា​បង្កើត​បាន​ជា​ កាបូន​នៅក្នុង​ឈាម​ ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​សរសៃឈាម​រួម​ត្បៀត​ ហើយ​ប្រព័ន្ធ​លំ​ហូរឈាម​ទៅកាន់​បេះដូង​ក៏​កាន់តែ​យឺត​ផង​ដែរ​។ ហានិភ័យ​នោះ​គឺ​ អ្នក​នឹង​ប្រឈមមុខ​ជា​មួយ​ជំងឺលើសឈាម​ និង​ជំងឺបេះដូង​ជាដើម​។

5. អាហារ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ខ្ពស់​
ជា​ការពិត​ណាស់​ ប្រសិនបើ​អ្នកទទួល​ទាន​ស្រា​ក្លែម​ជាមួយ​អាហារ​បំពង​ស្រួយ​ៗ ឬអាហារ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន​ វា​អាច​បណ្ដាល​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​ផលិត​អង់ស៊ីម​ដែល​លើកកម្ពស់​ដល់​ការ​ស្រូប​យកជាតិ​ខ្លាញ់​។ ដូច្នេះ​ប្រសិនបើ​អ្នក​ទទួលទាន​គ្រឿងស្រវឹង​ យកល្អ​កុំ​ទទួល​អាហារ​មួយ​ប្រភេទ​នេះ​ឱ្យ​សោះ​ វា​នឹងអាច​បង្ក​ឱ្យ​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ ហើយ​ធ្វើ​ឱ្យ​ខូច​ថ្លើម​ថែមទៀត​។

6. ការ៉ុត​
មាន​មនុស្សជា​ច្រើន​ជឿជាក់​ថា​ ការ​ទទួល​ទាន​ទឹក​ការ៉ុត​ធ្វើ​ឱ្យ​ត្រជាក់​ដល់​ថ្លើម​ សួត​ និង​ល្អ​សម្រាប់​ក្រពះ​។ តែ​ទោះជាយ៉ាងណា​តាម​ការ​សិក្សា​ជាច្រើន​បង្ហាញថា​ ជាតិ​ Carotene​ នៅ​ក្នុង​ការ៉ុត​ពេល​ដែល​បញ្ចូលជាមួយ​នឹង​គ្រឿង​ស្រវឹង​នឹង​ផលិត​ទៅជា​ជាតិពុល​ ដែល​បង្ក​គ្រោះ​ថ្នាក់​ ហើយ​ជាតិពុល​នឹង​កើនឡើង​ទ្វេដង​ប្រសិន​បើ​វាទ​ទួល​រង​នូវ​សម្ពាធ​គ្រឿងស្រវឹង​ច្រើន​។

7. ប៉េងប៉ោះ​
ប៉េងប៉ោះ​មាន​ផ្ទុក​អាស៊ីត​ Tannic​ អាចប​ង្កើត​នៅក្នុង​ក្រ​ពះ​បណ្តោល​ឱ្យ​ស្ទះ​ពោះវៀន​ ពិបាក​រំ​លាយ​នៅ​អំឡុង​ពេល​ទទួលទាន​ស្រា​បៀរ​ និង​ស្រា​ចូល​ទៅជាមួយ​គ្នា​។ ហេតុនេះ​ហើយ​ពេល​ដែល​អ្នកទទួល​ទាន​គ្រឿងស្រវឹង​ អ្នក​គួរតែ​ទទួល​ទាន​អាហារ​នេះ​ឱ្យ​មាន​ដែន​កំណត់​ ដើម្បី​ធានា​សុវត្ថិភាព​ដល់​ប្រព័ន្ធ​រំលាយអាហារ​។

8. សាច់គោ​
សាច់គោ​ផ្តល់​នូវ​សារធាតុ​ចិញ្ចឹម​កម្រិតខ្ពស់​សម្រាប់​រាងកាយ​ ខណៈ​ដែល​ស្រា​មាន​សារធាតុ​ក្តៅ​ នៅពេល​ដែល​របស់​ទាំងពីរ​មុខ​នេះ​ បញ្ចូល​គ្នា​នាំ​ឱ្យ​មាន​បញ្ហា​ទល់លាមក​ ភ្នែក​ក្រហម​… ព្រមទាំង​មានផល​ប៉ះពាល់​មួយចំនួន​ទៀត​ដល់​សុខភាព​ផង​ដែរ​។

9. បារី​
បុរស​ជាច្រើន​ បាន​ចូលចិត្ត​ទទួលទាន​គ្រឿង​ស្រវឹង​បណ្តើរ​ ជក់បារី​បណ្តើរ​ ប៉ុន្តែ​ក្រុម​អ្នកជំនាញ​បាន​និយាយ​ថា​ ការ​សេព​គ្រឿងស្រវឹង​រួមផ្សំ​ជា​មួយ​នឹង​ការ​ជក់បារី​ មិន​ត្រឹមតែ​ប៉ះពាល់​ដល់​ថ្លើម​ប៉ុណ្ណោះទេ​ ថែមទាំង​ធ្វើ​ឱ្យ​កើតជំងឺ​មហារីក​បំពង់​កថែមទៀត​។ អាស្រ័យហេតុ​នេះ​ដើម្បី​កុំឱ្យ​មាន​បញ្ហា​ដល់​សុខភាព​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ អ្នក​គួរតែ​ចៀស​វាង​ឱ្យ​បាន​៕

Advertisement