ញ៉ាំ​ចេក…មិនមែនជា​រឿងងាយៗដូច​បក​ចេក​ទេ!

អ្នកណាៗក៏​ប្រាប់​ឱ្យ​ញ៉ាំ​ចេក ដើម្បីឱ្យ​រាងកាយ​បាន​រឹងមាំ​ដែរ តែ​ចេក​មាន​ឡើង​ច្រើន​ប្រភេទ ច្រើនយ៉ាង តើ​ត្រូវ​ជ្រើស​រើសយក​ចេក​មួយណា​មក​ញ៉ាំ​ល្អ​ទៅ?

«ចេក» ផ្លែឈើ​ដែល​ជនជាតិខ្មែរ​យើង​ស្គាល់​ច្បាស់ និង​និយម​ទទួលទាន​មក​យូរហើយ  មនុស្ស​ជាច្រើន​យល់ឃើញថា ចេក​ជា​ផ្លែឈើ​ដ៏​អស្ចារ្យ  ញ៉ាំ​ធ្វើជា​ថ្នាំ​ព្យាបាល និង​ការពារ​រោគ​បាន​ទៀតផង។ អ្នកខ្លះ​ញ៉ាំ​តែ​ចេក​ដើម្បី​សម្រក​ទម្ងន់​ក៏មាន  តែ​ការពិតទៅ ការ​ញ៉ាំ​តែ​ចេក និង​ញ៉ាំច្រើនៗ ក៏​មិនមែន​ជាការ​ញ៉ាំ​ដែល​ត្រឹមត្រូវ​ដែរ។

លោកគ្រូ​ពេទ្យ​ជំនាញ​ផ្នែក​ភោជនាហារ និង​សុខភាព បាន​ប្រាប់ថា ការពិតទៅ ផ្លែ​ចេក ក៏ដូចជា​ផ្លែឈើ​ទូទៅ​ឯទៀត​ដែលមាន ទាំង​ប្រូតេអ៊ីន សារធាតុ​ខ្លាញ់ និង​កាបូ​ហៃ​ដ្រេ​ត​បន្តិច​ដែរ  តែមាន​គុណប្រយោជន៍​ខា​ង​ភោជនាហារ​ខ្ពស់ សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​រ៉ែ និង​វិ​តា​មីន​ជាច្រើន​ប្រភេទ ។

ច្រើនយ៉ាង តែ​មិន​ច្រើន​ជ្រុល

បើ​ប្រៀបធៀប​គុណប្រយោជន៍​ខាង​សារធាតុ​អាហារ​របស់​ផ្លែ​ចេកទុំ ជាមួយនឹង​ផ្លែឈើ​ផ្សេងទៀត ដូចជា ក្រូច ក្នុង​បរិមាណ​ប៉ុនគ្នា​នោះ  យើង​នឹង​បាន​ឃើញថា ការពិត បរិមាណ​សារធាតុ​រ៉ែ និង​វិ​តា​មីន​នៅក្នុង​ផ្លែ​ចេក​មិនបាន​ទៅ​ច្រើន​អី​ណាស់ណា​ឡើយ  មាន​ចេក​តែ​ប៉ុន្មាន​មុខ​ប៉ុណ្ណោះ​ដែល​លេចធ្លោ​ជាងគេ​នោះ ដូច្នេះ​ការនិយម​ញ៉ាំ​ចេក ប្រហែលជា​មកពី​ចេក​ជា​ផ្លែឈើ​ដែល​ងាយ​រកបាន និង​មាន​តម្លៃថោក​ហ្នឹងឯង។

ក្រៅពីនេះ ចូរ «កុំ​គិតថា ញ៉ាំ​ចេក​ហើយ​ស្គម​នោះ» លោកគ្រូ​ពេទ្យ​បាន​ប្រាប់ថា ចេក គឺជា​ផ្លែឈើ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន ទាំង​ហ្វ្រា​ក់​ថូ​ស  គ្លុយកូស និង​ស៊ូ​ខ្រូ​ស ទោះជា​មាន​រាង​តិច​មែន​ក៏ដោយ  តែ​ក៏​អាចនិយាយបាន​ថា​មាន​ដែរ បើ​ទទួលទាន​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើន នឹង​ទទួលបាន​ថាមពល​ច្រើន យ៉ាងណាៗ ក៏​ទម្ងន់​ខ្លួន​មិន​ថយចុះ​ដែរ។

ការពិតទៅ នៅលើ​អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ចេកទុំ គឺជា​ផ្លែឈើ​ដែល​ត្រូវ​ប្រយ័ត្ន ក្នុងការ​ទទួលទាន​ទៅវិញ​ទេ  តែបើ​តម ឬ​បញ្ឈប់​ការ​ញ៉ាំ​ចេក​តែ​ម្តងនោះ ក៏​មិនល្អ​ដែរ។  ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​ឱ្យ​ទទួលបាន​ប្រយោជន៍​ច្រើន​បំផុត​នោះ ត្រូវ​ញ៉ាំ​ឱ្យបាន​ច្រើនយ៉ាង និង​ញ៉ាំ​ផ្លាស់ប្តូរ វិលជុំ​គ្នា ម្តង​ផ្លែ​នេះ ម្តង​ផ្លែ​នោះ ជារឿយៗទើប​ជាការ​ប្រសើរ។

ចេកពងមាន់

មាន​វិ​តា​មីន A និង​បេ​តា​ឃែ​រ៉ូ​ធី​ន​ខ្ពស់ អ្នកណា​ដែលមាន​បញ្ហា​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ភ្នែក ដូចជា អង្គុយ​សម្លឹង​អេក្រង់​កុំព្យូទ័រ  ទូរស័ព្ទដៃ  ឬ​ធេ​ប្លិ​ត​ពេញ 1ថ្ងៃៗនោះ  ហាម​ខកខាន​ជាដាច់ខាត។

ចេកណាំវ៉ា

កាក​សរសៃ​អាហារ ដែលមាន​ហាក់ដូច​ជាច្រើន​នោះ នឹង​ជួយ​បឺត​ជញ្ជក់​យកជាតិ​ខ្លាញ់ ស្ករ និង​សារ​ជាតិពុលផ្សេងៗ  ជួយ​ឱ្យ​បន្ទោបង់​បាន​ស្រួល  ចំណែក​វិ​តា​មីន B3 ដែលមាន​នៅក្នុង​ចេកណាំវ៉ា ក៏​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក​ស្រទាប់​ស្បែក  ថែទាំ​ប្រព័ន្ធ​ប្រសាទ​និង​បន្ថយ​អាការ​នឿយ​ល្វើយ។

ចេកអំបូង

ផូស្វ័រ​ដែលមាន​ច្រើន នឹង​ជួយ​ការពារ​មិនឱ្យ​ឆ្អឹង​ស្រួយ  ចំណែក​វិ​តា​មីន C ក៏​នឹង​ជួយ​ប្រឆាំង​សារធាតុ​រ៉ាឌីកាល់​សេរី និង​បំប៉ន​សរសៃឈាម​ឱ្យ​រឹងមាំ។

ចេកស្នាប់មុខ

មាន​សារធាតុ​អាហារ​លេចធ្លោ​ជាង​ចេកឯទៀតៗ  ទាំង​កាល់ស្យូម និង​ផូស្វ័រ​ដែលមាន​ច្រើន​នោះ នឹង​ទៅ​ជួយ​បំប៉ន​គ្រោង​សាង​របស់​ឆ្អឹង​ឱ្យ​រឹងមាំ  សារធាតុ​ដែក​ជួយ​ការពារ​រោគ​កង្វះ​ឈាមក្រហម  វិ​តា​មីន B1 ការពារ​រោគ​ស្ពឹក​ស្រពន់ និង​វិ​តា​មីន B2 ការពារ​រោគ​មហារីក​បំពង់​អាហារ៕

Advertisement